„Ne smijemo odustati od svojih snova“

Davorin Višnjić/Pixsell
U nedjelju 30. studenog u zagrebačkoj Produkciji kulture Aplauz održana je premijera mjuzikla „Orašar“. Raskošni glazbeno-scenski nastup oduševio je zagrebačku publiku, a više o božićnoj bajki Aplauz Teatra, otkrivaju nam sami autori, Lana Blaće i Marko Juraga.
Vidi originalni članak

„Najbitnija stvar u životu je da ljudi ne odustaju od svojih snova, koliko god se prepreka našlo na njihovom putu. Mi smo živi dokaz da su sve prepreke premostive. Ova predstava za nas dvoje je jako afirmativna. Ima jedna rečenica u samoj predstavi, koju izgovara Morpheus Drosselmayer, a glasi da 'da bi se neke stvari ostvarile, prvo nam se moraju činiti nemogućima'. I to je tako u životu. Jako puno stvari nas šamara i skloni smo odustajanju, ali nikad ne smijemo odustati jer onda čovjek nikad nije u potpunosti potpun“, objašnjava Lana Blaće, koja osim što je autor predstave tumači i glavni lik Klare.

„Htjeli smo ono što sanjamo, pretvoriti u stvarnost“

Autor i redatelj mjuzikla, Marko Juraga u nastavku objašnjava da se ideja za pretvaranje baleta u mjuzikl rodila kroz njihova zajedničke razgovore, a kako je Lana veliki obožavatelj 'Orašara', odabir nije bio težak.

„Užasno brzo se unutar ove četiri godine od našeg inicijalnog početka ovog projeka pokazalo kako smo narasli. Mislim da sad na kraju mogu suvereno reći, bez imalo ega i lažne skromnosti, da smo stvorili kompletnu predstavu stami. Htjeli smo ono što sanjamo, pretvoriti u stvarnost“, ističe Marko.

A ta stvarnost je bajkovita, raskošna i emotivna. Najveći izazov ovog projekta je bio skupiti ansambl, koji se sastoji od 30 izvođača, plesne skupine Mind Will pod vodstvom Siniše Križaja, a izvan pozornice u stvaranju Orašara sudjelovao je dodatni 30-tak ljudi. Ambiciozan projekt koji je oduševio sve prisutne.

Jedna od atrakcija izvedbe je atraktivna i šarena scena koja se sastoji od dva nivoa, te vrlo privlačni rekviziti, torte visoke 2 metra, velike šećerne lizalice, ogroman sat i veliki sirevi. Raskošni kostimi djelo su kostimografkinje Emilije Šušković Jakopac i asistentica Nike Valentić i Tiane Pivčević, studentica kostimografije s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Koreografiju potpisuje Dejan Jakovljević, a Matija Škvorc voditelj je zbora koji ujedno potpisuje i zborske aranžmane.

Osim Lane Blaće koja glumi Klaru, u glavnoj muškoj ulozi Orašara i princa Alberta pojavljuje se Matko Knešaurek, dok Klarine roditelje glume Jasna Jozić i Goran Malus ili Ivan Đuričić. Kao kralj miševa zablistao je Slavko Juraga koji je ujedno oduševio i sjajnom maskom.

Lana Blaće, pred kojom je bio vrlo zahtjevan zadatak osmišljavanja atraktivnih songova, a u suradnji s Markom Juragom, je u potpunosti osmislila drugi čin rekla je da je jako sretna što se konačno ostvario njezin san – stvaranje bajke prepune mašte, a upravo je Orašar priča uz koju je odrastala. Napomenula je da je ovaj mjuzikl namijenjen i djeci, no i odraslima jer nosi poruku koliko je važna mašta kao i ostvariti vlastite snove.

„Mene osobno najviše dira moj song u drugom činu. Ja sam, kako mi Marko uvijek govori, drama queen, jako volim dramiti na pozornici. Mene uvijek dopadnu tugaljive pjesme, ali ja se u tome osjećam jako dobro, koliko god to čudno zvuči. To iz mene izvlači duboke emocije, a volim raditi ono što iz mene izlazi iskreno“, pojašnjava Lana.

Planovi osnivača Aplauz Teatra vrlo su ambiciozni, mjuzikl Orašar već je preveden na engleski i njemački jezik te vjeruju da će kroz neko vrijeme oživjeti i na nekoj od pozornica izvan Hrvatske.

„Ovaj mjuzikl budi emocije. U prvom činu u fokusu je mašta, a glavni lik Klara objašnjava zašto je važno maštati. U drugom činu djeca uče starije što je to ljubav. Orašar se bavi emocijama i snovima, prenosi nešto što je toplo i što u žurbi ponekad zaboravimo“, za kraj zaključuje Marko.

Postanite i vi dio božićne čarolije Aplauz Teatra! Svi zainteresirani mjuzikl mogu pogledati tijekom prosinca (8.12, 9.12, 10.12, 14.12, 17.12, 21.12, 22.12 i 23.12.), a zbog velikog interesa u planu je I nekoliko siječanjskim izvedbi od koje su prve planirane za 10 Ii11. siječanj. Sve informacije potražite na službenoj stranici Aplauz Teatra.

U galeriji detaljnije pogledaj fotografije s premijere mjuzikla Orašara…

Posjeti Miss7.24sata.hr