Nadaleko najbolja pizza krije se na Pagu: D10's spaja stil pizze Ruota di Carro i nogometne legende
- Posljednjih godina gastro scena proživljava pravu renesansu, kako zahvaljujući otvaranju modernih restorana, dolasku talentiranih chefova i razvoju brojnih festivala
- Veliku pažnju dobile su i pizzerije s vrhunskim pristupom, a u tom duhu, na Pagu je nedavno otvoren D10's - pizzerija smještena uz more, inspirirana napoletanskim stilom pizze i nogometnim legendama, koja oduševljava i okusom i estetikom
- Iza cijelog koncepta stoji mlada, strastvena ekipa koja koristi isključivo vrhunske sastojke, a njihova priča tek započinje s ambicijom da postanu novo gastro odredište otoka
Gastro renesansa u Hrvatskoj je pravi procvat doživjela još sredinom 2010-ih. Tih godina, intenzivno su se krenuli otvarati moderni, konceptualno promišljeni restorani, brojni chefovi s inozemnim iskustvom donijeli su nove tehnike, pristupe i filozofije kuhanja, a diljem Lijepe naše zaživjeli su brojni gastro festivali i eventi koji su visoko podigli ljestvicu i natjerali sve one koji na gastro sceni žele biti zamijećeni da neprestano nude još bolje i još više.
U tih posljednjih desetak godina, nekoliko je restorana, nakon prvog, rovinjskog Montea, dobilo Michelinovu zvjezdicu, Zagreb je dobio pizzeriju koja se nekoliko godina zaredom našla visoko na listi najboljih 50 pizzerija u Europi, a sada je napokon i Pag dobio oazu koja slavi svu raskoš okusa koje nudi ovo, nekada skromno, i već desetljećima omiljeno jelo talijanske kuhinje.
Okružen oleandrima i palmama, tik uz more, i s pogledom koji puca na pašku valu sve do rta Metajne pa i Zrća, za one boljeg vida, početkom je ljeta svoja vrata otvorio D10's, donijevši u ovaj maleni dalmatinski grad dugo i željno iščekivano vrhunsko gastro iskustvo. D10's, čiji okusi oduševljavaju na prvi zalogaj, urezujući se duboko u sjećanje, nudi tradicionalno napoletanski stil pizze, poznat kao Ruota di Carro, prepoznatljiv po nepravilnom obliku pizze, nižem rubu od klasične napolitane raskošnih rubova, dijametru koji prelazi gabarite uobičajenog tanjura za pizzu te pažljivo doziranim sastojcima.
Na realizaciji menija radili su slovenski pizzaiolo i instruktor Jernej Berlot te splitski Adrian Fetahu, pizze svakodnevno peku mladi poljski pizzaioli Macius, Jan i Wojtek, a sve su ih okupili Ivan Šetka i Martina Bušić koji su hrabro odlučili zaploviti nekim novim gastro vodama. Doduše, za Ivana i nisu toliko nove, jer je upravo on posljednjih pet godina kao voditelj držao uzde pizzerije Frankos, iste one koja već godinama slovi za najbolju u Hrvatskoj, i među najboljima u Europi.
U nove gastro pobjede odlučili su krenuti do zuba naoružani isključivo vrhunskim sastojcima. San marzano dop, fior di latte, mozzarella di bufala, mortadela, prosciutto cotto i straciatella na otok stižu direktno iz Italije. Jedino bosiljak, kažu, beru iz vlastitog vrta, a budući da se D10's ipak nalazi na otoku najboljeg sira na svijetu, oplemenjivanje određenih pizza jedinstvenom aromom i okusom Paškog sira se podrazumijevalo.
Iako samo ime D10's, izvan konteksta, možda ne govori mnogo, jednom kada se baci pogled na interijer, cijela priča postaje jasnija. Ovdje se sve vrti oko legendarnih nogometnih desetki pa tako meni brani Buffonova Marinara, a u postavi prvih 11 su i Guardiola’s cacio e pepe, Maldini’s buffala, Mo Salah bresaola, Roberto Carlos funghi extra, Beckham’s diavola... I interijer s centralnim pizza cornerom obojen je nogometnom tematikom: zastave zemalja, dresovi igrača i šalovi poznatih i manje poznatih nogometnih klubova sa svih strana svijeta vise s plafona, dok kamene zidove krase fotografije napuljskog božanstva i zlatnog dečka nogometa - Diega Armanda Maradone. Naletiš li uz to, kao i mi, u trenutku kada svira Ana Oxa s nekog davnog Sanrema, doživjela si praznik za oči, uši i želudac.
Priča o D10's-u priča je o jednoj mladoj momčadi koja svoje prve minute igra u punoj snazi - entuzijastično, i koja, kako bismo nogometnim rječnikom rekli, srce ostavlja na terenu. Priča je to i koja tek dobiva svoj zamah i lijepi jesenski nastavak, budući da D10's ostaje otvoren i kada zadnji furešti odu s otoka, s jasnom idejom i vizijom za budućnost u gradu Pagu. Iako nam u ovom trenutku još uvijek, kažu, ne mogu otkriti sve karte, prema svemu što smo vidjeli i okusili, vjerujemo da će se o ovoj pizzeriji još puno pisati i pričati.