Kristijan Frković Frx - legenda hrvatske DJ scene

Marin Oršić
Dugo je bio jedan od vodećih glasova legendarnog Radija 101, dok su njegove emisije formirale mnoge DJ nade, ali i glazbeni ukus običnih ljubitelja glazba. S karijerom u trajanju od preko 20 godina, Kristijan Frković Frx može se pohvaliti titulom jednog od najpoznatijih Hrvatskih DJ-a.
Vidi originalni članak

S ovim strastvenim ljubiteljem tehnologije i filmova te pravom pop enciklopedijom od čovjeka, često ćete u razgovoru otići daleko od njegove prve ljubaviglazbe. Naime, toliko je svestran pa će se nekad dogoditi da teško pratite tempo, dok on u maniri profesora pop kulture ili informatičkog genija, izbacuje informaciju za informacijom.

No, u ovom slučaju zadržat ćemo se samo na glazbi te vam dati kratki pregled njegove karijere, ali i saznati kakve planove Frx ima za ljeto.

Zovu te poznatim "glasom" 101-ce i jednim od najstarijih hip-hop DJ-a na ovim prostorima, no tko je Frx vlastitim riječima? 

Veliki sam zaljubljenik u glazbu i općenito popularnu kulturu. Rano sam otkrio tu ljubav, a posebno prema groovu, prvo kod hip-hopa, a kasnije i kod ostale plesne klupske glazbe. Veliki trud i interes me doveo do 101-ice i do rada u klubovima, i u tom području (kao radio i klupski DJ) se osjećam najbolje.

Čime se baviš posljednjih dana na profesionalnom planu?

Osim mojih emisija na internet Radiju 808 (In House Selection i Start The Weekend, petkom od 22 h) bavim se klupskim DJ-iranjem. Nakon kraja sezone u Zagrebu (Lemon bar & klub, Mojo Bar itd.) selim se na Jadran u svoje omiljene klubove, Deep u Makarskoj i Revelin u Dubrovniku.

Tvoj DJ izričaj se mnogo mijenjao kroz sve ove godine. Što je sve utjecalo na tu promjenu?

Počeo sam kao hip-hop, a kasnije i kao house DJ. Tehnike koje sam usavršio na tim stilovima potaknule su me da dalje istražujem i da se dalje usavršavam. Kombinacija raznih stilova dovela me do tzv. mash upa (iako to nije baš pravilan naziv). To me drži i danas jer tu uvijek ima prostora za napredak. Zadnjih godina, priznajem, dosta sam se prilagođavao novim generacijama publike pa sam na kraju za te setove počeo koristiti i alias, DJ Chris Twist. Ti novi setovi su kombinacija housea, R&B-a, trapa, bassa, aktualnog deep i future housea pa i EDM-a. Ipak, najdraži su mi setovi u kojima mogu proći kroz sve stilove i razdoblja glazbe u potpuno eklektičnom mixu.

S kojim velikim imenima si dijelio DJ put i koje svirke bi izdvojio?

Bilo je toga dosta u skoro 25 godina karijere, ovo su bitniji: Roger Sanchez, Satoshie Tomiie, Boris Dlugosch, Ian Pooley, Jori Hulkonen & Llorca, Knee Deep, Andy Ward (Soul Central), Barbara Tucker, Freemasons, Timo Maas, Louie Vega, Kenny Dope, Bruno, Moloko, De La Soul, DJ Premier, Alkoholiks, Stereo MC's, Masta Ace, Das Efx, Afrika Bambaataa, DJ MK, DJ 279, Royce Da 5'9'', El da Sensei, Jazzy Jeff, Darren Emerson, Sergio Flores, Delicious, Superchumbo, Giles Peterson, Andy Daniell, Shapeshifters, Tony Touch, Hercules and The Love Affair, Erol Alkan, GusGus, Eve, Nas itd. Najviše su mi u sjećanju ostali setovi u kojima su se gostujući DJ-i jednostavno nadovezali na moj, bez prekida, to je priznanje DJ-u da je dobro odradio ugrijavanje.

Što za tebe znači biti dobar DJ?

Svaki DJ mora dobro ovladati osnovnim tehnikama, mora dobro poznavati glazbu i pažljivo je slušati i na kraju mora naći način da prezentira sve to publici, a da se publika zabavi. Ako imate DJ-a koji dobro zabavlja publiku, a nije ovladao tehnikama onda ga lako možete zamijeniti jukeboxom.

Kako čovjek dođe do toga da može živjeti od onog što voli?

Ljubav je osnova, ako niste 100% zaljubljeni u to što radite, onda radite s predumišljajem i vjerojatno ćete odustati nakon prvih ozbiljnijih prepreka. Predanost cilju i slični stereotipi stvarno nisu tu bez veze, zaista se morate 100% obavezati da bi uspjeli.

Gdje te možemo čuti ovo ljeto?

Dugi niz godina sam rezident u Deepu u Makarskoj, ovo ljeto sam tamo nedjeljom i utorkom, a ponedjeljak je rezerviran za moju rezidenciju u Revelinu u Dubrovniku. Deep je klub smješten u pećinu koja izlazi na plažu, a Revelin je utvrda u gradskim zidinama Dubrovnika. U oba slučaja radi se o fenomenalnom ambijentu.

Što očekuješ od festivalske sezone ovo ljeto?

Nažalost, zbog stalnih obaveza neću stići obilaziti ovoljetne festivale. Šteta, jer uvijek volim poslušati što DJ-i i bendovi koji dolaze na festivale imaju za ponuditi. Drago mi je da je Hrvatska postala festivalska destinacija, ali bih volio da to više bude naš domaći biznis, a manje biznis stranih agencija. Također, bilo bi mi drago da domaća publika više prepozna kvalitetu zabave koju nam te strane agencije donose u Hrvatsku. Nažalost, naša publika tek u malom broju pohodi te uglavnom izvrsne evente.

Planovi?

Uf, nemam neke velike planove osim što ove jeseni planiram dobro proslaviti 25 godina karijere u DJ-ingu. Za dalje ćemo vidjeti, nadam se da me putevi neće skoro odvojiti od glazbe

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr