Napravljena je lista najpopularnijh jela u Europi. Prvo mjesto nije iznenađenje, ali kako kotiraju sarma i ćevapi?

Pexels / Nour Alhoda
Vidi originalni članak
  • Bilo da je riječ o tradicionalnom jelu čiji se recept u nekoj zemlji prenosi s koljena na koljeno ili o nekoj ne tako davno uvezenoj "novotariji" iz kuhinje druge nacije, liste najpopularnijih jela otkrivaju ona omiljena 
  • Pa se tako bacilo oko i na europske zemlje i istražilo koje je najdraže jelo ljudima u svakoj od njih, ali i ne samo to!
  • Usput je napravljena i top lista globalno najpopularnijih jela u Europi: evo koje je jelo pobjednik, a na kojem je mjestu završila Hrvatska?

Kulinarsko putovanje diljem europskog kontinenta dovelo je do nekih sasvim očekivanih rezultata o prehrambenim navikama u pojedinim zemljama pa tako i jelu koje njihovi stanovnici preferiraju, ali i do nekih sasvim neočekivanih rezultata. Od obilnih i zasitnih "jela za utjehu", do zalogaja koji se kupuju na uličnim štandovima i jedu u hodu, svašta je otkriveno.

Tako nikoga neće iznenaditi što je gulaš najpopularnije jelo u Mađarskoj (gdje je i nastao), a prepoznatljive mesne okruglice u Švedskoj. Naravno da je šopska salata ponos i dika Bugarske, svatko tko je posjetio Prag ili bilo koje mjesto u Češkoj zna da su tamo mesna štruca u umaku i "knedličke" od kruha na svakom stolu; nikog ne čudi što je Fincima najdraža juha od lososa, a kajzeršmarn (pardom, carski drobljenac) jako prirastao srcu Austrijancima.

Norveški tacosi i njemački kebab?

No, malo smo se začudili što je najdraže jelo Francuzima, tim gurmanima čija se kuhinja smatra najprofinjenijom na svijetu - pečeno pile s krumpirima, više nego basic jelo. U njemačkoj je pak najpopularnije jelo döner kebab(!), a u Norveškoj tacosi. Za ovo potonje, objašnjenje je tacofredag ​​ili petak tacosa. Norvežani imaju običaj uživati ​​u tex-mex hrani petkom navečer, kad se okupi obitelj ili prijatelji i dijele obrok. Tradicija je započela 1990-ih, s hrskavim za tacosima iz vrećice i salsom iz staklenke, no od tada su evoluirali do mekih tortilja i nadjeva od piletine ili ribe.

Kako kotiramo mi, a kako susjedi?

Nama Hrvatima kao najdraže jelo iskočila je sarma, uz objašnjenje da je jelo podrijetlom iz Turske i da se sarma može zapravo naći naći u svim zemljama koje su nekada bile dio Osmanskog Carstva. To isto vrijedi i za najpopularnije jelo u BiH, ćevapčiće. Mi smo s našom sarmom završili na 25. mjestu od 44 na listi najpopularnijih jela u Europi, ćevapi su 35. Što se tiče drugih jela "iz regiona" Crnogorci su s kačamakom na 25. mjestu, Slovenci s poticom (kolač tipa makovnjače i orahnjače) na 19-om, dok se srpska pljeskavica probila na visoko 7. mjesto!

No, evo popisa 10 najpopularnijih jela u Europi, a kad malo promislimo, osvajača odnosno osvajateljicu prvog mjesta i nije tako teško pogoditi. Krećemo straga, od desetog prema prvom mjestu. 

10. Bacalhau à Brás, Portugal

U Portugalu je bacalhau, riječ za usoljeni bakalar i varivo od te ribe, prava opsesija. Navodno postoje stotine različitih načina pripreme i dio je portugalske kulture. Jedna od najpopularnijih interpretacija je jelo iz Lisabona, bacalhau à Brás, koje se sastoji od nasjeckanog usoljenog bakalara, luka i prženog krumpira vezanog kajganom, a zatim posipanog crnim maslinama i peršinom.

9. Burek, Albania

Naš dobri znanac postoji u raznim oblicima diljem Balkana, Turske i nekoliko drugih zemalja, a tako rašireno jelo ima mnogo regionalnih varijacija. U Albaniji su sir, špinat i jaje, te meso i luk uobičajeni nadjev, slojevito prekriveni zlatnim tijestom koje se tradicionalno ručno razvlači. 

8. Tortilla de patatas, Španjolska

Ovo jelo ne treba je miješati s tankom tortiljom, ovo je omlet napravljen od krumpira. Pitanje treba li luk uključiti u smjesu je sporno, neki kažu da je luk autentičan, a drugi uvjereni da nije. S lukom ili bez luka, tortilla de patatas može se jesti ​​vruća , topla ili hladna - i može se rezati na kriške ili komadiće veličine zalogaja. Mnogi gradovi slave Día de la Tortilla (Dan tortilje), kada se ljudi okupljaju kako bi napravili i jeli ovaj tradicionalni omlet.

7. Pljeskavica, Srbija

Pljeskavica je mješavina svinjetine, govedine i janjetine, začinjena paprikom i crnim paprom i jede se s lepinjom, a poslužuje s lukom, kajmakom, grahom, pečenom paprikom, ajvarom ili urnebesom, ljutom salatom od sira. Postoji i super ljuta verzija, kao i ona punjena sirom. Ali, to sve već znamo...

6. Fish and chips, Velika Britanija

Britanci i riba s krumpirićima idu zajedno kao, pa, riba s krumpirićima. Britanci dosljedno biraju ovo omiljeno jelo, iako ga ne kupuju više tako često kao prije. Riblji file (obično bakalar ili oslić) prži se u dubokom ulju u zlatnom tijestu, poslužuje se s vrućim, pahuljastim krumpirićima i posipa se solju i prelijeva sladnim octom. Svatko ima svoj omiljeni prilog, bilo da se radi o pireu od graška, curry umaku, tartar umaku ili kečapu.

5. Pierogi (piroge), Poljska

Punjena tjestenina poput ralijanskih raviola ili kineskih gyoza, koja se kuha, poznata je u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a pierogi su poljska interpretacija. Ne samo da su izuzetno popularne u Poljskoj, već su i jedna od najpoznatijih vrsta "dumplingsa" u svijetu. Mogu se puniti, oblikovati i kuhati na više načina, ovisno o preferencijama (i prigodi). Pierogi se pojavljuju na mnogim poljskim festivalima i proslavama, uključujući Božić, vjenčanja i bdjenja. Krumpir, kvark (svježi mliječni proizvod) i prženi luk kombiniraju se kako bi napunili ovi jastučići od tijesta.

4. Döner kebab, Njemačka

Njemačka ulična hrana krije neka od najomiljenijih jela u zemlji. I dok neka ostaju tradicionalno njemačka, na druga su utjecali okusi, sastojci i priprema jela iz cijelog svijeta. Iako im je jaka konkurencij currywurst, döner kebab je na prvom mjestu po popularnosti. Donijeli su ga 1970-ih turskih imigranati, a, kao što znamo, somun se puni tanko narezanim mesom s ražnja uz dodatak salate i obilja umaka. Svake se godine u Njemačkoj proda kebaba u vrijednosti milijarde eura, a mnogi Berlinčani to jelo smatraju ikonom grada!

3. Souvlaki, Grčka

Možda je danas poznat diljem svijeta, ali souvlaki je i dalje omiljena ulična hrana u svojoj domovini Grčkoj. Recept uključuje marinirano meso (obično svinjetinu ili piletinu) pečeno na ražnju – zapravo, souvlaki je deminutiv od souvla, grčke riječi za ražnjić. Dolazi u mnogim oblicima, uključujući jednostavni kalamaki, koji se peče na drvenom ražnju, začinja solju i origanom, a zatim poslužuje s limunom i kruhom. Meso se također može zamotati u pečenu pitu i poslužiti s rajčicama i crvenim lukom, tzatzikijem, jogurtom ili drugim umacima.

2. Pomfrit

Smatraju ga francuskim (french fries), ali Belgija opravdano tvrdi da je pomfrit belgijski izum. Belgijska kuhinja je, međutim, bila vezana uz francusku pa nije stvorila jedinstveni gastronomski identitet na globalnoj sceni. Bez obzira na to odakle zapravo potječe pomfrit, neosporna je njegova popularnost u Belgiji, gdje su poznati kao frites na francuskom i frieten na flamanskom. Omiljena ulična hrana dostupna u friterijama (štandovima brze hrane) diljem zemlje, tradicionalno se poslužuje u papirnatim smotuljcima s puno majoneze.

1. Pizza Napoletana, Italija

Možda se čini predvidljivim, ali pizza je zaista jedno od najpopularnijih jela u Italiji. Točnije, pizza napravljena u napuljskom stilu, s tankim tijestom i debelom koricom punom zagorjelih crnih mjesta. Metoda izrade toliko je sveta da je dobila status nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Tradicionalno napravljena s rajčicama San Marzano (rajčice koje rastu na vulkanskim ravnicama ispod Vezuva) i mozzarelle od bivoljeg mlijeka iz Kampanije, ova legendarna pizza trebala bi se jesti vruća, tek izvađena iz krušne peći na drva.

Posjeti Miss7.24sata.hr