Ljubav ide kroz želudac, pogotovo kad je na meniju afrodizijak poput dagnji
Zovu je još mušula, mušmula, pedoča... I sve su to imena za našu najčešću školjku, dagnju. Nije skupa, a puna je okusa i mirisa mora koji se oslobode nakon samo nekoliko minuta.
Juha s dagnjama i šafranom
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, 1 šalica suhog bijelog vina, 2 žlice vrhnja, 2 i 1/2 žličice šafrana, 4 mlada luka, 3 rajčice, 3 žlice limunova soka, 2 kg dagnji, vezica vlasca
Priprema: Zagrijte ulje u velikoj posudi za kuhajte pa dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte dok češnjak ne zamiriše, oko minute. Ulijte vino, dodajte vrhnje i šafran te pustite neka se pirja pet minuta. Dodajte nasjeckani mladi luk, rajčicu narezanu na kockice i limunov sok. Pirjajte još pet minuta pa dodajte školjke, poklopite i pustite da se kuhaju dok se posve ne otvore, desetak minuta. Povremeno protresite posudu. Odbacite školjke koje se nisu otvorile i podijelite ih po zdjelicama, prelijte juhom te pospite nasjeckanim vlascem.
Špageti sa školjkama
Sastojci: 60 dag špageta, 1 kg svježih školjki, vezica peršina, 1 dl maslinova ulja, papar, 2 češnja češnjaka, 2 dl bijelog vina
Priprema: Na maslinovu ulju popržite češnjak da pusti miris i odmah dodajte školjke. Podijelite vinom i pustite da se poklopljene pirjaju dok se ne otvore. Kad se školjke otvore, stavite ih pola na stranu i očistite od ljuski pa ih očišćene vratite među preostale školjke u ljuskama. Skuhajte špagete u slanoj vodi, ocijedite ih i dodajte školjkama. Dobro promiješajte, popaprite, pospite nasjeckanim peršinom te poslužite.
Dagnje u umaku od curryja
Sastojci: 2 žlice maslaca, 2-3 ljutike, 2 žlice curryja u prahu, 4 dl nezaslađenog kokosova mlijeka, 1 i 1/2 šalica suhog bijelog vina, 3 žlice svježeg limunovog soka, 2 lovorova lista, 1 kg dagnji, papar, vezica peršina
Priprema: U većoj posudi otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku i curry te miješajte i pirjajte desetak minuta. Dodajte kokosovo mlijeko, vino i lovor pa pustite neka vrije desetak minuta. U umak sipajte oprane i očetkane dagnje, pokrijte i kuhajte dok se školjke ne otvore, oko 6 minuta. Stavite dagnje u zdjelice i bacite školjke koje se nisu otvorile. Nastavite kuhati umak uz povremeno miješanje dok se ne zgusne. Dodajte papra, bacite lovorove listiće. Prelijte umak preko dagnji i pospite sitno nasjeckanim peršinom.