Kakvog smisla ima da oni koji toleriraju seksualno nasilje odlučuju o tome je li nešto uopće seksualno nasilje?

Unsplash/Romina Farias
Vidi originalni članak
  • Nakon što je novinarka HRT-a optužila jednog od čelnih ljudi te kuće za seksualno uznemiravanje Maja Sever, sindikalna povjerenica i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva zahtijevaju hitno osnivanje neovisnog Povjerenstva jer je "vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štitite žrtvu već je dodatno viktimiziraju" priopćile su
  • Osnivanje neovisnog povjerenstva bila bi dobra praksa u svakom kolektivu koji ga nema, a gdje se seksualno zlostavljanje događa, a ne da o slučaju odlučuju često upravo oni koji propise krše i zataškavaju neprimjereno ponašanje
  • Tako bi se izbjeglo da žene prijavljuju napasnike i ne dogodi se - ama baš ništa. Njih proglase "ludima", "preosjetljivima", "bez smisla za humor", "teškima za suradnju" i situacija na poslu postane još gora. A on dobije formalnu packu. Ili ni to
  • "Vjerujem kako bi osnivanje neovisnog povjerenstva bilo pravi put prema saznanju istine i pomoći žrtvama koje su za sve nas u timu miss7 heroine," rekla je glavna urednica svih miss7 izdanja

Seksualno nasilje vruća je tema koja ne samo da ne silazi s naslovnica već se i sve više zahuktava kako o njoj žrtve javno progovaraju. Kako već znamo, napadači nisu samo neki nama nepoznati umobolni tipovi koji vrebaju u mračnoj uličici, takvi su čak u manjini. Onaj koji će vjerojatnije nasrnuti na ženu je obiteljski prijatelj, poznanik, susjed, profesor, kolega, šef. Pa tako u ovom valu ženskih ispovijesti sve više na vidjelo isplivavaju zločini i imena naoko uglednih zaposlenika poznatih tvrtki i institucija. A kad se priča počne raskopavati često bude ista: žene su već prijavljivale na svom radnom mjestu razne oblike seksualnog uznemiravanja, a njihovi nadređeni su slučaj proglasili pretjerivanjem, ničim strašnim, nevinom šalom i sve lijepo gurnuli na dno ladice. Možda je prijavljeni dobio samo packu. A možda i tapšanje po ramenu.

Tako ni slučaj HRT-ove novinarke koja je za seksualno zlostavljanje optužila ravnatelja jedinice Poslovanje Mislava Stipića te TV kuće nije mnogo drukčiji. Kako piše Nacional, u toj državnoj TV kući nekoliko se novinarki žalilo seksualno uznemiravanje jednog od ravnatelja. No, kako su iz vrha HRT-a, na čelu s Kazimirom Bačićem, odgovorili za taj tjednik, optužbe su – odbačene. “Pritužbe o kojima govorite pomno su istražene te je utvrđeno da iste nisu osnovane”, poručili su, bez ulaženja u detalje kako su optužbe istražene i koji su konkretni zaključci. Sama novinka kaže kako nikad nije dobila službeni odgovor što je s njezinom pritužbom na ponašanje Mislava Sipića. 

Ovo svakako nije jedinstven slučaj da se žena ohrabrila i prijavila svog kolegu, šefa nadređenima, unatoč strahu od posljedica poput otkaza, šikaniranja, ogovaranja, stigmatiziranja, degradiranja nakon toga i da se nije dogodilo ama baš ništa. Njemu. Niti je on sankcioniran, niti se ispričao, nije dobio otkaz... Stoga ne samo da valja pozdraviti inicijativu Maje Sever, sindikalne povjerenice, i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnice Hrvatskog novinarskog društva nego bi to trebala postati općeprihvaćena praksa u slučaju seksualnog uznemiravanja u svakoj tvrtki gdje se ono događa. Njih dvije su, naime, u utorak nakon objave teksta o seksualnom uznemiravanju na HRT-u, od Nadzornog odbora i glavnog ravnatelja zatražile osnivanje neovisnog Povjerenstva koje bi zaprimalo prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

“Nakon objave teksta u Nacionalu iz kojeg je vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te iz kojeg je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štitite žrtvu već je dodatno viktimiziraju, zahtijevamo da pod hitno osnujete neovisno Povjerenstvo po uzoru na druge institucije koje se susreću s ovim problemom, koje će, uz jamstvo anonimnosti, zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u" izjavile su. "U tom Povjerenstvu ne smiju biti predstavnici upravljačkih struktura i Pravne službe, jer je na ovom slučaju vidljivo da su upravo oni ti koji krše propise i zataškavaju, niti predstavnika Etičkog povjerenstva koje ne funkcionira niti povjerenici zaštite na radu jer je i taj sustav u rukama Uprave”, navodi se u priopćenju.

Maja Sever, sindikalna povjerenica

Svakog dana sve se više hrabrih žena odlučuje progovoriti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. To su žene koje zaslužuju naše veliko poštovanje ali i sigurnost da zbog svog istupa neće doživjeti zastrašivanje, ucjenjivanje ili odmazdu. Vjerujem kako bi osnivanje neovisnog povjerenstva bilo pravi put prema saznanju istine i pomoći žrtvama koje su za sve nas u timu miss7 heroine," rekla je glavna urednica miss7 izdanja.

Kako bi neovisno povjerenstvo bilo dobro i svakako brže rješenje za istjerivanje pravde i obranu žrtava pokazuje, napokon, i druga, slična aktualna priča, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Bivše studentice već su protiv profesora koji se neprimjereno ponašao, podnosile prijavu prije nekoliko godina. Bivše studentice, koje su za 24sata posvjedočile o iskustvima s prijavljenim profesorom, kažu da, prema njihovim spoznajama, nije se ništa s prvom prijavom dogodilo “jer su očito odgovorni smatrali da je dovoljan razgovor i molba da prestane s takvim načinom komunikacije”.

Da, često sve ostane, na ne baš uvjerljivoj packi zlostavljaču, a ženama koje su ga prijavile nakon toga situacija bude još gora: proglasi ih se "ludima", "preosjetljivima", "nemaju smisla za humor", "ne shvaćaju da je to kompliment", "teško je s njima surađivati"... Katkad bude neizdržlvo tako da naposlijetku odu - one. Odustajući od svog zvanja, posla, sudija, karijere za svoj mir. Zato ne bi trebalo uvesti neovisno Povjerenstvo da odlučuje o seksualnim prijestupima samo na HRT-u već i u svakoj drugoj instituciji, tvrtki, kolektivu gdje se takva stvar dogodi.  

Posjeti Miss7.24sata.hr