Koliko roditeljske svađe dijete smije čuti?

Thinkstock / Spencer Davies
Ponekad je riječ o novcu, drugi puta o tome tko ima više slobodnog vremena ili tko radi većinu kućanskih poslova: u svakoj obitelji ima svađe…
Vidi originalni članak

Kako svađa utječe na djecu? Ili pak mala djeca ne shvaćaju što se zapravo događa jer su „premala“? Naprotiv: djeca su jako osjetljiva na mimiku, gestikulaciju i ton glasa. „Ako netko misli da djeca ne primjećuju kad se roditelji svađaju, jako se varaju“, kaže psihoterapeutkinja dr. Karin Kutz. 

Ne smijemo se svađati pred malom djecom 

Zbog toga bi se roditelji trebali potruditi da se ne svađaju pred djecom barem do osnovne škole: „Tako mala djeca još ne razumiju verbalni sadržaj. Ali vide ljutite izraze lica, čuju viku i dreku, a to je maloj djeci jako prijeteće ponašanje“, kaže dr. Kutz. Ali, roditelji ne moraju progutati svoj bijes: jednostavno se moraju dogovoriti s partnerom da razgovor nastave u nekom drugom trenutku – kad dijete nije u blizini. 

Svađa se, grubo rečeno, može podijeliti u dvije kategorije: konstruktivna i destruktivna. Kod konstruktivne svađe diskutira se o problemu i zajednički traži rješenje. Kod destruktivne svađe jedna strana pokušava poniziti drugu: „Ako svađa krene u smjeru vrijeđanja, onda je to svađa iz koje izlaze jedino gubitnici“, objašnjava dr. Detlef Jahn, stručnjak za obiteljsko savjetovanje. Ako djeca promatraju konstruktivnu svađu, mogu naučiti kako se ponašati u situacijama kad jednoj strani nešto ne odgovara – na primjer, netočnost. Ako prijatelj jako kasni, dijete mu može reći da ga to ljuti. Općenito je kultura svađe nešto s čime nismo rođeni. Zbog toga je važno da djeca to „uče“ iz sigurnog okruženja – poput obitelji. 

PEDAGOGIJA 10 stvari koje nikad ne bi trebala reći svom djetetu

Treba pokazati djetetu da uvijek ima različitih mišljenja 

Djeca trebaju shvatiti da ima različitih pogleda i mišljenja o nekoj stvari: „Djeca uglavnom uče od uzora. Dobro je da se znaju boriti za svoje mišljenje“, kažu savjetnica za roditelje dr. Felicitas Richter. 

Drugi je aspekt uloga djeteta u svađi. Dijete nikad ne smije imati osjećaj da je krivo zbog svađe, niti ga ne smijemo uvući u svađu. „Roditelji uvijek moraju objasniti djetetu – 'Pazi, ne radi se sada o tebi, nego se svađamo zbog nereda u kući'“, navodi dr. Richter kao primjer. Opasno je kad jedan od roditelja pokuša pridobiti dijete na svoju stranu: „Tada dijete upada u konflikt lojalnosti“, kaže dr. Richter. Osim toga, ni jedan sin ili kćer ne smiju biti sredstvo pritiska na partnera, na primjer: „Vidiš, pošto nikad nisi kod kuće, dijete ima loše ocjene“. To šteti psihičkom razvoju. 

Djeca se nikada ne smiju iskoristiti i zlostavljati da budu odvjetnici ili podrška roditeljima u svađi, kaže dr. Jens: „Namjerno sam koristio riječ 'zlostavljanje', jer to je nešto za što djeca nisu sama sposobna“. 

Posjeti Miss7.24sata.hr