Kultna Rey stolica, kolekcionarski predmet iz 1971. doživjela je reizdanje u novim bojama

hay.dk
Vidi originalni članak
  • Rey Chair je izvorno objavljena 1971. godine, a djelo je švicarskog dizajnera Bruna Reya
  • Otkako je Dietker uspio masovno proizvesti stolicu, postala je najpoznatija švicarska stolica svih vremena, a uskoro i traženi kolekcionarski predmet
  • Danski brend namještaja HAY odlučio je Rey stolicu, ali i stol i stolić za kavu oživiti u novim bojama

Pet desetljeća prekrasno zaobljene stolice Brune Reya bile su vrlo traženi kolekcionarski predmet. Poznata po svojoj prepoznatljivoj konstrukciji bez vijaka i razigranoj silueti, stolica Rey bila je trenutni hit kada ju je 1971. stvorio ovaj švicarski industrijski dizajner. 

Danski brend namještaja HAY je najavio da se udružio s originalnim švicarskim proizvođačem namještaja, Dietkerom, kako bi ponovno izdao Rey stolicu - najpoznatiju švicarsku stolicu svih vremena i remek-djelo Bruna Reya. 

Stolica je prvi put nazvana 3300 prije nego što je pojednostavljena na Rey, a poznata je po svojoj konstrukciji bez vijaka i modernoj silueti. Konstrukcija stolice daje dojam da sjedalo lebdi, a da pritom ostaje čvrsto i stabilno. Dietker je uspio masovno proizvesti stolicu i od tada je postala najuspješnija švicarska stolica svih vremena.

Osvježavajuće nijanse poput tamnoplave, mint zelene i grimizno crvene proširuju klasičnu kolekciju, koja uključuje kultne stolice, tabure, stolić za kavu i blagovaonski stol. No, i originalni završni slojevi poput boje prirodne bukve i crne su još uvijek dostupni. Iako su dimenzije malo izmijenjene kako bi se bolje prilagodile modernom životu, ključni elementi dizajna ostali su isti.

Iza šarene H&M Home kolekcije stoji dizajnerica svjetskog glasa. Kako ljeto zamišlja India Mahdavi?

"Za mene je Rey Chair vrlo iskren. Ima nekoliko jednostavnih komponenti, ali je spojen na inovativan način koji ga čini vrlo robusnim. Također ima velikodušne proporcije, tako da je udoban za sjedenje i lijep za gledanje ," kazao je Rolf Hay.

Osvježavajuće nijanse poput tamnoplave, mint zelene i grimizno crvene proširuju klasičnu kolekciju, koja uključuje kultne stolice, tabure, stolić za kavu i blagovaonski stol. No, obožavatelji klasike i originala ne trebaju brinuti - originalne boje poput prirodne bukve i crne su još uvijek dostupne.

Od samog početka, Rey stolica se nudila s tapeciranim sjedalom za dodatnu udobnost i to je i danas opcija. Minimalistička, jednobojna presvlaka vjerna je Reyovoj viziji, koja je bila poznata kao dobro izbalansirana mješavina oblika i funkcije. Upravo je taj bezvremenski princip dizajna razlog zašto su njegove kreacije najprodavanije više od 50 godina.

Life&style 15 stolnih lampi genijalnog dizajna koje mogu biti statement komad

Cijene pojedinog komada kolekcije se kreću od 3500 kn na više, a čitavu kolekciju možeš naći na službenoj stranici HAY. 

Posjeti Miss7.24sata.hr