Nagovorila sam prijateljicu na skijanje u Italiji, evo kako smo se ludo zabavile

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Kamo povoljno na skijanje? Slovenija, Austrija, Francuska? Mi smo odabrali Italiju. I nismo pogriješili!
  • Val di Fiemme na pet skijališta nudi 110 kilometara vrhunskih skijaških staza, spektakularne panoramske poglede, brojne muzeje i kulturna događanja, wellness centre…

  • Regija je poznata i po ljetnom turizmu, proizvodnji mlijeka i sira, sjajnoj gastronomskoj ponudi po razumnim cijenama, ali i „šumi violina“ u kojoj je Antonio Stradivari ponašao idealno drvo za proizvodnju svojih skupocjenih violina

Ne volim pretjerano skijanje, živcira me hladnoća, gužve na gondolama i sedežnicama, pa tek gnjavaža s rentanjem skijaške opreme, navlačenje pancerica i ostale skijaške opreme. A tek cijene?! Za cijenu jedne skijaške karte dobijem smještaj u nekom luksuznom azijskom hotelu ili cjelodnevnu ulaznicu u nekom top wellness centru sa saunom – komentirala je prijateljica moju ideju da „spojimo nekoliko dana“ i pobjegnemo na skijanje.

U načelu sam se složila s njom, no razuvjerila sam je rečenicom: "Ako zanemariš neke sitnice ovako možeš uživati u jedinstvenim planinskim masivima prekrivenim snijegom, spektakularnim panoramama s 2500 metara nadmorske visine, upijati onaj miris svježeg snijega i hladnog planinskog zraka koji ti prolazi kroz pluća, sve to dodatno začiniti adrenalinom spuštajući se s planine i vrućim čajem ili vinom na nekom odmaralištu… Zamisli ljeto bez mora, to ti je baš poput zime bez snijega i skijanja – nije to to. Skijanje će ti se polako, ali sigurno zavući pod kožu. Garantiram!" Naposljetku je pristala. 

Moj inače prvi izbor su slovenska skijališta, prvenstveno zbog svoje blizine, ali i cijena koja su znatno prihvatljivije od onih austrijskih... No kako u susjedstvu za sada nema dovoljno snijega odlučile smo se Italiju – točnije skijašku regiju Val di Fiemme.

Suncem okupane padine

Ova dolina osim samog skijanja nudi mnogo više. No krenimo redom… Val di Fiemme smjestio se u Dolomitima, a ovaj planinski masiv u istočnim Alpama 2009. UNESCO je proglasio svjetskom baštinom. Pokriva površinu od 141.903 hektara, s čak 21 vrhom višim od 3000 metara. Snijega ima već od studenoga, a skijati je moguće sve do travnja, ponekad čak i svibnja, te ono važnije, poput našeg Hvara, obiluje suncem - u prosjeku od deset dana čak osam će biti sunčano.

Ova „dolina“ od Zagreba je udaljena nešto manje 500 kilometara, odnosno oko šest sati vožnje, a zbog svoje blizine posebno je popularna među Istrijanima, Riječanima, ali i Dalmatincima.Prostire se na nadmorskoj visini od 860 do 2229 m, a obuhvaća pet skijališta: Alpe Cermis, Ski centar Latemar, Oclini, Passo Rolle i Alpe Lusia s ukupno 110 kilometara uređenih skijaških staza s odlično izbalansiranim omjerom plavih, crvenih i crnih staza. I više nego dovoljno da baš svatko pronađe stazu koja najbolje odgovara njegovim skijaškim vještinama. Naravno, možete uživati i u noćnom skijanju, ali i spustiti se sanjkama s nekoliko spustova namijenjenih isključivo sanjkašima.

Skijaški hedonizam

Skijališta nisu međusobno povezana skijaškim stazama pa ćete od jednog do drugog morati u vlastitom aranžmanu ili nekim organiziranim prijevozom, no kako nisu udaljena i nema gužvi na cesti to ne bi nikome trebao predstavljati problem.
Od svih staza najviše nas je oduševila kultna Olimpia u Ale Cermisu koja od vrha do podnožja kombinira crvene i crne staze u ukupnoj dužini od čak 7,5 kilometara. Ovo je ujedno najduži spust u Dolomitima. Čisti skijaški hedonizama…

Cijene dnevnih skijaških karata za odraslu osobu ovisno o sezoni kreću se od 47 do 51 eura, djeca plaćaju od 33 do 36 eura. Sedmodnevni ski pass za odrasle platit ćete od 251 do 279 eura – zlatna sredina između slovenskih i austrijskih cijena, no za razliku od njihovih skijališta, Val di Fiemme poput većine talijanskih, nudi znatno manje gužve, ležerniji talijanski šarm, bolju gastronomsku ponudu…Tako na stazi možete dobiti pristojan obrok za 10-ak eura, pizza i tjestenine startaju od 8 eura na više, kava 2 eura, a Aperol Spritz, neizostavno piće na svim talijanskim skijalištima oko 5-6 eura…

Delicije za prste polizati

No najbolja gastronomska ponuda nije na skijalištu već u mjestašcima u neposrednoj blizini skijališta – Predazzu, Cavaleseu i Moeni. Teško je pobrojati mala obiteljska gospodarstva koja nude domaći sir, mesne delicije, med…U intermezzu između skijanja posjetili smo restoran Tito i njegovo obiteljsko gospodarstvo „Il Maso dello Speck“ udaljeno nekoliko kilometara od Cavalesea. Ovaj talijanski Tito nema veze s onim kumrovečkim, niti politikom, već s mesom i suhomesnatim delicijama.

Domaćin Tito Braito zanat je navodno stekao rintajući godinama po njemačkim mesnicama. Po povratku u domovinu krenu je s proizvodnjom vlastitih suhomesnatih proizvoda po jedinstvenoj recepturi te s provjerenom „sirovinom“ koja je pasla travu isključivo po obroncima Dolomita. U priču su se uskoro uključili sinovi i čitava obitelj, a ostalo je povijest… Danas, su njegov špek i šunke naveliko poznati u regiji i šire zbog prepoznatljivog aromatičnog okusa za koji znalci kažu da sadrži i „aromu Dolomita“. Kompletnu 60-godišnju priču Tito je zaokružio malim pitoresknim restoranom s drvenim kaminom na kojem uvijek nešto fino krčka. Jedno je sigurno, štogod naručili s menija - nećete pogriješiti.

Dolina harmonije

U dolini osim stotinjak hotela, malih privatnih smještaja, nalaze se i brojni muzeji, kina, bazeni, klizališta, odnosno sve što vam je potrebno da kvalitetno provedete vrijeme i izvan samih skijaških staza. Mi smo posjetili gradsku palaču Cavalesea te geološki muzej u Predazzu u kojem smo naučili više o povijesti samih Dolomita. Val di Feimme poznat je po planinarenju, biciklizmu, ali i glazbi. Naime, samu dolinu nazivaju i „dolinom harmonije“ zahvaljujući šumi u kojoj rastu najkvalitetnija rezonantna stabla na svijetu za proizvodnju zvučnih ploča za klavir, violine, gitare... Navodno je najpoznatiji svjetski graditelj violina Antonio Stradivari svoje najskupocjenije violine istesao iz ovih šuma. Nažalost, nismo ih mogli posjetiti zbog hladnog vremena i obilnog snijega, no sigurno će biti prilike. Možda već sljedeće ljeto.

 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":
 
 

Your browser doesn’t support HTML5 video


 
Posjeti Miss7.24sata.hr