Mjesec uspješnih žena - priča mlade direktorice

Igor Soban/Pixsell
U mjesecu žena donosimo vam priču Nikoline Lukačić Petrović,  mlade majke i uspješne direktorice. Ispričala nam je kako spaja posao i obitelj i koja joj je najdraža boja cipela
Vidi originalni članak

Uspješna i mlada direktorica Službe analize i poslovanja i koordinacije istraživanja i proizvodnje nafte i plina otkrila nam je kako su izgledali njezini poslovni počeci.

Nakon završenog fakulteta zaposlili ste se u Ini kao pripadnik prve generacije programa Growww. Kako je izgledao vaš prvi posao?

Počela sam raditi kao proizvodni inženjer na proizvodnim plinskim poljima. To mi je bio prvi susret sa stvarima o kojima sam prije slušala samo u teoriji i bilo je uzbudljivo vidjeti i doživjeti sve uživo. Ponosna sam što mogu reći da sam bila dio prve generacije Growww programa, kroz koji je do sada zaposleno više od 550 mladih talenata, a oko 80% ih je ostalo raditi u Ini.

Tako mladi, a već na direktorskoj poziciji. Uz posao još i studirate na MBA studiju. Koliko je teško spojiti karijeru i želju za novim znanjima?

Uz mnogo truda, za uspjeh jednostavno morate iskoristiti trenutak. Nakon nekoliko godina rada ponuđena mi je prilika da preuzmem jednu od rukovodećih pozicija i ja sam odlučila prihvatiti taj izazov, u čemu su mi pomogli iskusni kolege.

Je li teško biti žena u „naftaškom poslu“?

Često se misli da je to muška struka. Iako su muškarci u ovom poslu u većini, žene su cijenjene. U INA Grupi trenutačno je zaposleno 2.466 žena, od čega ih je 9 na višim rukovodećim pozicijama, a 74 na ostalim rukovodećim pozicijama.

Uz uspješnu karijeru, imate i obitelj. Vaš sin ima 4 i pol godine. Koliko je teško spojiti posao i obitelj?

Svo vrijeme koje provodim s obitelji nastojim iskoristiti kvalitetno, što u pravilu znači da nekada moram zanemariti kućanske poslove, no puno je bolje da je kuća puna smijeha nego da su sve stvari na svojem mjestu. Moj suprug je također inženjer naftnog rudarstva pa potpuno razumije prirodu posla. Često koristim kasnu večer ili rana jutra kako bih odradila nešto što nisam stigla u uredu. Naravno, bez pomoći djedova i baka to ne bi bilo moguće.

Što vam je najvažnije u odgoju?

Otkad je bio mala beba stalno smo mu ponavljali kako smo mi jedan tim i da je svačije mišljenje, pa i njegovo, jednako važno. On već sada zna da u sve što radi treba uložiti puno truda te da će se to na kraju isplatiti. Često mi ujutro prije posla šapne “mama, puno se trudi danas da budeš super” – ne mogu zamisliti bolju motivaciju od toga!

Volite puno putovati. Kako provodite slobodno vrijeme?

Nastojimo svakih nekoliko tjedana otići na par dana na neko mjesto gdje nikad nismo bili zajedno kao obitelj. Tako imamo pravi obiteljski projekt posjetiti i razgledati sve gradove u Hrvatskoj i posjetiti sve otoke.

Koliko se stignete posvetiti sebi? Imate li omiljene beauty rituale? Uživate li više u elegantnom ili casual stilu?

Budući da je vrijeme ograničeno, posebni beauty rituali su ono što žrtvujem. Redovito odlazim na bojanje kose i manikuru, a čak i tu ne mogu izbjeći utjecaj sina – on unaprijed izabere boju noktiju tako da su ponekad žuti, narančasti. Na poslu se odijevam klasično, bez previše eksperimentiranja, a posebno volim cipele u crvenoj boji.

Posjeti Miss7.24sata.hr