Mediteranski šarm u službi zdravlja

Osim što kreiraju potpuno drugačiju atmosferu u stanu, biljke čine naš životni prostor zdravijim. Pritom, prvenstveno mislimo na poboljšanje kvalitete zraka. Na kvalitetu zraka koji udišemo vani, ne možemo pretjerano utjecati, ali na zrak koji udišemo u svom domu, itekako možemo. Zaboravite na skupocjene aparate i osvježivače zraka, dovoljno je nabaviti sobnu biljku koja se hrani otrovima koje udišemo.
Vidi originalni članak

Ako mislite da pretjerujemo, uzmite u obzir da je još prije više od 30 godina NASA sastavila popis biljaka koje filtriraju zrak, a neke od njih koristile su se u svemirskim postajama.

Ne zanemarite i to da nam se bliže hladniji dani, kada ćemo biti prisiljeni provoditi više vremena kod kuće. Stoga je prijeko potrebno učiniti naš prostor ugodnijim i zdravijim za boravak. Štetna zračenja televizora i računala te razni toksini iz sredstava za čišćenje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput alergije, astme i glavobolje. A možda će vas iznenaditi i činjenica da mnogi štetni spojevi mogu izazvati mučninu i umor. Sve to možete spriječiti biljkama.

Napomenimo i to da biljke u stanu umanjuju stres, štite od buke i suzbijaju neugodne mirise. Osim što čine naš prostor zdravijim, lako ih je održavati, da ne spominjemo da ni novčano nisu veliki izdatak. Treba im samo malo pažnje, a naše bake će reći da je dobro pričati s njima ili im lagano svako malo pipkati listove. Objašnjenje potonjeg leži u tome, da joj svojim dodirom uzrokujemo stres pa se biljka u budućnosti lakše bori protiv neugodnih podražaja kao što su hladnoća ili propuh. Tu su biljke gotovo kao ljudi – i nama nekad u životu treba stres, nakon kojeg ćemo očvrsnuti i hrabro krenuti dalje ili s druge strane lijepa riječ koja će nas potaknuti da  rastemo kao osobe.

Što se tiče estetskog momenta, ako svoj stan ukrasite s jako puno biljaka, dat ćete mu dozu meksičkog, španjolskog i mediteranskog šarma. Izbor biljaka kojima možete ukrasiti svoj dom je na pretek. Bambus palma je najbolji izbor. Jedan je od boljih pročišćivača, a svojim izgledom unosi dašak ljeta u stan, čak u hladnim jesenskim i zimskim danima. Treba joj osigurati mnogo svjetla,  ali je nikako ne smijete staviti direktno na sunce. Odmah nakon Bambus palme, odličan izbor je i Dracena. I ova biljka treba izbjegavati direktnu svjetlost, ali i propuh te hladnoću. Aloe Vera savršena je u borbi protiv štetnih spojeva iz zraka, pogotovo u borbi protiv zračenja TV ekrana i računala, a sok koji dobijete cijeđenjem iz njenih mesnatih latica možete koristiti za razne kožne probleme, kao što su akne i opekline.

Ako u svoj dom želite unijeti i dašak neke druge boje osim zelene, odaberite Gerber. Najčešće boje u kojima ova biljka dolazi su crvena, narančasta, žuta i roza, ali postoji oko 100 različitih vrsta gerbera pa izbor leži na vama. Ni njemu nije potrebna velika njega, samo ga treba dovoljni zalijevati, ali za razliku od Bambus palme i Dracene koje su izrazito osjetljive na vremenske uvjete, Gerber recimo može podnijeti velike vrućine. Dapače, voli sunčana mjesta. Ono što je dodatan plus kod ove biljke je to da dobro upija i spojeve koji se nalaze u dimu cigarete.

Što se tiče samog smještaja biljaka, prema feng shuiju, pravilnim odabirom gdje ćemo smjestiti koju biljku, možemo postići sklad uma, duha i tijela, ali i dodatno poboljšati naše zdravlje. Tako trnovite biljke treba postaviti kraj izlaza, biljke oblih listova najbolje je postaviti u sjeverne kutove prostorija, dok će biljke postavljene na istoku i jugu povećati vašu uspješnost. I konačno, ne zaboravite da dojam možete dodatno pojačati i tapetama s cvjetnim uzorkom.

Više slika pogledaj u galeriji....

Posjeti Miss7.24sata.hr