Kako sam digla ruke od kesten pirea i završila na torti

privatna arhiva Kristijana Musića
S velikim entuzijazmom, krenula sam u potragu za najboljim zagrebačkim kesten pireom, ali priča je dobila jedan sasvim neočekivani zaokret...
Vidi originalni članak

Prije svega, imam dva priznanja. Pod a) ipak nisam fan kesten pirea kao što sam mislila i pod b) tek sam u ovoj miss7 gastro priči otkrila kako ipak nisam fan kesten pirea. 

Još jedan od brojnih razloga zašto obožavam jesen u Zagrebu je onaj predivan miris kestena u zraku. Ono što je kuhano vino zimi, to su kesteni u jesen. Kao tipičan sezonski plod, kesteni su postali glavni sastojak brojnih jela i poslastica, a jedan od klasičnih deserata koji nam se vraća svake jeseni je naravno i - kesten pire! Kao velika obožavateljica kestena (ali kako se čini, ne i kesten pirea), krenula sam u novu miss7 gastro potragu: Gdje u Zagrebu pojesti najbolji kesten pire? 

Odmah na samom početku mi je postalo jasno da ovo neće biti nimalo zanimljiva ni raznolika ponuda. Kesten pire se u baš SVAKOJ slastičarnici u širem i užem centru Zagreba poslužuje na identičan način. U visokoj sladolednoj čaši, sa šlagom. Bez dodataka, bez poigravanja s okusima, bez ikakvog faktora iznenađenja. Čak su im i cijene potpuno identične! Jasno mi je da je poanta kesten pirea u samom kestenu, ali nemoguće je da se ovaj poprilično jednoličan okus ne može razigrati. Nakon trećeg kesten pirea (i otkrića da mi ovo i nije najomiljeniji desert na svijetu), odlučujem kako je najpametnije da proširim izbor i dam priliku i drugim desertima, iako tematski ostajem na kestenu. Ni izbor kolača od kestena nije bio baš toliko veći, ali zato mnogo raznovrsniji od običnog pirea.

Kultna zagrebačka slastičarnica Vincek ima daleko najveću ponudu kolača i pirea od kestena, čak puna tri... Dok primjerice Millenium, slastičarnica Zagreb i Centar Cvjetni u ponudi nemaju nikakav kolač od kestena, osim već sto puta viđenog i ranije opisanog pirea, a Magnolia nema čak ni to. Nakon nekoliko kilometara u nogama i nekoliko novih centimetara u struku, ovo je naša miss7 gastro presuda:

Klasični kesten pire iz Vis à Vis by Vincek slastičarne, 20 kuna

Vincek očito najviše njeguje tradiciju, jer osim što u svojoj jesenskoj ponudi ima najviše kolača od kestena, moram reći da je njihov kesten pire svakako jedan od najboljih. Njihova (relativno nova) preslatka mala slastičarnica Vis à Vis by Vincek u Tomićevoj ulici skriva nekoliko neotkrivenih gluten-free, dairy-free, polu-zdravih slastica, a među njima se našao i ovaj kesten pire. Rađen po klasičnoj recepturi, ali zato je razlika u domaćem bio-šlagu bez šećera. Doduše, uvijek možeš naručiti i njegovu običnu, puno slađu varijantu. Sviđa mi se što sam možeš po svojem ukusu odrediti slatkoću, a okus kestena je daleko bogatiji nego kod većine isprobanih pirea!

Kesten pire iz Orijenta, 22 kune (fotografija nije iz slastičarne)

Još jedan odličan kesten pire, koji je na glasu kao najbolji u Zagrebu (pa sam ga iz istog razloga morala probati!) onaj je iz poznate slastičarnice Orijent u Maksimirskoj. Prodaje se sa ili bez šlaga i košta 22 kune. Ovdje je kesten svakako glavna zvijezda i bez greške čak i moja neiskusna nepca osjećaju kako se radi o fantastičnim domaćim sastojcima. 

Torta od kestena iz slastičarnice Oranž, 20 kuna

Nakon nekoliko kesten pirea, odlučila sam isprobati i ono malo ostale ponude kolača od kestena. Odmah priznajem da su mi svi do jednog bili draži od pirea. Torta od kestena iz slastičarnice Oranž u Ilici mi je osoban favorit. Podloga ove torte je biskvit nalik na brownie, a zatim dolazi krema od kestena, šlag i pire na vrhu. Naravno da je chocolate-junkie poput mene jedva dočekao malo čokolade...

Kesten kocka iz Amelie slastica, 17 kuna

I za kraj - kesten kocka iz Amelie slastica u Bukovačkoj. Osim što je u formi kolača, praktički je ista kao i torta. Baza je čokoladni biskvit nakon čega dolazi krema od kestena, šlag te dosta obilan sloj čokolade na vrhu. Doduše, u ovom kolaču prevladava okus čokolade, što je vrlo vjerojatno i razlog zašto mi se svidjela... Ako voliš okus kestena, nema šanse da ti se ne svidi ovaj kolač, a za razliku od klasičnog pirea puno je kremastiji i nježniji. 

Posjeti Miss7.24sata.hr