Lea Krpan: Je li zaista bolje u Kanadi nego kod nas?

privatna arhiva Kristijana Musića
Kad se ova mlada zagrebačka stilistica preselila kod dečka u Kanadu, nije ni slutila da će se zaljubiti u ovu zemlju, ali je li sve tako bajno - odlučili smo provjeriti
Vidi originalni članak

Lea Krpan, mlada zagrebačka stilistica prije godinu i pol preselila se na drugi kraj svijeta (doslovno!) i s dečkom započela novi život u Torontu. Lea trenutno radi kao stilistica za p1m agenciju, a njezin dečko Goran za Aerospace kompaniju. Nismo mogli, a da ne zavirimo u njihov život u Kanadi. 

Prvo pitanje koje gotovo instinktivno postavljamo bilo kome za koga znamo da živi vani uvijek će biti "Je li tamo zaista toliko bolje?!" Lein odgovor je upravo ono čemu se i nadali: "Doma će uvijek biti doma. Tu je jednostavno drugačije. Upoznaješ nove ljude, susrećeš se s novim situacijama, upoznaješ grad, radiš na novim projektima... sve je novo pa time i zanimljivije. Ali Zagreb će zauvijek ostati moj dom tako da ne mogu reći da će igdje drugdje na svijetu ikada biti bolje nego doma. Nema do mamine kuhinje i kvartovskog kafića gdje piješ jutarnju kavu i čitaš novine nakon što si bio na placu."


S obzirom na to da nakon toliko vremena Lea poznaje Toronto, gotovo jednako dobro kao i Zagreb, željeli smo čuti koja to sve mjesta nikako ne smijemo zaobići ako se nađemo u ovom kanadskom gradu.

Najbolje mjesto za popiti kavu... "Kafić The Walton na College streetu. Cijeli kafić odiše francuskim stilom, od porculanskih šalica, stolova, slika na zidu do terase okružene lampicama. Nema ništa ljepše nego ujutro piti kavu na terasi koja izgleda kao da si u nekom skrivenom parku."
 

Najbolji klub za noćni izlazak... "Iskreno, nisam tu baš nešto tulumarila tako da ne bih znala reći koji je najbolji klub. Ako idemo van, većinom su to neki kafići koji rade do jedan-dva ujutro. Nakon toga se po kanadskom zakonu prestaje točiti alkohol tako da većinom ljudi odbauljaju doma. Od kafića bi rekla The communist daughter i Maison Close 1888."

Najbolji šoping je u... "Eaton Centar i cijeli Queen street. Tu ima jako puno shopping centara tako da je teško reći koji je najbolji, ali meni su nekako najdraži Eaton Centar i Hudson’s Bay (u kojem najčešće posjećujem svoj omiljeni Topshop) te cijela Queen street ulica koja je puna malih kanadskih dizajnerskih dućana.


Najbolje mjesto za pojesti nešto na brzinu... "Kensington Market. Definitivno najbolje mjesto za isprobati najmanje dvadeset različitih kuhinja na jednom mjestu, bilo slanih ili slatkih, od veganskih do kebaba, od indijske do španjolskih tapasa, jamajčanskog hardo kruha, do njemačkog donera. Ili miksa HungaryThai sto je tajlandsko-madrski miks."  
 
Znamenitost koju morate posjetiti... "Evo upravo su mi mama i sestra tu tako da s njima obilazim sve znamenitosti. CN Tower je jedna od njih jer sa 360m visine vidite cijeli Toronto. Zatim bi rekla Royal Ontario Museum, Casa Loma, Kensington Market, St Lawrence market, Bata Museum i naravno Niagara Falls."


Najbolji kulturni događaj u gradu je... "Jedan od meni dražih je simfonijski koncert Carmine Burane u Roy Thomsons Hallu. Isto tako svake godine u ovo doba održava se TIFF, Toronto International Film Festival. Posto je Toronto jedan od najmultikulturalnijih gradova svijeta, različite zajednice svako malo imaju svoje festivale. Tako recimo za deset dana počinje poljski festival gdje se prezentira poljska hrana, njihova kultura i jezik."

Lokacija za nedjeljnu šetnju je… "The Beaches, koji je pola sata od centra Toronta napravljen kao šetnica uz jezero Ontario okružen malim kućicama i velikim parkom za pse. Divna ljetna destinacija. A zimska, recimo, Mono Cliffs Provincial Park koji mene podsjeća na našu šetnicu po Sljemenu, posebno lijepu dok je sve snježno i bijelo."


Najbolji lokalni specijalitet je... "Kanađani nemaju neki njihov specijalitet, ali recimo da njih pitate rekli bi poutine. Poutine je pomfrit preliven topljenim sirom i umakom od pečenja. Probala sam jednom, ali nisam se baš oduševila..."
 



U Kanadi svakako morate posjetiti... "Allan Gardens, Royal Ontario Museum, CN Tower, Kensington Market."

Za sve nas koji maštamo o Torontu, zanimalo nas je koliko se život u Kanadi zaista isplati; kakav je u odnosu na Hrvatsku i je li život ovdje puno skuplji (ili jeftiniji)?

Za kavu koju pijem u kafiću izdvojim… "Oko 4 kanadska dolara, što bi bilo oko 20 kuna."

Koktel u noćnom klubu stoji… "Oko 13 dolara, što bi bilo oko 65 kuna."

Mjesečna stanarina za jednosoban stan... "Ovisno u kojem dijelu grada živite, ali rekla bih oko 2000 dolara (cca 10 000 kuna!)"

Karta za javni prijevoz... "U jednom smjeru 15-ak kuna."

A cijene taksija... "Ja većinom koristim Uber jer je taksi ovdje preskup. Samo start vožnje je ovdje oko 20-tak kuna."

Jednostavan ručak u restoranu... "Recimo oko 15 dolara ili 75 kuna."

Mjesečne režije... "Režije nisu toliko skupe s obzirom na stanarinu. Cijene su recimo kao i kod nas u Hrvatskoj, između 1000 i 1500 kuna." 

Najskuplje u odnosu na Hrvatsku je… "Definitivno najam stana. Kad se sve skupa zbroji i oduzme, i izlasci su također nešto skuplji."

Najpovoljnije u odnosu na Hrvatsku je… "Voće i povrće! Priznajem da je u Kanadi puno lakše zdravo jesti (smijeh!)."

Posjeti Miss7.24sata.hr