Međunarodni natječaj predstavlja članove žirija

VELUX grupa i Little Sun predstavljaju članove žirija - Olafur Eliasson, Patricia Urquiola, Ije Nwokorie, Melody Sarudzayi Joachim i Koyo Kouoh nadgledat će Natural Light Design Competition, koji slavi 75 godišnjicu postojanja VKR Holding grupe. Ovih pet međunarodno priznatih imena u području arhitekture, dizajna i umjetnosti će odabrati pobjednički dizajn posebnog izdanja solarne svjetiljke.
Vidi originalni članak

Koristeći mikro-poduzetnički distribucijski model projekt Natural Light će donirati početnu količinu solarnih svjetiljki za distribuciju u afričkim zajednicama van mreže električne energije po pristupačnim cijenama.

VELUX grupa i Little Sun predstavljaju žiri za natječaj Natural Light koji se sastoji od vodećih imena u svojim područjima: Olafur Eliasson, Patricia Urquiola, Ije Nwokorie, Melody Sarudzayi Joachim, Koyo Kouoh te direktor marketinga VELUX A/S Michael Rasmussen i osnivač i glavni inženjer Little Sun-a Frederik Ottesen.

Olafur Eliasson, koji predsjedava žirijem, osnivač Little Sun-a, socijalnog poduzetničkog i globalnog projekta koji donosi održivu, čistu sunčevu svjetlost u dijelovima svijeta bez struje. Osim Little Sun projekta, Eliasson je najpoznatiji po svojim poticajnim umjetničkim instalacijama diljem svijeta, kao što su The weather project u londonskom Tate Modern (2003.), Your black horizon na Venecijanskom bijenalu (2005.), te New York City Waterfalls (2008.).

Olafur Eliasson kaže: "Izuzetno sam zadovoljan da predsjedam žirijem natječaja Natural Light. To je velika prilika za povezivanje sa sljedećom generacijom nadarenih studenata dizajna. Oni su mladi ljudi sa snagom i energijom potrebnom kako bi pronašli odgovor na globalne probleme s kojima se suočavamo. Veliki i inovativni dizajn može stvarno napraviti razliku za budućnost!"

Osim Olafurom Eliassonom, žiri ima još četiri člana od kojih svatko doprinosi svojim područjem stručnosti. Član žirija Patricia Urquiola je jedno od najistaknutijih imena dizajna interijera danas. Patricia je radila s vrhunskim dizajnom brandova kao što su Moroso, BOFFI, Foscarini i Missoni. Njezina Fjord fotelja je dio stalnog postava u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku. Patricia je rođena u Španjolskoj, studirala je arhitekturu u Madridu prije preseljenja u Milano, gdje je diplomirala na sveučilištu Milan Politecnico. Godine 2011. Patricia Urquiola je nagrađena odličjem Medalla de Oro al MERITO en las Bellas Artes i odlikovana redom Order of Isabella the Catholic španjolskog Kralja Juan Carlos-a.

Član žirija Ije Nwokorie je predsjednik uprave tvtke Wolff Olins, koja je široko priznata kao jedna od najutjecajnijih agencija na svijetu s klijentima kao što su Virgin Media, Skype i GE. Ije Nwokorie rođen u SAD-u, ali je proveo većinu svoje mladosti u Nigeriji, gdje je započeo studij arhitekture, da bi magistrirao na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Ije također djeluje kao savjetnik za brojne poduzetnike početnike i aktivno podržava rast kreativnih industrija u Africi.

Članica žirija Melody Sarudzayi Joachim je diplomirala na Plan International i igrala je ključnu ulogu u osnivanju Alight Zimbabwe Trust, udruženja partnera distributera Little Sun u Zimbabweu, gdje radi kao zamjenik predsjednika odbora.

Članica žirija Koyo Kouoh je međunarodno poznata kustosica i kulturna producentica. Kamerunka po rođenju i srcem Seneglka, Koyo ima duboku povezanost s afričkim kontinentom. Ona je osnivač i umjetnički ravnatelj Raw Material Company, centra za umjetnost, znanje i društvo u Dakaru, Senegal.

Koyo Kouoh kaže: "Uzbuđena sam što ću biti dio žirija natječaja Natural Light. Pristup prirodnim obnovljivim izvorima energije globalni je problem i kritički izazov za našu budućnost. Pozivamo nadahnute mlade dizajnere budućnosti da se uključe u ovaj vizionarski projekt. S nestrpljenjem očekujem vidjeti sve inspirativne ideje."

Žiri će razmotriti natječajne radove do ožujka 2015., a pobjednički dizajn biti će proglašen u svibnju 2015. godine.

The Natural Light Design Competition

VELUX grupa već dotovo 75 godina radi na poboljšanju uvjeta života diljem svijeta dovodeći dnevnu svjetlost u domove. Kako bi obilježili ovaj jubilej, VELUX grupa se udružila s globalnim društveno-poduzetničkim projektom Little Sun čiji su osnivači međunarodno priznati umjetnik Olafurom Eliassonom i inženjer Frederik Ottesen, koji rade s ciljem poboljšanja uvjeta života za ljude u područjima u svijetu bez struje. Međunarodni natječaj poziva studente dizajna iz cijelog svijeta da dovedu održivu svjetlost u područja u Africi bez pristupa električnoj mreži dizajniranjem Little Sun Special Edition solarne lampe. Pobjednički dizajn proizvest će se u 29.000 primjeraka, od kojih će se znatna količina prodavati u područjima Afrike bez struje, na lokalnoj razini po povoljnim cijenama.

Kako se prijaviti na natječaj Natural Light

  • Prijave za natječaj Natural Light otvorene su od 3. studenog, 2014.
  • Rok za predaju radova do 15. ožujka, 2015.
  • Radovi moraju biti predani u JPG ili bitmap formatu veličine odgovarajuće za 12.5 inčni monitor sa rezolucijom 1.366x768 piksela. Slike moraju biti popraćene opisom projekta od maksimalno 500 riječi, na engleskom jeziku. Nadalje, sudionici trebaju predati video dužine 30 sekundi koji demonstrira projekt. Detaljnu specifikaciju pročitajte ovdje www.naturallight.org
Posjeti Miss7.24sata.hr