Kremaste slastice s bijelom čokoladom koje mame nepce

Stock Food
Kremasta i hrskava, čista poslastica bez pigmenta super se slaže s voćem i tamnom čokoladom
Vidi originalni članak

Kao što i sve tamne čokolade nisu jednake, i među bijelima su velike razlike. Najkvalitetnije su one s više kakaova maslaca, i te su žućkaste ili boje slonovače, a ne posve bijele. Uz kakao maslac osnovni su sastojci šećer, mlijeko u prahu i malo soli što je čini odličnom „partnericom“ voću i gorkim čokoladama .   

Torta s bijelom čokoladom i dinjom

SASTOJCI: 125 g bijele čokolade, 125 ml vruće vode, 125 g maslaca, 230 g šećera,  2 jaja, 150 ml kiselog vrhnja, 280 g brašna, vrećica praška za pecivo, prstohvat soli Krema 125 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, 3 žlice šećera u prahu, 2, vanilin šećera 100 g bijele čokolade, ½ dinje
PRIPREMA: Ogulite dinju i očistite je od koštica. Zatim od nje štapnim mikserom napravite pire. Čokoladu rastopite na pari. Mascarpone miješajte s šećerom i vanilin šećerom, a onda mu dodajte slatko vrhnje i sve zajedno miksajte. Na kraju primiješajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i pire od dinje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem ili obložite masnim papirom dva kalupa za torte promjera 20 centimetra. Naribanu bijelu čokoladu prelijte vrućom vodom, promiješajte i pustite da se ohladi. Miješajte maslac i šećer dok postanu pjenasti, pa dodajte jaje po jaje. Primiješajte potom smjesu vode i čokolade, kiselo vrhnje, brašno i sol.  Podijelite smjesu u dva kalupa, zaravnajte površinu. Pecite 15 do 20 minuta, dok čačkalica izađe suha iz tijesta. Kad se ohladi, jedan sloj tijesta premažite s pola kreme, pa poklopite drugim tijestom. Po vrhu nanesite ostatak kreme i pospite strugotinama bijele čokolade.
 
Kolačići s čokoladnom pjenicom

SASTOJCI: 80 g maslaca, 150 g šećera. 2 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, 250 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 žlice kakaa, 120 g grubo narezane čokolade Za pjenicu 500 g bijele čokolade, 4 jaja,  5 žumanjaka , 100 g smeđeg šećera, 1 l tučenog slatkog vrhnja, 30 g želatine Za ukras 2 dl vrhnja za šlag, 2 žlice borovnica, 1 žlica šećera u prahu 
PRIPREMA: Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Sastojke stavljajte redom kako su napisani i miješajte ih, počevši s maslacem i šećerom pa do kakaa. Na kraju žlicom umiješajjte komadiće čokolade.  Smjesu ulijte u lim za pečenje koji ste premazali maslacem ili obložili masnim papirom.  Pecite 15 - 20 minuta. Za pjenicu miješamo jaja, žumanjke i šećer na pari dok smjesa postane pjenasta, dodamo bijelu čokoladu i miješamo na pari dok smjesa postane gusta, skinemo s vatre i dodamo želatinu, koju smo namočili u malo hladne vode. Miješamo dok se želatina ne otopi u vrućoj smjesi, a zatim pomalo dodajemo tučeno slatko vrhnje. Napunimo kalupe i dobro ohladimo. Istucite 2 dl vrhnja u šlag, dodajte šećer u prahu pa miješajte dalje i na kraju primiješajte 2 žlice zgnječenih pa kroz sito protisnutih borovnica. Čašom ili kalupom izrežite krug ohlađena tijesta, veličine gornjeg dijela kalupa s pjenicom. Na tijesto položite pjenicu iz kalupa i ukrasite šlagom s borovnicama.  
 
Čokoladne praline

SASTOJCI: 200 ml slatkog vrhnja, 50 g kakaa u prahu, 2 žumanjka, 120 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 200 g čokolade za kuhanje Za ukras 100 g nastrugane bijele čokolade i tri žlice kakaa
 
PRIPREMA: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte kakao i dobro promiješajte. U vrelu smjesu, ali ne kipuću,  umiješajte žumanjke. Maknite s vatre i miješajte dok se ne ohladi. Maslac  izmiješajte sa šećerom do glatke strukture, dodajte rastopljenu čokoladu i ohlađeno vrhnje s kakaom i žumanjcima. Promiješajte i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Žlicom grabite ohlađenu smjesu, oblikujte kuglice i uvaljajte ih
najprije u kakao pa u strugotine bijele čokolade.  

*SAVJET VIŠE: Čitajte deklaracije jer bijela čokolada mora sadržavati barem petinu kakao maslaca, 14% suhe tvari iz mlijeka, 3,5% mliječne masti i ne više od 55% šećera ili umjetnog zaslađivača.
Posjeti Miss7.24sata.hr