Lamperaj – čaroban svijet unikatnih svjetiljki

Lamperaj
Svjetlost u svim kulturama ima izrazito pozitivne konotacije: ona znači život, napredak, vjeru i sreću. Čak i najtamnija soba može zablistati uz prave svjetiljke, pa zašto to onda ne bi bile one mladog hrvatskog brenda Lamperaj?
Vidi originalni članak

Stropna svjetiljka, podna svjetiljka, jedna uz uzglavlje i jedna uz pisaći stol... iako dizajn rasvjete nije na listi prioriteta većine ljudi, lijepa lampa je poput dobrog modnog detalja – diže cijeli prostor na novu razinu te mu daje šarm. Snježana Richter, koja se sa svojom obitelji krije iza imena Lamperaj, nekim sasvim običnim stvarima kao što su ostaci materijala ili pak vikleri daje novi život pretvarajući ih u svjetiljke.

"Iza Lamperaja je jedna mala obiteljska ekipa. Suprug i ja pronalazimo dijelove, razrađujemo ideje i izrađujemo lampe, a ostatak obitelji se bavi mini marketingom. Nekako smo svi pomalo uključeni u proces, od ideje do konačnog proizvoda", objašnjava Snježana koja se, prije nego se bacila na izradu svjetiljki, bavila izradom okvira i ogledala.

"Lamperaj je, kao i mnogo drugih dobrih stvari, nastao sasvim slučajno. Nakon napornog radnog dana, čovjek se mora posvetiti sebi, pa sam ja tako izrađivala okvire i zrcala koji su uglavnom završavali kao darovi za obitelj. Onda se jednog dana u našoj radionici našao stari drveni okvir u koji smo odlučili ugraditi žarulju. Tu su se našli i metalni vikleri i nakon nekog vremena eto "Špije". Izrada lampi još je neko vrijeme bila samo hobi, ali kako su s vremenom počele okupirati sve više površina u stanu palo nam je na pamet podijeliti ih s drugima u nadi da ćemo dobiti pozitivnu reakciju. Par mjeseci kasnije kolektiv je dobio i ime - Lamperaj, a krenule su i prve prodaje", prisjeća se Snježana.

Snježana kaže kako je svaka njena lampa posebna na svoj način. Dok se ideja za neke razvije u trenu i brzo realizira, neke nastaju danima, pa čak i mjesecima. "Stoje na čekanju, jer se ideja dulje kuha. Osim toga, sve ovisi i o postupku izrade - neke su jednostavnije, a neke obuhvaćaju piljenje, bušenje, brušenje, lakiranje, sušenje", objašnjava osnivačica Lamperaja.

Osim što je svaka lampa, ručno rađeni unikat, svaka ima i svoje ime te priču. Tako lijepa Fata uzaludno čeka Muju, Frajla je imala nesreću u frizerskom salonu, dok je Špija znatiželjna "baba". Snježana ističe kako ime i priča svake lampe dolaze prirodno: "Svaka lampa nastane od nekog interesantnog komada materijala koji joj odmah odredi osobnost. Kod nekih je to detalj kao ventil ili šahovska figura, a kod neke su metalni vikleri! Nema pravila. Voljela bih pričati o tome kako je to nevjerojatno kompliciran i dubok idejni proces, ali sve se svodi na spontanost, karakter i detalje koji se nađu na putu. Tako je uostalom najslađe. Imena i biografije obično smišljaju svi pomalo. Uvijek se nađe netko sa savršenim prijedlogom. Biografije se nastave na ime i karakter lampe koji je najčešće jasan od početka. Ako negdje mašta zapne, dogodi se ime poput "Fata" (koja je nastala tako što je netko rekao "Misli Mujo, misli")."

Kada netko svoj hobi odluči unovčiti, obično nastaje problem, jer je potrebno poznavanje materijala, obrade i poštivanje rokova. U obitelji Richter se uvijek štošta izrađivalo ručno: od odjeće do namještaja, tako da Snježana kaže kako im je baratanje alatom "materinji jezik" i dodaje: "Naravno da uvijek iskrsne neki praktični problem, ali u rješavanju je draž. Materijali dolaze sami. Nikada ne krećemo u ciljanu potragu s lampom na umu - tražimo detalj koji će nam reći kakva će biti lampa. Koristimo sve - stare stvari s Hrelića, građevinske materijale ili jednostavne predmete koje imate po stanu, a ne primjećujete." Spretnost i sklonost ručnoj izradi Snježani su omogućili da nema propalih prototipa niti uzalud utrošenog materijala, jedino za što se morala potruditi bile su ideje.

Kako su svjetiljke iz Lamperaja uistinu različite dizajnom, zanimalo nas je kod koga najčešće završe? "Naručitelji su nevjerojatno raznoliki, baš kao i lampe. Od studenata do uspješnih poslovnjaka - svatko nađe nešto po mjeri. Drvene su profinjenije i lakše se uklope u tradicionalno uređenje stana pa je i mene pomalo iznenadila pozitivna reakcija na one "industrijskog" izgleda, veselih boja i kompliciranijih detalja. Bubamara je dobila najveseliji odaziv, a za lampu koju sam napravila nećakinji za rođendan rečeno mi je da ih odmah napravim deset! Nema pravila" vedro otkriva Snježana.

Pretpostavili smo da u moru svjetiljki koje svijetle u njenom domu i domovima drugih, Snježana ima favorita, ali ona diplomatski razbija tu iluziju: "Meni su sve jednako drage. Znam, politički korektan odgovor, ali tako je. Majka ne smije imati favorite."

Više o Lamperaj svjetiljka asznajte na njihovoj WooHoo i Facebook stranici.

Posjeti Miss7.24sata.hr