Konačni odgovor na vječno pitanje: Postoji li 'najbolja' dob za trudnoću?

Unsplash/Suhyeon Choi
Vidi originalni članak
  • Sigurno si već čula, a i tvoja majka također, kako kuca biološki sat
  • Hm, a kada se to doista aktivira taj biološki sat i kada počinje otkucavati?
  • Kada smo to doista „previše stare“ za trudnoću? 

Nekada se pričalo kako nakon tridesete nije dobro zatrudnjeti, odnosno sve nakon broja 30 je rizična trudnoća. Zapravo i danas mnoge djevojke i žene smatraju kako je doista prekasno u tridesetima dobiti dijete. 

Činjenica jest da kvaliteta naših jajnih stanica doista pada. Dok u dvadesetima brzo možemo zatrudnjeti, u tridesetima nije baš svaki metak pogodak te dugo može trajati dok test na trudnoću ne pokaže pozitivan rezultat. Međutim, danas se ne bi trebalo tako strogo gledati na godine kao što se gledalo npr. u osamdesetima ili čak u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Znanje i savjeti za žene iz tih godina dolazili su od prijašnjih generacija koje nisu živjele baš toliko zdravo kao mi u 2020. godini, pa je danas rizična trudnoća tek nakon 35. godine. Znači li to da svaka žena sa 35 godina ima jednako loše šanse za trudnoću? Naravno da ne: neke imaju još jako dobre rezerve jajnih stanica, a kod drugih su dobre jajne stanice već istrošene. 

via GIPHY

Test krvi može razjasniti puno toga

Kako saznati kakva je situacija s jajnim stanicama? Test krvi može odrediti vrijednost takozvanog Anti-Müllerovog hormona (AMH). Značajan je kao biljeg za procjenu rezervi jajnika pa se zbog toga najčešće se mjeri u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Međutim, te vrijednosti mogu varirati pa nisu 100 posto pouzdane. 

Life&style 4 horoskopska znaka kojima se već ove jeseni smješi trudnoća

Zapravo, poznato i pouzdano je samo jedno: što žena zdravije živi, to je veća šansa za trudnoću. S druge strane, nezdravi život, stres, pušenje, alkohol itd. mogu otežati trudnoću. 

via GIPHY

Nema idealnog trenutka

Savjet stručnjaka je sljedeći: kad je riječ o trudnoći, pogledaj kako stojiš privatno i poslovno. Gdje se vidiš kad dobiješ dijete? Imaš li već dobru karijeru i posao? Je li veza s tvojim partnerom na zdravim nogama? Onda je sada pravo vrijeme – idealno nikada neće doći! 

Na menti kritika Nezamislivo, ali 'Šeherzadu' vrijeđaju zbog izgleda nakon trudnoće. Spremno im je odgovorila

Ako tvoj partner ne želi dijete, nesiguran je i stalno „nije dobar trenutak“, onda je krajnje vrijeme da pragmatično razmisliš. Doista se često događa da žena napuni 40 godina, shvati da je provela najbolje godine s pogrešnim muškarcem i još na kraju ostane solo s neispunjenom željom za potomkom. 

Dakle, vjerojatno možeš do 35 zatrudnjeti bez ikakvog problema, a i kasnije ako zdravo živiš. Test krvi može otkriti jesu li ti rezerve jajnih stanica dobre. Ali jedno je sigurno: moraš biti sigurna u to da ne tratiš vrijeme s pogrešnim čovjekom. 

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr