Najveći puž na svijetu osvanuo na zgradi u Splitu, a novih murali krase i druge gradove

Pixsell/Milan Sabić
Vidi originalni članak
  • Street art čiji važan dio su murali ukras je svakog grada, čineći i najbezličnije kvartove živahnim
  • U Splitu je tako dovršen ogorman mural na 300m2 koji prikazuje najmanjeg morskog puža na svijetu, a riječ je o edukacijskom projektu WWF Adrije
  • Tim smo se povodom prisjetili i murala koji odnedavno krase druge gradove diljem Hrvatske

Završen je ooogroman mural u splitskoj Šimicevoj ulici na Blatinama koji dominira cijelim kvartom jer doista ga je nemoguće ne uočiti. Na površini od čak 300 kvadratnih metara naslikan je morski puž (latinskog imena Flabelina affinis) koji je u prirodi velik svega 12 milimetara. Ovdje je postao gorostas, vjerojatno najveći naslikani pužonja na svijetu!

Djelo je akademskih slikara i street artista Luke Duplančića i Ivana Svaguše i proteže se cijelom visinom zgrade od 10 katova. Ne radi se samo o umjetničkom djelu, riječ je o edukacijskom projektu WWF Adrije - svjetske organizacije za zaštitu prirode. Ovaj ogroman mural podsjetio nas je na neke druge, isto tako aktualne i nedavno promovirane murale koji oplemenjuju izgled naših gradova. Pogledaj... 

Tako je na Svjetski dan oceana 10. lipnja zagrebački kvart Sigečica dobio Mural pod nazivom Daj ribi šansu. Mural je također rezultat suradnje između WWF Adrije te umjetnika Borisa Bareta,  animatora Mate Zaje i Duje Stojaka.

Kraj svibnja rezerviran je i za uličnu umjetnost u Vukovaru. VukovART, street art festival na krajnjem istoku zemlje već petu godinu za redom ugošćuje najveća imena svjetske street art scene koji obogaćuje izgled grada. 

Odnedavno i Mr. Spock ponovo stanuje u Jankomirskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci. Prvobitni mural 2015. godine napravili su decki iz street-art kolektiva Pimp my Pump, a u veljači 2021. netko ga je prekrio natpisom "HERZY". Nedavno su stvar popravili umjetnici Boris Bare, Željko Rus i Bernard Radić uz pomoć lokalne ekipe, Deana Mihelića i Tomislava Seleša.

Life&style Legendarni Smogovci dobili su mural u blizini Naselka, ulice u kojoj su braća Vragec živjela

Lora Elezović, akademska umjetnica iz Zagreba, je pak na trafostanici zagrebačkog jezera Bundek, oslikala mural prema ilustracijama u izvornoj slikovnici Ježeva kućica, pisca Branka Ćopića.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr