Na adrese diljem Hrvatske pristižu misteriozni paketi koje nitko nije naručio...

Unsplash / Kelli McClintock
Vidi originalni članak
  • U vrijeme kad svi kupujemo online, zna se dogoditi da ni ne znamo koji nam sve paketi stižu i kad, a još manje to znaju naši ukućani... Prava prilika za lov u mutnom!
  • Internetske prevare nisu nikakva rijetkost, od naručivanja sa stranica u čijim je internetskim domenama imenu brenda dodano 'hrvatska' do kupovine na onima koje kupce mame nevjerojatnim popustima
  • Posljednjih dana sve se češće javljaju ljudi kojima pristižu paketi koji nisu naručeni, redom od istog pošiljatelja, i najčešće s istim iznosom otkupnine

Raznorazni prevaranti postoje otkad i svijet, a u današnje im se vrijeme mora priznati jedno - kreativniji su no ikad prije. Navikli smo čitati o vijestima gdje su stariji građani prevareni na svakojake načine, no sve češći su slučajevi u kojima su žrtve i mlađe generacije. Ove potonje najčešće nasjedaju na internetske prevare, od naručivanja odjeće, obuće i modnih dodataka sa stranica u čijim je domenama imenu brenda dodano 'hrvatska' do kupovine na onima koje 'kupce' mame nevjerojatnim popustima, a koje nam sve redom služe kao podsjetnik da sve ono što zvuči predobro da bi bilo istinito, u 99,9% slučajeva to i nije. 

Posljednjih dana sve je učestaliji slučaj na koji sam naletjela između ostaloga i na Facebook stranici Crna lista prevaranata/lopova u Hrvatskoj, a gdje se nekolicina naših sugrađana požalila na dostavu paketa koje nisu naručili. Istina, otkako su AliExpress, a odnedavno i Temu u našim krajevima postali mega popularni, i sami ponekad zaboravimo da nam neki paket stiže, no za razliku od spomenutih koje uredno platimo prilikom naručivanja, misteriozne pakete koji su počeli pristizati na adrese diljem Hrvatske potrebno je platiti pouzećem, odnosno prilikom preuzimanja. 

Ono što im je svima zajedničko je pošiljatelj, Lineoshop.hr, na čijoj se internetskoj stranici mogu pronaći tek e-mail adresa i par šturih informacija o entuzijazmu navodnog tima, dakako bez adrese ili broja telefona putem kojega bi ih se kontaktiralo, no s fotografija pristiglih paketa vidljiva je adresa Poštanska ulica 25 u Velikoj Gorici. 

Osim pošiljatelja, u većini slučajeva je isti i iznos otkupnine te on najčešće iznosi 23 eura, no bilo je i onih kod kojih je u pitanju bio veći iznos od 43 eura, a većina primatelja su žene. Ono što je potrebno istaknuti je da niti jedna od onih kojoj je paket stigao na adresu, kako same priznaju, nije ništa naručila sa spomenute stranice, niti je igdje ostavila svoje podatke, pa se svi redom pitaju otkuda im uopće njihove adrese. 

Iako je puno onih koji su pakete jednostavno odbili platiti i primiti njušeći da nešto nije u redu, ono na što se pošiljatelj oslanja je ono što se upravo i najčešće događa, a to je da paket zaprimi netko od ukućana misleći da je osoba na koju je paket naslovljen doista nešto naručila, a oni kojima se to dogodilo u njima su pronašli gotovo bezvrijedne stvari poput plastičnog otvarača za šampanjac, čajnih sitnica ili seta umjetnih trepavica.

Je li riječ o prevari? Paket koji je stigao na vrata, sami ste odlučili preuzeti i platiti, nitko vas nije silio - to je sigurno argument na koji bi se pošiljatelj mogao pokušati vaditi. No sigurno je da iza slanja takvih nenaručenih paketa, sa stvarima koje "kupac" nije prije ni vidio a kamoli ni poželio ne stoji plemenita namjera nego suprotna. Budući da nam se spomenuti scenariji svima mogu dogoditi, smatramo da vrijedi ljude upozoriti da ne preuzimaju ništa što nisu naručili te da isto naglase i ukućanima za slučaj da paket stigne kada nisu doma. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr