Komade od brušene kože obožavamo, ali mrlje na njima baš i ne. Evo kako ih najjednostavnije očistiti

Instagram @rosee.lola Foto: Instagram @rosee.lola
Vidi originalni članak
  • Brušena koža ove je jeseni jedan od najpopularnijih materijala koji više ne nosimo samo na čizmama već i na odjevnim komadima i modnim dodacima
  • No, koliko god brušena koža bila lijepa, toliko se lako i zaprlja što je posebno nezgodno jer brušenu kožu ne možemo samo tako oprati kao što to radimo s nekim drugim materijalima 
  • Srećom, i za to postoji rješenje s kojim se komadi od brušene kože neće oštetiti te će izgledati kao novi 
  • Pročitaj također: Najljepše torbe od brušene kože: mogle bi nadmašiti i čizme i jakne od ovog popularnog materijala, tako su dobre

Zahvaljujući velikoj popularnosti kaubojskog stila, ali i povratku boho estetike, brušena je koža postala jedan od najpopularnijih materijala ove jeseni. Prijašnjih smo ju godina najviše nosili na gležnjačama i kaubojskim čizmama, a sada ju nosimo i na drugim komadima poput hlača i jakni te na modnim dodacima među kojima se najviše ističu torbe. No, koliko god su nam komadi od brušene kože lijepi i zaista ih volimo nositi kada god nam se za to pruži prilika, s njima uvijek postoji određena doza stresa jer, ako se brušena koža na bilo koji način zaprlja, nećemo ju očistiti tako lako kao neke druge materijale, a i lako se može dogoditi da prilikom uklanjanja mrlje napravimo još veću štetu. 

Stoga, kod čišćenja brušene kože treba biti prilično oprezan, ali i koristiti različite tehnike prilikom uklanjanja nečistoća jer svaka mrlja nije jednaka i s brušene kože se ne može ukloniti na isti način. Kako bismo ti olakšali čišćenje omiljenih komada od brušene kože, donosimo ti najbolja rješenja za mrlje od masnoće, blata te vode i soli. 

Kako očistiti blato s brušene kože

Prije nego li kreneš čistiti svoje komade od brušene kože, važno je naglasiti da moraju biti u potpunosti suhi, a ako se radi o čizmama ili gležnjačama, u njih naguraj ručnike ili novinski papir kako bi, prilikom čišćenja, zadržale svoj oblik. Prije samog uklanjanja blata, čizme prvo dobro otresi kako bi veći dio prljavštine ispao sam, a potom, veće mrlje nježnim potezima 'obriši' običnom gumicom za brisanje olovke. 

Kada je većina mrlja nestala ili se njihova intenzivnost smanjila, krpicu od mikrofibre blago navlaži običnim alkoholnim octom i, u jednom smjeru, prebriši čizme. Ponovi postupak dok sve ne postane čisto pa čizme ostavi da se potpuno osuše, ali ne na izravnom suncu ili u blizini jakog izvora topline kako im se boja ne bi promijenila. 

Kako očistiti masne mrlje s brušene kože 

Masnoća je najveći neprijatelj svake tkanine pa tako i brušene kože. No, ona se s ovog materijala može ukloniti tako što ćeš, na samu mrlju, nanijeti debeli sloj kukuruznog škroba (gustin) i tako ostaviti barem sat vremena kako bi škrob upio svu masnoću. Nakon sat vremena, škrob ukloni nježnom četkom, a ako mrlja još nije nestala, ponovi postupak. 

Kako ukloniti mrlje od vode i soli s brušene kože

U hladnijim, zimskim danima, na stazama se nerijetko nalazi sol koja sprječava stvaranje leda na površini, ali istovremeno, u kombinaciji s vodom koja nastaje od otopljenog snijega ili kiše, na čizmicama od brušene kože ostavlja grozne mrlje. Srećom, taj problem možeš riješiti alkoholnim octom koji ćeš nanijeti na vaticu i s tom vaticom prijeći preko područja na kojima se nalazi sol. Nakon što si uklonila mrlju od soli, na krpicu od mikrofibre također nanesi ocat i njome, u jednom smjeru, prijeđi preko cijelih čizama kako bi se boja ujednačila. Čizme ostavi na zraku kako bi se potpuno osušile. 

Posjeti Miss7.24sata.hr