Neka romantika traje cijelu godinu: Divne sitnice za dom

arhiva
Romantične detalje poput svijeća sa srcima, plakata s ljubavnom porukom možete imati tijekom cijele godine za dozu ljubavi i pozitive
Vidi originalni članak

Romantična večera uz svijeće, vikend u Veneciji, wellness oaza u nekom skijalištu? Kako ćete vi provesti Valentinovo? Dovoljna je dekica, dobar film, prigušena rasvjeta i voljena osoba. Voljeti i biti voljen, zaljubljen, bit je ovog praznika koji se posljednjih desetljeća sve intenzivnije slavi i na koji se troši sve više novca. No otkud potječe taj praznik? Povijest obilježavanja Valentinova, Dana zaljubljenih, seže daleko, u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II. koji je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin koji je potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je, naravno, sustigla, strpavši ga u tamnicu, a 14. veljače Valentinu su prema carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti narod je Valentina proglasio svecem, pa je upravo zbog toga 14. veljače proglašen Danom zaljubljenih.

Kroz povijest Valentinovo se obilježavalo na različite načine, tako su, npr., u Engleskoj prije sto godina na Valentinovo oblačili djecu u odrasle i djeca su išla od vrata do vrata i pjevala valentinovsku pjesmu. U Walesu su se darivale drvene izrezbarene žlice. Izrezbareni su najčešće bili srca i ključevi, a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”. U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar, znači da se želi udati za njega, dok je u drugima običaj darivanje kartica, pisama, cvijeća... Ljubavna pisma, ruže, cvijeće, nakit samo su neki od učestalih darova koji se kod nas poklanjaju za taj dan, a to je ujedno prilika i za romantičnu večeru u nekom finom restoranu, kino, izlazak u dvoje.

Mnogima je to dobar razlog da se ozbiljno prime kuhanja i romantičnu večeru u sljedovima naprave kod kuće. U tom slučaju pobrinite se za adekvatno uređenje interijera. Romantični detalji poput svijeća sa srcima, zaljubljenih ptičica, plakata i dekorativnih pločica s ljubavnom porukom, izjavom apsolutno su dobrodošli, a njih možete imati u stanu tijekom cijele godine jer što je ljepše od ljubavi i pozitive. Upravo iz tog razloga savjetujemo vam da ne pretjerujete s crvenim i ružičastim detaljima, bojama koje su tipične valentinovske boje, nego da radije romantični interijer postignete bijelom te finim nježnim materijalima poput krzna, drva, čipke...

Osim bijele, brojna istraživanja pokazuju da smećkasti i bež tonovi, prije svega drvo, ali i materijali poput vune, krzna i baršuna djeluju vrlo povoljno na stvaranje ugodne i opuštajuće atmosfere, pa uopće ne čudi što hoteli, wellnessi, lounge barovi upravo ovim bojama i materijalima vješto stvaraju iluziju doma, i to onakvoga kakvog bi većina željela - toploga, finog, udobnog i luksuznog. Iskoristite tu spoznaju i koristeći prirodne materijale i bogate fine teksture meke na dodir stvorite toplinu doma i iluziju romantične alpske idile tijekom cijele godine. Za instant-romantiku krenite s brzinskim rješenjem i idite na sigurno, u dom unesite dašak Francuske, motive šarmantnog i velebnog Pariza, mirisne note čarobne Provanse. Omiljenu fotelju dekorirajte ružičastim nacifranim jastucima, dnevni boravak ukrasite panoramom Pariza, a vaze napunite mirisnim sezonskim cvijećem i naučite nekoliko francuskih riječi - “je t’aime”, za početak, bit će dovoljno.

Posjeti Miss7.24sata.hr