Kokosovo ulje - znaš li da može zaštititi od krpelja i tebe i tvog psa

Shutterstock Kokosovo ulje pomaže protiv krpelja
Vidi originalni članak
  • Krpelji su aktivni od ožujka do listopada, a mogu prenijeti bolesti poput lajmske bolesti i encefalitisa
  • Zato je ugriz bolje spriječiti, ali... kokosovo ulje protiv krpelja? Djeluje li doista? 
  • Otkrit ćemo ti kako bi ovaj prirodni lijek trebao zaštititi ljude i životinje od krpelja

Krpelji mogu uništiti naše lijepe šetnje po šumi i po livadama - naime ubodom (često se govori o ubodu krpelja, a životinje zapravo grizu) mali parazit može prenijeti bolesti poput lajmske bolesti i encefalitisa (upale mozga). Krpelji su aktivni u sezoni između ožujka i listopada, ali su izuzetno izdržljivi i mogu biti smetnja i tijekom ostatka godine. Preventivna zaštita je najbolja, a kokosovo zapravo doista može pomoći protiv krpelja.

Zašto kokosovo ulje pomaže protiv krpelja?

Nije uvijek potrebno koristiti neko kemijsko sredstvo protiv krpelja (koje sadrži otrovne pesticide koji mogu nadražiti kožu): čak i znanstveno istraživanje pokazuje učinkovitost kokosovog ulja protiv krpelja. Naime, netretirano kokosovo ulje, tj. organsko kokosovo ulje, sadrži do 60 posto onoga što je poznato kao laurinska kiselina. A krpelji izbjegavaju ovu masnu kiselinu - praktički ih plaši, a krpelji jednostavno napuštaju natrljanu kožu. 

Kako ćeš prepoznati je li ugriz kukca opasan i što te zapravo ubolo

To su otkrili znanstvenici u laboratoriju na Freie Universität u Berlinu. U svojem istraživanju koristili su deset posto otopine laurinske kiseline. Iznenađujući rezultat: između 81 i 100 posto svih krpelja napusti testiranu površinu zbog ove otopine.

Premda učinak ne traje toliko dugo kao klasično sredstvo za zaštitu od krpelja, kokosovo ulje može nas zaštititi od krpelja kao kućni lijek za duge šetnje. Procjenjuje se da učinci mogu trajati do šest sati.

Savjeti o korištenju kokosovog ulja

Ako se želiš zaštititi od krpelja kokosovim uljem, prije izlaska u prirodu trebala bi se velikodušno natrljati uljem. Posebno natrljaj područja kože koja ne možeš pokriti odjećom - na primjer uši, vrat, pazuhe i stražnji dio koljena. Naime, krpelji se najradije lijepe za vlažna, topla područja kože.

Zdravlje za četiri šape: kokosovo ulje protiv krpelja pomaže i kućnim ljubimcima

Vrlo praktično: ne samo da ljudi imaju koristi od djelovanja laurinske kiseline u kokosovom ulju, nego se i životinje, poput mačaka i pasa, također mogu dobro zaštititi njime. Kako tvom četveronožnom ljubimcu ne bi smetali krpelji, jednostavno nanesi malo kokosovog ulja na istaknute dijelove tijela, na primjer na uši, glavu, vrat i leđa. 

Kokosovo ulje protiv krpelja psi i mačke bolje podnose nego sredstva za kemijsku zaštitu - osim toga, mnoge životinje vole taj miris. I kod njih se također treba koristiti organsko kokosovo ulje.

A što ako se krpelj „primi“ usprkos kokosovom ulju?

Ako otkriješ krpelja unatoč svim mjerama opreza, poput korištenja kokosovog ulja, trebala bi ga ukloniti što je prije moguće. Najjednostavniji način: uhvati ga što bliže koži pincetom i polako, uz neprestano povlačenje, izvuci. 

Posjeti Miss7.24sata.hr