Koliko košta hrvatska svadba u različitim gradovima?

Instagram
Vjenčanje je veliki je financijski zalogaj, ali - mora se. Mora biti veliko i obilno i mora se pozvati i tetkina tetka, najčešće je razmišljanje. Novinarka miss7 Bernarda provjerila je o kojim je ciframa riječ
Vidi originalni članak

Sezona vjenčanja u punom je jeku, a usprkos tome što je već kasno za planiranje svadbe u ovoj godini, pravo je vrijeme da se krene s pripremama za iduću. Naime, riječ je o pravom pravcatom projektu koji se sastoji od puno dijelova koje treba sastaviti u savršenu cjelinu. Za početak, najvažnije je odrediti budžet koji će tebi i tvom dragom biti na raspolaganju pri organizaciji. S obzirom na veliki broj različitih faktora koji će u konačnici utjecati na ukupne troškove vjenčanja, nemoguće je odrediti okvirnu cijenu vjenčanja u Hrvatskoj. Iznosi itekako variraju od grada do grada, kao i od usluge do usluge. Kako bih ti olakšala planiranje, istražila sam koliko košta vjenčanje u različitim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Profesionalni organizatori vjenčanja uvijek će ti savjetovati da planiranje započneš odabirom lokacije (restorana, sale, hotela ili nekog neuobičajenog mjesta), a onda se baciš u potragu za rezerviranjem crkve, benda, fotografa... I pri tome su apsolutno u pravu! Sve navedeno uglavnom je bookirano mjesecima (i godinama) unaprijed pa je to sasvim dobar početak za organizaciju.

Sale, restorani i hoteli najskuplja su stavka svakog vjenčanja i za njih ćeš morati izdvojiti najviše novca. Kad je u pitanju grad Zagreb, prosječna cijena menija iznosi oko 380 kuna, a slična situacija je i u Rijeci koja je ipak nešto jeftinija. Ondje je prosječna cijena menija oko 350 kuna. Slavonija je daleko najjeftinija pa tamo odličan meni u Osijeku možeš pronaći već po cijeni od 220 kuna, slijedi ga Varaždin s prosječnom cijenom od oko 260 kuna, a u Splitu se prosječna cijena „vrti“ oko 300 kuna po osobi. Navedene cijene mogu biti i niže, jer se uvijek može uštedjeti na nekim elementima, ali mogu biti i puno veće. Naime, neki restorani, hoteli i sale u navedenim cijenama nude svadbenu tortu, kolače, piće i pjenušac, dok se u nekima cifra odnosi samo na svečanu večeru. Na to dobro obrati pozornost pri rezervaciji!

Dakle, i cijena cvijeća i dekoracije sale, kao i kolači ovise od grada do grada. Negdje je sve u cijeni menija, a negdje se dodatno plaća. Svadbena torta kreće se oko 10-15 kn po porciji za jednu osobu, a cijene kolača kreću se od 60 kuna do 120 kuna po kilogramu. Radi lakše računice, svaki uzvanik dobiva 100 grama.

Što se tiče cvijeća, cijena svadbenog buketa kreće se od 300 do 500 kn, a može koštati i do nekoliko tisuća ukoliko mladenka želi nešto posebno, npr. Swarovski kristale. Ostale cvjetne dekoracije ovise o izboru mladenaca. Automobili se ukrašavaju za 200 kuna, a stol mladenaca za 300 do čak 1500 kuna. Dekoracija sale također ovisi o željama mladenaca i cijena jako varira. Cijela sala tako se može ukrasiti već za 3 tisuće kuna, ali uglavnom je taj iznos puno veći. Prosječna cijena koju mladenaci izdvajaju za ukrašavanje sale je 6 tisuća kuna. (Ako se uzme u obzir da to također ne ulazi u cijenu menija.)

Kad si bookirala lokaciju, vrijeme je da kreneš u potragu za bendom i fotografom. Za bend ćeš u prosjeku morati izdvojiti 13 do 15 tisuća kuna, a ako se odlučiš za nekog poznatog pjevača, budi spremna na plaćanje računa od nekoliko tisuća eura. Fotografi će te koštati nešto jeftinije pa ćeš tako za oko 10 tisuća kuna dobiti prava mala umjetnička djela, ali uvijek možeš pronaći i nešto jeftinije opcije.

I za kraj najdraži dio svake buduće mladenke – odabir vjenčanice. Ovaj najvažniji komad koji ćeš ikada nositi uglavnom ovisi o tvom stilu, željama i iznosu koji si spremna na njega potrošiti. Ako se dovoljno potrudiš, vjenčanicu možeš pronaći na sniženjima za oko 1500 kuna, a prosječna cijena iznajmljivanja kreće se od tri do čak 10 tisuća kuna. Cijena je, naravno, veća ako ju odlučiš kupiti. Naravno, ni on ne može doći u trapericama i majici - cijena muškog odijela je u prosjeku 3500 kuna.

Sada kada si sve zbrojila, sretno s planiranjem tvog dana iz snova!

Posjeti Miss7.24sata.hr