Pušenje deblja?! Ma, je li moguće?

Getty Images
Ako ti je jedan od izgovora za trovanje cigaretama „pušim da se ne udebljam“, zaboravi - prema najnovijem istraživanju bečkih znanstvenika, pušači imaju u prosjeku veću težinu te lošiju krvnu sliku
Vidi originalni članak

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Beču objavili su zapanjujuće novo otkriće vezano za pušenje. „Adolescenti, a osobito djevojke, često vjeruju da je pušenje djelotvorno sredstvo za držanje tjelesne težine pod kontrolom. Jednako tako je prestanak pušenja povezan s dobivanjem težine. Međutim, to ne znači da se pušenjem 'otapa' tjelesna masnoća, nego dolazi do smanjenja mišićne mase“, kažu stručnjaci.  

Znanstvenici su analizirali podatke od 986 bankovnih namještenika u Austriji, odnosno njihove godišnje sistematske preglede. Promatralo se tko puši, zatim tjelesna aktivnost, prehrana, težina, visina, BMI, opseg trbuha i laboratorijske vrijednosti (šećer u krvi, masnoće itd.) 

Rezultat: između nepušača, pušača i bivših pušača nije bilo značajne razlike u postotku tjelesne masnoće. Doduše, oni koji su popušili više cigareta – imali su veći indeks tjelesne mase (BMI). Osobe koje su manje, odnosno umjereno konzumirale cigarete težile su u prosjeku oko 71 kilogram, a kronični pušači čak deset kilograma više! Vrijednosti BMI prve dvije grupe nalaze se malo ispod 24, a kod kroničnih pušača 27,5 – što je jasna prekomjerna tjelesna težina. 

I kod krvne slike bilo je razlika između pušača i nepušača, kao i kod muškaraca i žena. Tako su pušači imali više bijelih krvnih tjelešca, što eventualno može ukazati na povećane upalne parametre. „Kronični pušači imaju i veću količinu nezdravih masnoća u krvi te veću količinu šećera“, napisali su stručnjaci. 

Posjeti Miss7.24sata.hr