Biljke koje poboljšavaju atmosferu u spavaćoj sobi

Getty/Guliver
Trebaš nešto što će popuniti onaj prazan kutak? Ove su čarobne biljke "žderačice" mnogih negativnih utjecaja...
Vidi originalni članak

Zavirite u dom milenijalca i vjerojatno ćete pronaći skroman brlog pun zelenila, obično u obliku penjačica ili kaktusa. I dok je ukrašavanje stana biljkama super trendi u svijetu in dizajna, čini se da njihove prednosti sežu puno dalje od toga što su ugodne oku.
Štoviše, znanstvenici su potvrdili kako dovođenjem biljaka u stan, a posebno u spavaću sobu, u svoj život unosimo i niz prednosti za zdravlje kao i recept za super kvalitetan san.

Pa, ako si baš razmišljala o tome kako ukrasiti svoj noćni ormarić, NASA je složila popis kućnih biljaka koje donose veliku korist za tvoje zdravlje, a na tvoju sreću, neke od njih možda već imaš u svom domu.

1. Areka 
Biljka je super učinkoviti prirodni čistač zraka, a i neizostavan je dodatak za vrijeme sezone prehlade i gripe, budući da djeluje kao prirodan ovlaživač.

2. Aloe vera
Aloe vera dobila je svoje mjesto na listi najboljih biljaka za pročišćavanje zraka od strane NASE. Nije li to dovoljno dobar razlog da udomiš jednu?

3. Engleski bršljan
Iako ga možda isključivo povezujete s Božićem, ova biljka pozitivno utječe na zdravlje tijekom cijele godine. Naime, znanstvenici su potvrdili kako engleski bršljan može ukloniti čak 78 posto čestica plijesni u zraku u samo 12 sati.

4. Datula
Osim što je gotovo neuništiva, ova je vrsta palme uzoran primjer dobrog čistača kućnih zagađivača, a posebno ksilena.

Life&style Otkrij svoj rođendanski cvijet - i njegovo značenje


5. Bostonska paprat
Paprat drži deveto mjesto na NASA-inom popisu 50 najkorisnijih biljaka, a posebno je učinkovita kod uklanjanja formaldehida.

6. Aglaonema
Ne samo da ju je iznimno lako održavati, već s vremenom postaje sve bolja i bolja u uklanjanju toksina u tvom domu. Što je duže imaš, to je učinkovitija. Super, zar ne?

7. Mirni ljiljan
Želite kvalitetniji zrak? Ova ga trajnica može ga popraviti i to za čak 60 posto. Također upija spore plijesni koje kroz svoje listove pretvara u hranu.

8. Kordilina/zeleni ljiljan
Ako patiš od bilo kakvog oblika alergije na prašinu, ova bi biljka odavno trebala biti dio tvog interijera. Naime, kordilina u samo dva dana može ukloniti čak 90 posto toksina iz tvoje okoline.

9. Damska palma
Jedna od najboljih biljaka u čišćenju zraka od formaldehida, amonijaka, ksilena i toluena.

10. Fikus benjamin
 Ova je trajnica najbolja u iskorjenjivanju onečišćenih tvari iz tepiha i namještaja, poput formaldehida, benzena i trikloretilena.

Posjeti Miss7.24sata.hr