Ne brini! Nema šanse da zagoreni ostaci prežive na tvojem posuđu uz ove pristupačne metode
- Zagorjeli su ti tave i lonci? Vrijeme je za obračun s tvrdokornim mrljama na način koji neće nepovratno oštetiti tvoje posuđe
- Zato je najbolje izbjegavati agresivna sredstva za čišćenje, ali srećom na raspolaganju ti je niz metoda za koje su ti potrebni sastojci iz kuhinje
- Provjeri je li tvoja smočnica opremljena octom, sodom bikarbonom, limunom, kečapom ili pak aluminijskom folijom
Uz iskustvo u kuhanju ponekad dolaze i zagorene tave ili lonci. Svatko tko se imalo družio sa štednjakom zna kako je ovo nezaobilazni dio kulinarske aktivnosti, ali i koliko je ponekad teško ukloniti zagorenu hranu sa svog omiljenog posuđa. No, prije nego što se pristupi rješavanju problema važno je razmotriti od čega je napravljeno posuđe i tek onda krenuti sa čišćenjem.
Osjetljivu površinu svoje omiljene tave vjerojatno ne želiš nepovratno uništiti abrazivnim sredstvima ili agresivnim kemikalijama. Posebno su osjetljive tave i lonci s neprianjajućim dnom, a zapravo čišćenju većine ovog posuđa najmudrije pristupiti blažim metodama. Za njih će ti trebati sastojci koje vjerojatno imaš u svom domu, a tvoje posuđu ostat će neoštećeno i sigurno za upotrebu. Od sode bikarbone, limuna, aluminijske folije, Coca-Cole…mnogi sastojci napravit će izvrsne rezultate u vraćaju sjaja tvojem posuđu.
Soda bikarbona i ocat
Ova metoda izvrsna je za čišćenja posuda od nehrđajućeg čelika, a trebat će ti soda bikarbona, ocat, voda i četkica za čišćenje. Šalicu octa razblaži s vodom tako da mješavina pokrije dno zagorene tave ili lonca. Tekućinu prokuhaj, a zatim posudu ukloni s plamena. Pažljivo dodaj dvije žlice sode bikarbone, ali pripremi se i na kemijsku reakciju. Ako želiš izbjeći ovu reakciju prije dodavanja sode bikarbone slobodno izlij prokuhani ocat pomiješan s vodom. Kada tekućinu izliješ iz posude vrijeme je da tvrdokorne mrlje ukloniš četkicom.
Limun, kečap ili Coca-Cola
Dva ili tri limuna narezana ne četvrtine ubaci u lonac s nekoliko centimetara vode te kuhaj 5-10 minuta. Kiselina iz limuna tabala bi razgraditi tvrdokorne mrlje pa poslije ovog procesa nećeš se morati ribati tavu ili lonac. Ako limuni nisu pri ruci, zagorene ostatke možeš ukloniti i kečapom. Na zagorene dijelove obilato nanesi sloj kečapa, a zatim posudu ostavi preko noći. Ujutro bi se zagorenih naslaga trebala riješiti gotovo bez ikakvog truda.
Aluminijska folija
Najprije je potrebno napraviti pastu od sode bikarbone i vode a zatim je nanijeti na zagorene dijelove posude. Posluži se aluminijskom folijom koju si zgužvala u lopticu, a zatim istrljaj zagorene dijelove i gledaj kako nestaju. Posudu isperi s toplom vodom i bit će kao nova.