Naša Grabovača jedini je pećinski park u Europi i idealna vikend destinacija za ljubitelje prirode

Pećinski park Grabovača Foto: Pećinski park Grabovača
Vidi originalni članak
  • Dok nas još mazi lijepo vrijeme i temperature čak iznad 20 stupnjeva, zanimljivi izlet u prirodu najbolja je ideja
  • Pećinski park Grabovača u Lici savršeno je mjesto za ljubitelje prirode, a riječ je o jedinom pećinskom parku u Europi, koji se ističe velikom koncentracijom špilja na relativno malom području 
  • Područje Pećinskog parka Grabovača prepuno je prirodnih fenomena, poput špilje Samograd, jedne od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj koja je i zaštićeni spomenik prirode, te rijeke Like, druge po veličini ponornice u Europi - ali to nije sve…

Vremenska prognoza za ovaj vikend je izvrsna, očekuje nas pravo proljetno vrijeme i puno sunca, idealno za izlet u prirodu. U središnjem dijelu Ličko-senjske županije u općini Perušić, nalazi se Pećinski park Grabovača, jedini takav park u Europi, koji se ističe spiljama s dugom tradicijom istraživanja i posjećivanja  - više od 180 godina! Ukupno su dosad locirana i istražena 34 speleološka objekta, a pet špilja (Samograd, Medina, Amidžina, Budina ledenica i Petrićeva špilja) ističu se ljepotom i zaštićene su kao geomorfološki spomenici prirode još od 1964. godine. 

Špilja Samograd, pravo malo čudo prirode

Od spomenutih špilja na području Pećinskog parka Grabovica najpoznatija je i najprivlačnija špilja Samograd. Nalazi se na istočnoj padini brda Grabovača, a duljina špilje Samograd je 345,8 metara. Veći dio površine špilje prekriva debela sigasta kora ponegdje prekrivena nanosom kršja i ilovače, a u špilji se nalaze 2 sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalgmiti i stalaktiti koji oduzimaju dah. Ova špilja nalikuje katedrali, ali, kao što joj samo ime kaže – sama se izgradila.

Znatiželjni posjetitelji odavno istražuju njene čari, a turistički je uređena krajem 19. stoljeća, kad je lokalno stanovništvo uklesalo 474 stepenice koje se i danas koriste! Ulaznica za špilju koša 5 eura za djecu, učenike i studente te 10 eura za odrasle. 

Bogatstvo Pećinskog parka Grabovača

Hodajući po Pećinskom parku Grabovača gotovo ćeš na svakom koraku otkriti pokoji zapis iz prošlosti Like. Stari grad Perušić spominje se davne 1071. godine pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi. Zidine grada (u narodu znane kao Gradina i Turska kula) prezentiraju bogatu kulturnu-povijesnu baštine perušićkog kraja.

Rubnim dijelovima parka protječe rijeka Lika, druga po veličini ponornica u Europi. O bogatstvu bioraznolikosti ovog ličkog područja govori činjenica da je zabilježeno 118 biljnih vrsta, 19 vrsta špiljske faune, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta šišmiša i 81 vrsta ptica. 
Šetnjom poučno-rekreativnim stazama u Parku doznat ćeš brojne zanimljivosti o bogatstvu flore i faune te dobiti vrijedne spoznaje o posebnostima špiljskog svijeta. Jedna od staza vodi do vidikovca s kojeg pogled seže na kanjon rijeke Like, od kojeg zastaje dah. 
Za ljubitelje dužih šetnji u ponudi Parka je i staza Pet vrhova, zahtjevna kružna staza duga 30 km Postoje i manje zahtjevne staze, poput Matine staze, nove staza na području Pećinskog parka Grabovača, dugačke 10,5 kilometara.

Life&style Staklena koliba iz koje se uživa u polarnoj svjetlosti odletjela je na sam vrh naše bucket liste

Pećinski park Grabovača, savršena destinacija za cijelu obitelj 

Ljepota netaknute prirode i mnoštvo zanimljivog sadržaja savršena je kombinacija za provesti dan u prirodi, a Pećinski park Grabovača idealan je za obiteljski posjet zbog raznolikog sadržaja. Mali biljni vrt skriva brojne tajne namijenjene edukaciji i zabavi najmlađih posjetitelja. U sklopu Parka nalazi se i hobitska kućica u kojoj se nalazi knjiga biljnih vrsta koje rastu na području parka, a Vilinska zemlja je dom malih čarobnih bića koja potiču rast cvijeća i drveća. Odrasli mogu uživati u odmoru i druženju uz mjesta za roštilj, a djeca pak u mnogobrojnim zabavnim sadržajima poput Panovog labirinta u sklopu kojeg se nalazi i Malo jezero.

Osim prirodnih ljepota, na području parka vrijeme možeš provesti i u aktivnostima s ekipom, kao što su paintball i streličarstvo, a fascinantnu rijeku Liku možeš istražiti kanuom. A ljubitelji fine domaće hrane mogu guštati u istraživanju lokalne gastro ponude. Uglavnom, savršen aktivni odmor u prirodi u kojem će uživati veliki i mali. 

Life&style Što ima ljepše nego gladiti male alpake za vikend? Na slovenskom ranču sve je puno slatkih prinova

Posjeti Miss7.24sata.hr