Kako urediti kutak za kućne ljubimce?

Thinkstock / Spencer Davies
Kućni ljubimci odavno nisu samo životinje s kojima dijelimo životni prostor. Oni su postali dio obitelji i kao takvi, trebaju svoj prostor baš kao što mi trebamo svoju spavaću sobu. Martina Mršić iz ZOO CITY trgovina otkrila nam je kako urediti kutak u kojem će se naši ljubimci osjećati dobro.
Vidi originalni članak

Kada odlučimo nabaviti kućnog ljubimca, nerijetko se odlučimo i na uzimanje godišnjeg odmora kako bi nam prilagodba lakše pala. Ono što zaboravljamo je da ćemo, bez obzira radi li se o psu, mački, hrčku ili tarantuli, prije ili kasnije životinju morati ostaviti samu. Iako se mnogim vlasnicima zbog toga slama srce, sasvim je jasno da je razdvajanje neminovno, a olakšat ćete ga svom ljubimcu ako mu pružite okruženje koje je prilagođeno njegovim potrebama. Martina Mršić iz ZOO CITYja kaže kako su ljudi na svoje kućne ljubimce itekako osjetljivi:

"Zbog ograničenog kućnog budžeta mnogi vlasnici štede na grickalicama i opremi  poput jastuka i torbi. U startu kupuju perivi jastuk koji će više puta oprati nego da kupuju novi. Više se prate akcije i traži se 'best buy'", objašnjava dodavši kako se bez obzira na krizu i budžet nikada ne štedi na zdravlju ljubimaca, lijekovima, dodacima prehrani ili zaštiti protiv nametnika. Upravo zbog sve veće svjesnosti o potrebama ljubimaca, ali i o smanjenom budžetu kaže kako često nude akcije na različite proizvode i posebne popuste za članove svog Kluba kako bi ljubimci dobivali samo ono najbolje.

Naša sugovornica napominje kako svaki ljubimac, bez obzira o vrsti, treba svoj kutak gdje se može opustiti i naspavati. Taj kutak trebao bi biti njihova oaza puna jastučića, ležaljki, s omiljenom dekicom ili igračkom i posudicom za hranu i vodu.

"U kutku se trebaju naći stvari koje vašeg ljubimca čine sretnim, recimo postolja za mačke. Ponuda je danas veoma bogata: koriste se različiti materijali, uzorci i teksture tako da će se namještaj za ljubimca dobro uklopiti u svaki dom. Možete kombinirati boje i uzorke i u pravom smislu riječi urediti životinjski interijer", naglašava Martina.

Izbor igračaka, ležaljki, jastučića i košara za kućne ljubimce je velik. I dok će vaša zmija, pauk ili ribica biti sretna na miru u svom terariju ili akvariju, krzneni ljubimci bi od dosade mogli početi uništavati vaše stvari. Zato je važan pametan odabir materijala.

"Jastuci primjerice mogu biti perivi, mogu biti pamučni ili s krznom, pa možete odabrati dva ovisno o godišnjem dobu. Ako npr. kupujete igračku za psa koji voli žvakati stvari, dobro je nabaviti izdržljivije igračke od tvrde gume, latexa, kako ne bi progutao sitne dijelove.  Cilj je kupiti igračku koja odgovara i karakteru ljubimca", kaže Martina i dodaje:

"Neki vole da igračke cvile i trube, dok druge pse ili mace to ne veseli. Ako je pas velik, treba mu kupiti dovoljno veliku igračku koju nesmetano može držati zubima. Naravno, prilikom kupovine jastuka, ležaljki ili košara, potrebno je imati na umu i veličinu ljubimca."

Bez obzira na sve, mnogi vlasnici iskuse kako njihovi ljubimci imaju vlastite ideje o tome gdje i kako se trebaju odmarati. Tako nije neobično vidjeti mačku zavučenu u kutiju pored lijepog jastuka ili psa kako spava na sasvim drugom mjestu. Osim što se može raditi o trenutnoj potrebi životinje (npr. hlađenje na pločicama ljeti), ponekad se životinje ne osjećaju ugodno u svom kutku jer je ono postalo mjesto za kaznu ili ga nemaju odmalena. Čim nabavite kućnog ljubimca, naučite ga da uživa u svom prostoru i zabavlja se svojim igračkama kako bi svi bili sretniji i osjećali se bolje.

Više slika i zanimljive detalje kojima možete ukrasiti kutak svog ljubimca pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr