Otkrivamo ti na čemu štedjeti, a na što se isplati potrošiti ovo ljeto

Guliver/Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Otkrivamo na čemu štedjeti, a na što se isplati potrošiti
  • Što sprječava većinu ljudi da putuje? Vjerojatno je odgovor - novac
  • Super ideje za jeftino putovanje pročitaj u nastavku 

Temperature ovog ljeta ne padaju ispod 30 stupnjeva i to je savršen razlog da što prije započneš planirati svoje ljetno putovanje. Za to ti, vjeruj nam, neće trebati veliki budžet. Ovih par trikova potrebno ti je za planiranje nove ljetne avanture. Pročitaj i odmah započni s istraživanjem! 

Voliš letjeti ili si fan putovanja autom?

Budžet ovisi o tome na koji način želiš putovati - preferiraš let avionom ili ti je zabavnije organizirati dinamičan road trip? Iako avionske karte mogu koštati enormno puno, to ne mora biti pravilo. Danas postoji puno načina da dođeš do vrlo jeftinih karata. Za početak možeš proučiti razne stranice koje nude savjete za putovanja. Jedna od najkorištenijih je Skyscanner koja će ti postati najbolji prijatelj u potrazi. Također, dobro je znati da avionske karte znaju mijenjati cijenu ovisno o datumu, budi fleksibilna s terminom polaska - isplatit će ti se. Isto tako ne bi bilo loše da provjeriš i okolne aerodrome, možda pronađeš puno jeftinije rješenje. 
Ako nisi fan letenja, roadtrip može biti puno zanimljivija i uzbudljivija opcija. Vožnja autom može biti naporna, ali je jeftin način putovanja. Upoznaj se s aplikacijom BlaBlaCar gdje možeš objaviti svoj plan putovanja i možeš upoznati osobe koje će s tobom podijeliti troškove. Tamo možeš pronaći i recenzije osoba koje bi mogle postati tvoji suputnici

Kako uštedjeti na noćenju?

Najviše novaca odlazi na smještaj, džeparac i prijevoz. Oko smještaja se moraš posebno potruditi ne bi li ostala u svom budžetu. Dobar početak je istraživanje stranice Booking.com na kojoj se nalazi puno budget friendly smještaja. Od velike pomoći ti može biti i  Airbnb stranica koja nudi privatan smještaj i odlična je zbog direktne komunikacije s vlasnikom stana u kojem planiraš prenoćiti. Možeš locirati ponudu smještaja te tako odabrati dio grada koji ti najviše odgovara. Tako smanjuješ troškove za javni prijevoz i ostaje ti više novaca za shopping. Ako je ovo ljeto vrijeme za izlazak iz tvoje komfor zone, onda isprobaj Home exchange ili Couchsurfing. Zamijeni svoj dom s potpunim strancem i doživi inozemni grad kao pravi lokalac

Zašto je važno putno osiguranje

Kada planiraš svoje ljetno putovanje sigurno si uzbuđena i ne razmišljaš koje sve rizike to donosi. Koliko god da je uzbudljivo, puno toga može poći po zlu. Putnim osiguranjem se kompletno rješavaš stresa od nepredvidljivih situacija. Vjerojatno misliš kako je nemoguće da netko baš tebi ukrade torbu ili dokumente, nikada ti nije bilo potrebna medicinska pomoć u inozemstvu pa si sigurna da će i sada biti tako, obećano ti je kako ćeš dobiti godišnji na dan polaska, ali čak se i to može izjaloviti te ćeš imati velike troškove koje duguješ turističkoj agenciji. Baš zbog toga istraži putna osiguranja. UNIQA  ti nudi vrlo povoljno osiguranje i to, sigurni smo, neće uopće utjecati na tvoje planirane troškove. Misli unaprijed kako bi mogla nesmetano uživati u svojim ljetnim avanturama u inozemstvu. Ovaj jednostavan korak u planiranju putovanja može ti garantirati da ćeš se vratiti kući samo s dobrim uspomenama. 

Povoljne destinacije u blizini

Donosimo ti par opcija koje su odlične za tvoju sljedeću ljetnu avanturu. Hrvatska je odlično smještena i uvijek postoji nova destinacija koja će te ostaviti bez daha. Možda je vrijeme da istražiš ove države i skrivene ljepote njihovih krajeva.

Turska -  Ako si odlučila ovo ljeto otputovati malo dalje, Turska je pravi odabir za tebe. Džamije, bazari i turske kupelji u Istanbulu sigurno će okupirati cijelo tvoje putovanje. Turska je poznata po svojoj očaravajućoj arhitekturi zato će na tvoje Instagram objave frendovi totalno poludjeti. Za autentični doživljaj istoka, svakako posjeti jednu od mnogobrojnih tržnica. 

Jezero Garda, Italija - Ova prekrasna pitoreskna lokacija je najveće jezero u Italiji. Popneš li se na planine koje ga okružuju čeka te nezaboravan pogled. Uživaj u bogatoj ponudi vodenih sportova i aktivnostima na otvorenom. Ako si fan avanturizma i adrenalinskih sportova, možeš isprobati jedrenje, surfanje, brdski biciklizam ili planinarenje. Kada se odlučiš odmoriti od sportova, zaputi se u Milano na jednodnevni izlet. Jezero Garda još nije doživjelo navalu turista, stoga ukoliko želiš na miru uživati u njegovim ljepotama, učini to još ovo ljeto. Ukoliko posjetiš ovo fascinantno mjesto, nikako nemoj propustiti priliku za odlazak na otočić Isola del Garda. Obavezno unaprijed online rezerviraj turističku posjetu ovog prekrasnog mjesta i uživaj u pogledu na raskošnu palaču, talijanske simetrične vrtove i na prekrasan park. Zvuči odlično, zar ne?

 

Malta - Maltu mnogi opisuju kao veliki muzej na otvorenom. Ono što je čini super destinacijom je odlična ponuda s prihvatljivim cijenama. U samo par kilometara možeš isprobati novi sport, snimati odlične fotke na krstarenju oko otoka, obići sve zanimljive povijesne znamenitosti i još stigneš u noćni izlazak!  Ako se odlučiš uputiti na Maltu, obavezno posjeti i otok Comino. Ovo mjesto odlično je za jednodnevni izlet kad se zaželiš malo mira. Otok je prepun nazubljenih stijena, a ima i dvije pješčane plaže. Tamo možeš posjetiti i zaljev Plava laguna po kojoj je otok najpoznatiji.

 

Crnogorski nacionalni parkovi -  Ako ljetni odmor ne zamišljaš s pogledom na more, možda je vrijeme da otputuješ u jedan od crnogorskih nacionalnih parkova. Oni su pravi odabir za tebe ako tražiš mjesto za odmor gdje ćeš napuniti baterije. Prednost ovih parkova je što ne moraš puno putovati pa ti ostaje više vremena i energije za istraživanje. Isplaniraj nezaboravan road trip i posjeti ih sve. Zvuči primamljivo zar ne?  Istraži ove četiri lokacije: 

  • Durmitor  
  • Jezero Skadar 
  • Lovćen 
  • Biogradska Gora Prokletije

Ako odlučiš posjetiti nacionalni park Lovćen, nikako nemoj propustiti odlazak u adrenalinski park koji se nalazi u mjestu Ivanova Korita. Opusti se i uživaj u impresivnoj ljepoti prirode i navali adrenalina. Za bezbrižan odmor spakiraj sve i ne zaboravi putno osiguranje

 

Posjeti Miss7.24sata.hr