Nick Cave na INmusicu - umjetnik čija glazba u slušatelju budi najsurovije emocije

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Od 20. - 23. lipnja održat će se INmusic festival na kojemu će po treći put nastupiti Nick Cave & The Bad Seeds
  • Bit će ovo jedan od prvih nastupa australskog glazbenika nakon nedavne smrti sina Jethra. Pjevač je 2015. godine izgubio u tragičnoj nesreći i najmlađeg sina Arthura
  • Što je to što čini glazbu benda Nick Cave & The Bad Seeds tako posebnom?

Nakon dvije godine pauze radi pandemije koronavirusa, na ovogodišnjem, 15. INmusic festivalu nastupat će brojni poznati bendovi poput The Killersa, Kasabiana, Róisín Murphy i Gogol Bordella. Ipak, najveća zvijezda festivala na Jarunu je legendarni Nick Cave & The Bad Seeds, bend kojemu će ovo biti treći nastup na INmusicu, a nastupit će druge večeri festivala 21. lipnja.

Iako najpoznatiji po svome radu s bendom The Bad Seeds, Nick Cave je svestrani umjetnik koji se ostvario i kao književnik, scenarist i povremeno glumac. Za vrijeme pandemije objavio je najnoviju knjigu 'Stranger Than Kindness' (Čudnije od ljubaznosti) koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj. Osim u pjesmama i knjigama, Nick Cave je pred publikom u potpunosti razgolitio svoj život i u dokumentarnom filmu '20.000 dana na Zemlji', a kasnije i u 'Još jedanput s osjećajem' gdje je govorio o inspiraciji, ali i svojim unutarnjim borbama i demonima.  

 A tko god je na INmusicu ili bilo gdje drugdje slušao Nick Cavea zna da će ovo biti koncert na kojemu može očekivati nešto drugačije i nešto što će pamtiti čitav život. Nick Cave nije samo pjevač, on je istinski umjetnik prepoznatljivog stila koji, dok gotovo šapuće riječi svojih pjesama ispred tisuća ljudi, uspije hipnotizirati svaku osobu na koncertu na kojem se ne čuje ništa osim njegovog šaputanja. Šapat u trenutku prerasta u bolni urlik kojim pokaže svu silu svoga glasa od čega vam se koža istoga časa naježi.  

Majstor mračnog rocka

Ljubav, nasilje i smrt oduvijek su bile glavne teme u pjesmama benda Nick Cave & The Bad Seeds čiji se glazbeni izričaj može opisati pridjevima  - tmuran, svečani, mistični, pa čak i strašni. Australski majstor mračnog rocka, Nick Cave danas ima 65 godina i iza sebe gotovo 40 godina dugu karijeru. Najveću slavu stekao je upravo s bendom The bad Seeds s kojima nastupa od 1983. godine. Bend je izdao 17 studijskih albuma i 5 albuma uživo, počevši sa ‘From Her To Eternity’ izdanog 1984. sve do iznimno hvaljenog ‘Ghosteen’ objavljenog krajem 2019. godine. 

Himna boli i čežnje

Čak i oni koji nisu bliže upoznati s opusom benda, sigurno znaju za melankoličnu ljubavnu himnu "Into My Arms", pjesmu koja ima rijetku sposobnost izazivanja širokog spektra dubokih emocija - od beskrajne tuge do čiste ljubavi. "Into My Arms" danas se smatra himnom boli i čežnje, a razlog zašto uspijeva pobuditi takve emocije u slušatelju je taj što je i sama proizašla iz mjesta tuge. Naime, Cave je napisao pjesmu nakon prekida intenzivne veze s glazbenicom PJ Harvey. 

"Taj prekid ispunio me luđačkom energijom koja mi je dala hrabrost da o uobičajenim ljudskim iskustvima poput slomljenog srca pišem otvoreno, hrabro i sa značenjem", rekao je jednom glazbenik o nastanku najpoznatije ljubavne himne. 

Ljubavne pjesme su tužne pjesme

Publika se gotovo uvijek uspijeva povezati s onim umjetnikom u čijim emocijama prepoznaje i djelić svojih emocija, djelić svoje patnje, tuge ili ljubavi. A rijetko koji pjevač se usudi pisati i pjevati i o onim najdubljim, najružnijim i najmračnijim djelovima sebe poput Cavea. "Autor koji odbija istražiti mračne dijelove svog srca nikad neće moći uvjerljivo pisati o magiji i radosti ljubavi. Moj umjetnički život centriran je oko želje ili bolje rečeno potrebe da artikuliram razne osjećaje gubitka i čežnje koji su tijekom života zviždali kroz moje kosti i pjevušili u mojoj krvi. Ljubavne pjesme su, po mojoj definiciji, tužne pjesme."

Ono što glazbu rokera Nicka Cavea & The Bad Seeds čini posebnom je upravo ta autentična, sirova emocija koju uspiju prenijeti na publiku. Bila ona ljubav, ljutnja ili bijes - svaka emocija u potpunosti je ogoljena i iskrena i to je ono što čini posebnu vezu između Cavea i slušatelja koji mu u potpunosti vjeruje, upija svaku njegovu riječ, svaki njihov ton, gotovo kao hipnotiziran. 

Život koji su obilježile smrti roditelja i djece

Prva velika tragedija u životu australskog pjevača dogodila se kada je imao 19 godina i ostao bez oca koji je poginuo u automobilskoj nesreći. Njegova smrt je, nažalost, bila samo prva od onih koje će obilježiti Caveov život. 

Pjevač je otac četvero djece, a njegovi najstariji sinovi Jethro i Luke rođeni su u samo 10 dana razlike. Naime, Nickov najstariji sin Jethro rođen je u Australiji, gdje ga je odgajala majka i model Beau Lazenby. U to vrijeme Nick je živio sa svojom prvom suprugom Viviane Carneiro na drugom kraju svijeta, u Brazilu, gdje je samo 10 dana kasnije dočekao svog drugog sina Lukea. Nick i njegova sadašnja supruga Susie Cave dobili su sinove blizance Arthura i Earla 2000. godine.

Susie Cave britanska je dizajnerica i vlasnica brenda Vampire‘s Wife, a svoje romantične kreacije nazvala je prema pjesmama svog supruga. Iako brend ima pomalo mračan naziv, a i sama Susie njeguje gotički stil kojim prevladava crna boja, njene haljine izuzetno su romantične i ženstvene, a jednu od njenih najnovijih kreacija odabrala je i vojvotkinja od Cambridgea za nedavno završenu turneju po karipskim otocima koje je posjetila sa suprugom, princem Williamom.

 

Bračni par zadesila je ogromna tragedija 2015. godine kada je, sa samo 15 godina, njihov sin Arthur umro nakon tragičnog pada s visoke litice u blizini njihove kuće u Brightonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon tragične pogibije sina, Cave je snimio najintimniji album u svojoj karijeri - "Ghosteen".

Tuga koja je postala način života

Ovim albumom pjevač je još više zakoračio u svijet duhovnog i spiritualnog, pokušavajući si objasniti kako nastaviti život nakon ovakve tragedije. Najosobniji glazbenikov album sadrži 11 pjesama koje preispituju teme poput religije, zagrobnog života, odnosa roditelja i djeteta pa sve do same svrhe života. Cave je rekao kako je album na njega djelovao terapeutski te je spoznao kako u svojoj boli nije sam, a djeleći svoju najdublju intimu kroz poeziju - jer njegova glazba je poezija, na još se dubljoj razini povezao sa svojom publikom.

No, prilično okrutna sudbina, u Caveov život donijela je još jednu smrt. Sedam godina nakon smrti Arthura, u svibnju ove godine, umro je i njegov najstariji sin Jethro. Pjevač je zamolio za privatnost u teškim trenucima. 

“Za nas je tuga postala način života, pristup životu, gdje smo naučili popustiti pred neizvjesnošću svijeta... Tuga je postala i čin pokoravanja i otpora – mjesto akutne ranjivosti gdje smo s vremenom razvili pojačan osjećaj krhkosti postojanja. Na kraju nas je ta svijest o krhkosti života vratila u svijet, preobražene,” napisao je Cave u svome blogu nakon smrti prvog sina. 

Posjeti Miss7.24sata.hr