Nasipaj sol u tavu, stavi je u pećnicu i pogledaj što će se fantastično dogoditi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Sol je ključ u više slučajeva kuhinjskih nezgoda - s tavom
  • Na primjer, njome možeš ne samo očuvati neprijanjajući sloj na tavi, nego i spasiti tavu na kojoj je on izlizao
  • Drugim riječima, nikad više palačinki koje se lijepe niti bacanja stare i kupovanja nove tave

Čovjek uči dok je živ i premda tavu imamo u ruci tri, četiri puta tjedno ovaj koristan trik nismo znali. Eh, da nam je bar to netko prije rekao... Trikovi za čišćenje raznih stvari uvijek su dobro došli, posebno ako su nam svi sajstojci pri ruci.

Kuhinjska sol

Ovaj je trik vrlo jednostavan, a glavni je sastojak svima pri ruci: obična kuhinjska sol. Sve što trebaš napraviti je prekriti dno tave debelim slojem soli, staviti je zatim u pećnicu i zagrijati dok nije lijepo topla (temperatura ne smije biti jako visoka, posebno ako tava ima plastične ručke koje bi se mogle rastopiti). Ostavi tavu tako na toplom 20-30 minuta pa je izvati, a kad se malo ohladi isperi vodom i osuši. Vidjet ćeš da će se nakon ovog postupka hrana puno teže lijepiti za dno tave. Drugim riječima, opet ćeš peći palačinke bez uzrujavanja.

Čišćenje Imamo recept za genijalan sprej od 4 sastojka kojim možeš očistiti baš sve u kući!

Pranje tave

Kako bi spriječila da se neprijanjajući sloj na dnu tave ne ošteti odnosno istroši i prestane funkcionirati, prvi je korak da tavu ne pereš deterdžentom za posuđe. Deterdžent će s vremenom, malo pomalo, skidati ovaj osjetljivi sloj zbog kojeg baš obožavamo tu jednu tavu za koju smo sigurni da se ništa neće zalijepiti i na kraju će postati još jedan komad suđa koji više ne koristimo. Kako je onda oprati da se zaštiti neprijanjajući sloj? Samo vrućom vodom i kuhinjskom četkicom (ne oštrom spužvicom!) nakon čega tavu samo obriši papirnatim ručnikom. Na taj ćeš način ukloniti masnoću, a osjetljivi sloj će ostati netaknut!

Zagrojela tava - opet sol!

Dogodi se i najboljima. Stavila si tavu na malo prejaku vatru ili ti je nešto odvuklo pozornost i eto vraga! Miris zagorjele hrane širi se kućom. Čak i ako se hrana više ne da spasiti nema razloga da ne spasiš tavu. Ovim laganim trikom lako ćeš ukloniti sve zagrojele komade hrane s dna tave. Opet će ti trebati sol. Obilato posipaj solju dno tave pa dodaj malo vode da dno bude pokriveno. Stavi tavu na vatru pa voda neka lagano kipi 15 minuta - zagorjeli komadi će se odlijepiti i lako ćeš ukloniti i njih i masnoću.

Kako očistiti ogledalo Uz pomoć ova dva trika ogledalo u kupaonici ti se nikad neće zamagliti ma koliko dugo se tuširala

Sol je u nuždi i vatrogasac

Osim što može zaštititi neprijanjajući sloj na tavi i pomoći kad nam se hrana zapeče za dno, sol je uvijek dobro imati pri ruci dok kuhamo, ne samo kao začin. Nadamo se da to nikad nećeš doživjeti, ali može se dogoditi da se ulje u tavi doslovno zapali. Kod ovakvog požara voda nije rješenje, ne smije se vodom zaliti goruće ulje. Bolje je rješenje poklopiti tavu poklopcem, no ako ga nemaš ili nije odgovarajuće veličine, spasit će te sol. Sipaj sol na vatru sve dok je ne ugasi, a to će se dogoditi vrlo brzo!

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr