Mljac! Odsad u Zagrebu možemo pojesti pravi poljički soparnik! Evo gdje i po kojoj cijeni...
- U Petrinjskoj 28 otvoren je Soparnik To Go, treća lokacija brenda koji su Lucija i Mario Stipetić pokrenuli u Tugarama
- Ovaj koncept donosi autentični poljički soparnik u praktičnom “za van” formatu, od pojedinačnih komada do cijelog soparnika
- Riječ je o tradicionalnom jelu od blitve i tankog tijesta, inače zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru i jednom od najstarijih specijaliteta dalmatinskog kraja. Isplati ga se kušati i u Zagrebu
Centar Zagreba dobio je zaista posebno i originalno mjesto, riječ je o već u Dalmaciji poznatom brendu, točnije lokalu Soparnik To Go. Prvi Soparnik To Go su prije nekoliko godina u mjestu Tugare pored Omiša, a zatim i drugi u Splitu, otvorili Lucija i Mario Stipetić. Zagreb, bolje rečeno Petrinjska 28, treća je lokacija na kojoj možemo uživati u ovom jednostavnom jelu, inače i zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru i jednom od najstarijih dalmatinskih jela.
Soparnik To Go pokrenut još prije deset godina u srcu Poljica, nastao je iz ideje da bi tradicionalni soparnik mogao postati prepoznatljiv street food. Riječ je o piti od blitve, a najpoznatiji je onaj poljički, "prvi i pravi" soparnik. Tradicionalno se pripremao u vrijeme velikog posta i za proslave pa ako si ikad bila na nekom festivalu, vjenčanju ili na slavlju u Dalmaciji sigurno si imala priliku kušati ovo jelo, sada dostupno i svima u Zagrebu.
Soparnik u Soparnit To Go-u možeš kupiti u nekoliko oblika - pojedinačni komad po cijeni od 1,5 eura, pakiranje od 6 komada za 8 eura, pakiranje od 15 komada za 20 eura ili cijeli veliki soparnik za 50 eura. Mi već osjećamo miris istoga, a vjerujemo da se nećemo moći zadržati samo na jednom komadu. Radno Soparnik To Go je svakog dana od 10:30 do 20:00, a moguće je i online naručivanje uz dostavu ili preuzimanje.
Što je zapravo soparnik?
Poljički soparnik tradicionalno je jelo na području između Splita i Omiša. Soparnik se izrađuje od dva sloja tankoga nedizanog tijesta od finoga brašna s nadjevom od blitve i luka, a peče se na užarenoj ploči otvorenog ognjišta, komina, prekriven finim žarom i pepelom. Nakon pečenja obično se premaže uljem pa mu je uz drugo ime zeljenik, još jedno ime koje se koristi i uljenjak te se lagano posoli.