Ljubav ide kroz želudac, pogotovo kad je na meniju afrodizijak poput dagnji

Stock Food
Lako dostupni narančasti plodovi morskih dubina mame za stol neodoljivim mirisom...
Vidi originalni članak

Zovu je još mušula, mušmula, pedoča... I sve su to imena za našu najčešću školjku, dagnju. Nije skupa, a puna je okusa i mirisa mora koji se oslobode nakon samo nekoliko minuta. 

Juha s dagnjama i šafranom

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, 1 šalica suhog bijelog vina, 2 žlice vrhnja, 2 i 1/2 žličice šafrana, 4 mlada luka, 3 rajčice, 3 žlice limunova soka, 2 kg dagnji, vezica vlasca

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj posudi za kuhajte pa dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte dok češnjak ne zamiriše, oko minute. Ulijte vino, dodajte vrhnje i šafran te pustite neka se pirja pet minuta. Dodajte nasjeckani mladi luk, rajčicu narezanu na kockice i limunov sok. Pirjajte još pet minuta pa dodajte školjke, poklopite i pustite da se kuhaju dok se posve ne otvore, desetak minuta. Povremeno protresite posudu. Odbacite školjke koje se nisu otvorile i podijelite ih po zdjelicama, prelijte juhom te pospite nasjeckanim vlascem.

Špageti sa školjkama

Sastojci: 60 dag špageta, 1 kg svježih školjki, vezica peršina, 1 dl maslinova ulja, papar, 2 češnja češnjaka, 2 dl bijelog vina

Priprema: Na maslinovu ulju popržite češnjak da pusti miris i odmah dodajte školjke. Podijelite vinom i pustite da se poklopljene pirjaju dok se ne otvore. Kad se školjke otvore, stavite ih pola na stranu i očistite od ljuski pa ih očišćene vratite među preostale školjke u ljuskama. Skuhajte špagete u slanoj vodi, ocijedite ih i dodajte školjkama. Dobro promiješajte, popaprite, pospite nasjeckanim peršinom te poslužite.

Dagnje u umaku od curryja

Sastojci: 2 žlice maslaca, 2-3 ljutike, 2 žlice curryja u prahu, 4 dl nezaslađenog kokosova mlijeka, 1 i 1/2 šalica suhog bijelog vina, 3 žlice svježeg limunovog soka, 2 lovorova lista, 1 kg dagnji, papar, vezica peršina

Priprema: U većoj posudi otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku i curry te miješajte i pirjajte desetak minuta. Dodajte kokosovo mlijeko, vino i lovor pa pustite neka vrije desetak minuta. U umak sipajte oprane i očetkane dagnje, pokrijte i kuhajte dok se školjke ne otvore, oko 6 minuta. Stavite dagnje u zdjelice i bacite školjke koje se nisu otvorile. Nastavite kuhati umak uz povremeno miješanje dok se ne zgusne. Dodajte papra, bacite lovorove listiće. Prelijte umak preko dagnji i pospite sitno nasjeckanim peršinom.

Posjeti Miss7.24sata.hr