Marsala - boja koja će obilježiti 2015.

Poznati institut za boje Pantone svake godine odabere jednu za koju vjeruje da će biti ultimativni hit. U 2015. to će biti marsala boja koja vješto koketira između smeđe i crvene s primjesama ljubičaste.
Vidi originalni članak

Pantone nam je nakon boje orhideje u 2014., smaragdne u 2013., boje mandarine u 2012. te brojnih drugih boja koje su isticali kao boju godine, ponudio povratak zemljanim tonovima u 2015. Nova boja godine je marsala – puna i duboka mješavina smeđe i crvene.

"Dok je Pantone 18-3224 Radiant Orchid, očaravajuća boja 2014., poticala kreativnost i inovaciju, Marsala obogaćuje naš um, dušu i tijelo, potiče samopouzdanje i stabilnost", izjavila je Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone instituta za boje.

"Baš poput etabliranog vina po kojem je marsala dobila ime, ova ukusna nijansa utjelovljuje zadovoljstvo punog obroka, dok njeni crveni i smeđi tonovi iskazuju prirodnu i zemljanu sofisticiranost", dodala je.

Boja godine bira se pažljivo, a Pantone po cijelom svijetu radi istraživanja kako bi vidjeli utjecaj pojedine boje. Tako nerijetko uključuju faktore poput modne i showbizz industrije, filmove koji su tek u produkciji, svijet umjetnosti, popularne destinacije za putovanja i socioekonomske uvjete. U obzir se mogu uzeti i nove tehnologije, dostupnost novih tekstura, ali i nadolazeći sportski događaji koji će izazvati svjetsku pozornost.

Ova boja će svaki dom učiniti toplijim, ali pazite da ne pretjerate jer isto tako može zagušiti prostor.  Idealan je odabir za rustikalne domove, vile i hacijende, a u suvremenim interijerima bolje funkcionira kao dio detalja ili uzorka. Ako niste sigurni sviđa li vam se ova boja, imajte na umu kako trendovi dođu i prođu, a vaš dom je s vama ipak mnogo dulje.

Posjeti Miss7.24sata.hr