Mobilne antistres aplikacije

Thinkstock / Spencer Davies
Znaš li nekog tko nikad nije rekao da je pod stresom?
Vidi originalni članak

Poznata je činjenica kako je stres najčešća bolest modernog načina života. Sve veća očekivanja u poslovnom i privatnom životu dovode do situacije u kojoj je većina ljudi izložena stresu na svakodnevnoj razini. Njegove posljedice mogu biti anksioznost i depresija, a on čak može biti i zarazan! Promatranje nekoga tko je pod stresom uzrokuje da tijelo promatrača počinje lučiti kortizol, hormon koji se luči u situacijama stresa te tako dolazi do empatičnog stresa što nas dovodi do zaključka kako je od njega zaista teško pobjeći.

via GIPHY

Jedan od razloga rasta razine stresa je konstantna dostupnost na mobilnim uređajima. Ironično, uz klasične načine borbe sa stresom koji uključuju opuštanje, boravak u prirodi i terapiju, sve više se koriste mobilne aplikacije kao pomagači u stvaranju zdravijeg mindseta. U nastavku saznaj o nekim od najpopularnijih antistres aplikacija.

STRESS CHECK

Ova aplikacija koristi kameru na pametnom uređaju kako bi izračunala otkucaje srca korisnika koji se zatim preračunavaju u razinu stresa (1-100). Aplikacija na kraju daje i savjet kako smanjiti tu povišenu razinu i održati je na niskoj vrijednosti.

HEADSPACE

Opisana kao teretana za um, ova aplikacija pruža prijedloge meditativnih vježbi koje traju svega 10 minuta dnevno. Headspace je ujedno i najdraža antistres aplikacija predstavnice nove generacije angažiranih celebritija – Emme Watson.

 

COLORFY

Aplikacija koja imitira sve popularnije bojanke za odrasle. Razni uzorci i oblici pružaju neograničene mogućnosti bojanja koje odvode u opuštanje i zaborav od stresnih situacija svakodnevice. Ovo je najbolje ocijenjena aplikacija tog tipa i može ju se koristiti i offline, za istinsko iskustvo odvajanja od ostatka svijeta.

 

CALM

Preporučena od psihologa i stručnjaka za mentalno zdravlje, Calm je aplikacija koja nudi učenje o meditativnim vježbama za početnike, ali i naprednije korisnike. Vježbe meditacije mogu trajati od 3 do 25 minuta tako da svatko može koristiti ovu aplikaciju prema svojem rasporedu.

PACIFICA

Ova aplikacija bavi se borbom protiv stresa, tjeskobe i depresije i to alatima osmišljenima od strane kognitivno-bihevioralnih psihologa. Pacifica daje mogućnost bilježenja raspoloženja, zdravstvenog stanja i ciljeva u svojevrsni dnevnik. Na taj način izbjegava se instant rješenje, a stremi se napretku dan po dan.

Posjeti Miss7.24sata.hr