Mija: "Nakon operacije nisam se mogla pogledati u ogledalo, a danas sam ponosna na svoje tijelo"

Marko Grubišić
Vidi originalni članak
  • Mija Dropuljić je prije 15 godina na svojoj lijevoj dojci napipala veću kvržicu, a radilo se je o dobroćudnom tumoru dojke
  • "Uvijek kažem kako je pojava fibroadenoma zaslužna što sam postala žena. Danas sam ponosna na svoje grudi, upoznala sam svoje tijelo i zavoljela sve njegove mane", kaže Mija
  • Miji redovito stižu poruke nepoznatih, ali i poznatih žena koje se javljaju za savjet i za utjehu, a neke joj šalju i slike ultrazvuka.  "Koliko sam ja bila uz njih, toliko su one bile uz mene - nakon toliko godina u kojima sam se osjećala usamljeno, stekla sam svoju malu zajednicu. Danas imam mnogo sestara po cicama"

Mija Dropuljić je sa samo 22 godine na lijevoj dojci napipala veću kvržicu, a punkcija je pokazala kako je u pitanju dobroćudni tumor dojke. Nakon operacije patološki nalaz je, srećom, potvrdio da je u pitanju fibroadenom. Nekoliko godina nakon operacije, Mija je pokrenula uspješan online projekt #volimcice potaknuta činjenicom što je većinski dio akcija na temu borbe protiv raka dojke i dalje usmjeren prema ženama iznad 40 godina, dok mlade žene ne odlaze na preventivne preglede. Mnoge je mlade žene koje je prate na njenom blogu i Instagram profilu ovim projektom potaknula da naprave svoj prvi preventivni pregled grudi i na to je jako ponosna.

S Mijom Dropuljić smo napravili intervju u sklopu nastavka naše #Pinkypromiss kampanje, javno-zdravstvene kampanje koju provode lifestyle portali misszdrava, miss7 i missmama, a ona nam je otkrila zašto baš nikad ne propušta preventivne preglede i zašto je jako stroga prema svojim prijateljicama. Intervju pročitaj u nastavku.

miss7: Prije 15 godina na svojoj lijevoj dojci napipala si veću kvržicu, koja srećom nije bila zloćudna, ali radilo se je o dobroćudnom tumoru dojke. Tada si imala samo 22 godine. Možeš li nam reći kako si se osjećala kada si čula da se radi o tumoru te kako je izgledala operacija i liječenje?

Mija: Točno se sjećam trenutka kada sam napipala kvržicu. Bila je kasna jesen, taman sam se vratila s putovanja iz Amsterdama, posve obično studentsko popodne - bezbrižno, opušteno, lišeno “odraslih” i “ozbiljnih” problema. Kako je kvržica bila velika, bilo je jasno da si to nisam umislila. Odmah sam nazvala roditelje, a kada sam izrekla rečenicu “Napipala sam nešto na lijevoj dojci”, činilo mi se kao da je taj bezbrižni studentski život odjednom završio. Jedino što sam osjećala je istinski strah. Svatko tko se našao u sličnoj situaciji, zna kako tada odjednom dijeliš život na prije i poslije

U Splitu sam odmah otišla kod svoje ginekologice koja je ultrazvukom potvrdila moju sumnju. Tražili smo i drugo mišljenje. Zbog toga što je kvržica bila velika, odmah su me uputili na daljnje liječenje u splitsku bolnicu. Odrađena je punkcija koja je pokazala da je u pitanju dobroćudni tumor, odnosno fibroadenom, no zbog svoje veličine i opasnosti daljnjeg rasta, bilo ga je potrebno odstraniti. Na operaciju sam čekala, čini mi se, tri mjeseca, a ona je obavljena pod lokalnom anestezijom, što mi moram priznati, nije bilo nimalo ugodno iskustvo. I dan danas znam imati noćne more zbog toga. Nakon toga smo svi u strahu čekali patološki nalaz koji je, srećom, potvrdio da je u pitanju fibroadenom. Nakon skidanja šest konaca i završne kontrole, dobila sam upute da minimalno dvije godine od operacije idem dva puta godišnje na kontrole. Od tada pa sve do danas nije prošla niti jedna godina, a često i više puta godišnje, da nisam bila na preventivnom pregledu. Jedan preventivni pregled prije otprilike osam godina je pokazao nove izrasline, ovaj put na desnoj dojci, a prije par godina je izrastao novi fibroadenom na istom mjestu na lijevoj dojci. Svake godine idem redovito na preglede i za sada je sve u najboljem redu. 

miss7: Koje spoznaje i "lekcije" o sebi si naučila tijekom tog perioda i kako je dijagnoza koju si dobila utjecala na sliku koju si imala o sebi prije i poslije?

Mija: Uvijek kažem kako je pojava fibroadenoma i odstranjivanje istog, zaslužna što sam postala žena. Na prvu to zvuči možda čudno, no u vrtlogu emocija, koje su išle od toga da se nisam mogla pogledati u ogledalo nakon operacije do toga da sam ponosna na svoje cice, upoznala sam svoje tijelo, zavoljela sve njegove “mane” i shvatila da je na koncu najvažnije da sam zdrava. Sve ostalo uvijek sjedne na svoje mjesto.

miss7: Na svojem blogu si napisala kako si se u procesu čekanja dijagnoze i operacije često osjećala vrlo usamljeno. Koliko je to utjecalo na tvoje samopouzdanje?

Mija: Prije 15 godina se nije toliko pričalo o dobroćudnim i zloćudnim izraslinama kod mladih djevojaka. Vezali smo tumore uz starije žene, uz nešto što je daleko i nas se nimalo ne tiče. Društvene mreže kakve poznajemo danas, nisu postojale. U trenutku kada sam prolazila kroz sve to, nisam znala niti jednu djevojku koja je prošla kroz nešto slično. Moja obitelji i prijatelji su bili cijelo vrijeme uz mene, no koliko god su se trudili, oni jednostavno nisu mogli shvatiti kroz što prolazim. U niti jednom trenutku nisam bila sama, ali sam se osjećala usamljeno. 

Nakon operacije sam dotakla dno, svi su krenuli sa svojim životom, a ja sam noći i noći provodila u svojoj mladenačkoj sobi u Splitu i nisam se mogla pokrenuti. Tada sam odlučila zapisati sve što prolazim. Pisanje je uvijek bilo moja terapija i kroz svako napisano poglavlje ja sam se čistila. Kada sam zapisala posljednju riječ i završila rukopis “Debela Berta”, bila sam spremna vratiti se svom studentskom životu koji možda više nije bio toliko bezbrižan, ali ja sam napokon osjećala da držim konce u svojim rukama. Prošlu godinu sam “Debelu Bertu” objavila na svom portalu www.underdreamskies.com i moram priznati da, kada danas čitam sva poglavlja, izrazito sam ponosna na tu 22-godišnju Miju. 

Stajling:
Sako Patrizia Pepe - 1409 kn (187,01 eur)
Pulover Silvian Heach, XYZ - 629,30 kn (83,52 eur)
Hlače Desigual - 529 kn (70,21 eur)
Sandale Dune London, Nine West - 531,30 kn (70,52 eur)
Prsten Morellato, Watch Centar - 260 kn (34,51 eur)
Narukvica Morellato, Watch Centar - 338 kn (44,86 eur)
Svi artikli dostupni su u Designer Outletu Croatia

miss7: Kako to da si tek prije par godina, nekoliko godina nakon svoje operacije, pokrenula uspješan online projekt #volimcice? Što te je na to tada potaknulo?

Mija: Potaknula me je upravo činjenica što je većinski dio projekata i akcija na temu borbe protiv raka dojke i dalje usmjeren ženama iznad 40 godina, a mlade žene ili nemaju razvijenu svijest da od 25. godine moraju ići na preventivne preglede ili su već otkrile nešto i htjele bi znati da nisu same u tome. S online projektom #volimcice želim mladim ženama pružiti ono što je meni toliko nedostajalo - potrebne informacije, da znaju se to događa češće nego što mislimo i da, prije svega, nisu u svemu tome same. 

miss7: U online projekt #volimcice odazvale su se i brojne osobe iz javnog života i "obične" žene, objavljujući svoje slike i videe. Jesu li ti se javljale i žene koje su zbog tvoje kampanje na društvenim mrežama prvi put otišle na pregled ili napravile samopregled?

Mija: Iskreno, kada sam prve godine objavila svoju priču na svom Instagram profilu, nisam imala apsolutno nikakva očekivanja. Htjela sam to napraviti zbog sebe, osjećala sam tu neku odgovornost prema mlađoj Miji. I odjednom sam počela dobivati razne notifikacije, #volimcice je buknuo, a s time i interes medija. 

U isto vrijeme sam bila šokirana, ali i sretna jer je to bio znak da će priča doći do što većeg broja žena. I to se dogodilo - i dan danas redovito mi stižu poruke nepoznatih, ali i poznatih žena koje se javljaju za savjet, za utjehu, često sam bila s pojedinim curama u komunikaciji tijekom cijelog procesa liječenja koji je znao trajati i po par mjeseci. Mnoge sam potaknula na taj prvi pregled, virtualno bila s njima dok su čekale termin, slale su mi slike ultrazvuka… Koliko sam ja bila uz njih, toliko su one bile uz mene - nakon toliko godina u kojima sam se osjećala usamljeno, stekla sam svoju malu zajednicu. Danas imam mnogo sestara po cicama, kako se znamo zvati.

Nakit:
Prsten Morellato, Watch Centar - 260 kn (34,51 eur)
Narukvica Morellato, Watch Centar - 338 kn (44,86 eur)
Svi artikli dostupni su u Designer Outletu Croatia

miss7: Koliko je tebi bila važna podrška dragih ljudi i obitelji u suočavanju s dijagnozom i prolazak kroz operaciju i oporavak?

Mija: Podrška okoline je krucijalna. Ja iskreno ne znam što bih napravila da je nisam imala tijekom cijelog procesa, a i kasnije. Svi moji su uz mene svake godine kada idem na preventivni pregled. Javljale su mi se žene koje nemaju nikakvu podršku u svojoj okolini. Same prolaze kroz sve preglede, idu na operacije, a u nekim slučajevima to ide toliko daleko da njihovi bližnji ne priznaju bolovanja nego od njih traže da se odmah "late" posla. Možda ne možemo točno shvatiti kroz što naši bližnji prolaze, ali možemo, ili bolje rečeno, moramo biti uz njih. Kroz život ne možemo prolaziti sami.

miss7: Jesi li potaknula ženske osobe iz svoje okoline da rade pregled grudi i s kim bi ti ove godine voljela sklopiti #Pinkypromiss obećanje?

Mija: Ja znam nekad biti i naporna po tom pitanju i nemam problem da kudim prijateljice kada mi kažu da nisu stigle otići na pregled. Osim što uvijek podsjećam svoje bližnje, svake godine vodim i svoje pratitelje na društvenim mrežama kroz preventivni pregled i podsjećam ih da je stiglo to vrijeme u godini - za pregled "cicki". Tako da u jednu ruku svoj #pinkypromiss dajem svima.

miss7: Mnoge žene neovisno o dobi izbjegavaju preventivne preglede, jer ih je strah ili osjećaju nelagodu prilikom dodirivanja vlastitih grudi. Koliko mi kao društvo trebamo raditi na razbijanju tih strahova i koja je tvoja poruka svima koji osjećaju strah i izbjegavaju preglede?

Mija: Hrvatska ima izuzetno velik problem po pitanju slabog odaziva građana na preventivne i sistematske preglede, a tu žene sa svojim cicama nisu iznimka. Hrvatska ima jako visoku stopu smrtnosti od različitih vrsta karcinoma, a jedan od najčešćih uzroka je činjenica što rak biva otkriven u trećem ili već četvrtom stadiju. Od krucijalne važnosti u borbi protiv karcinoma je rano otkrivanje, a to možemo jedino postići preventivnim pregledima. Moj tata je prije nešto više od dvije godine umro od karcinoma mjehura nakon dvogodišnje teške bitke. Zaručnikov tata je umro nakon svega mjesec dana od posljedica raka debelog crijeva. Obojici je karcinom otkriven u četvrtom stadiju. Oboje smo gledali svoje očeve kako vode tu tešku i bolnu bitku. Svatko tko je prošao kroz nešto slično, zna koliko je to mučno za cijelu obitelj.

Preventivni pregledi nisu bolni, preventivni pregledi eventualno mogu biti neugodni, ali oni, doslovno, mogu spasiti život. Nas dvoje idemo redovito na sve potrebne preglede, od sistematskog, preko ultrazvuka, kolonoskopije… Strah i izbjegavanje pregleda magično ne briše nešto što eventualno već tinja u tijelu. Ako na vrijeme ne reagiramo, bitku smo već u startu izgubili. Nema većeg osjećaja straha, nemoći i tuge od onoga kada gledate voljenu osobu u završnom stadiju karcinoma nakon još jednog ciklusa kemoterapije.

Stajling:
Sako Patrizia Pepe - 1409 kn (187,01 eur)
Pulover Silvian Heach, XYZ - 629,30 kn (83,52 eur)
Hlače Desigual - 529 kn (70,21 eur)
Sandale Dune London, Nine West - 531,30 kn (70,52 eur)
Prsten Morellato, Watch Centar - 260 kn (34,51 eur)
Narukvica Morellato, Watch Centar - 338 kn (44,86 eur)
Svi artikli dostupni su u Designer Outletu Croatia

miss7: Može li nam ljubav prema sebi i pozitivna slika o sebi zaista spasiti život? Drugim riječima, trebamo li sebe uvijek staviti na prvo mjesto?

Mija: Preformulirala bih riječi i rekla da uvijek trebamo staviti svoje zdravlje na prvo mjesto, a kada to činimo, to ujedno znači da volimo i cijenimo svoje tijelo i sebe. Staviti sebe na prvo mjesto ne mora uvijek biti pozitivna stvar, ali staviti zdravlje na prvo mjesto je. Neosporno je da briga o zdravlju, raznolika i zdrava prehrana, fizička aktivnost i prije svega preventivni pregledi spašavaju život.

miss7: Kakav je tvoj odnos prema sebi nakon što si imala benigni tumor dojke, koliko brineš o tijelu i zdravlju, uživaš li u malim ritualima njege za tijelo, poput lijepog oblačenja, antistres tretmana?

Shvatila sam da trebam živjeti za ovo sada, naučiti svoje lekcije iz prošlosti i pobrinuti se u sadašnjosti da budućnost bude što bolja, ali se s njom puno ne opterećivati. Izuzetno puno pažnje pridajem zdravlju i svom tijelu. Živim po svojim pravilima i radim ono što me uistinu čini sretnom. Zadnjih godina sam manje opterećena materijalnim stvarima, više radim na tome da stvaram lijepe uspomene. No, to ne znači da si ne priuštim neki lijepi komad odjeće. Dok sam nekoć gomilala odjeću, danas mi je važna kvaliteta, a ne kvantiteta. Želim da mi odjeća traje duže, stoga kupujem skuplje, ali kvalitetnije stvari. Ono što se nije promijenilo je moja ljubav prema bojama i uzorcima. I dalje sam u šarenim izdanjima. Pa čak i na planini. Nemam neke posebne rituale, volim dobar i kvalitetan skin i hair care na koji trošim najviše novaca i povremeno si priuštim dobar wellness vikend. 

miss7: Čime se sve danas baviš i što te najviše veseli? Kako održavaš zdravlje i kondiciju?

Mija: I dalje je pisanje ostala moja prva ljubav, a zadnjih godina svaki slobodan trenutak provodim ili na planinarskom izletu ili na putovanju - kao što sam rekla, stvaram lijepe uspomene. To su ujedno bile i posljednje riječi koje mi je tata uputio prije smrti - da živim život sada. Ne jučer, niti sutra. 

Veliku pažnju pridajem zdravoj prehrani. Smanjila sam drastično unos mesa, kuham sve više plant-based jela i istražujem zdravije alternative. Redovito vježbam, svaki dan se trudim barem 30 minuta biti aktivna. Nekad sam išla tri puta tjedno u teretanu, no danas isključivo vježbam kod kuće. Trenutno to odgovara mojem tijelu, a ja ga slušam. Kombiniram trčanje, pilates, jogu i vježbe snage, uz planinarenje tijekom vikenda. 

Fotograf: Marko Grubišić
Stajling: Ivana Pavić
Frizura: Ivan Pervan, PRIMEvision salon
Šminka: Tena Bašić

Zahvaljujemo se Galeriji Kranjčar na ustupljenom prostoru za snimanje modnog editorijala.

#Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju su pokrenuli miss7 portali uz podršku Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU i uz partnerstvo Designer Outleta Croatia. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Posjeti Miss7.24sata.hr