Kako slike mršavih žena utječu na naš mozak

Thinkstock / Spencer Davies
Samo 15 minuta promatranja fotografija mršavica u medijima mijenja naše shvaćanje ljepote. Što može dovesti do nezadovoljstva vlastitim tijelom, niskog sampouzdanja, čak i poremećaja prehrane
Vidi originalni članak

U magazinima i dalje prevladavaju slike mršavica, vitkih i previtkih glumica, modela, pjevačica, a taj jednostrani prikaz ljepote utječe i na način kako mi vidimo svoje tijelo. Prema novom istraživanju, samo 15 minuta promatranja mršavih žena može promijeniti naše shvaćanje toga što je idealno tijelo. 

Zapadni koncept ljepote idealizira izrazito vitko ili čak premršavo žensko tijelo, a promoviranje tog koncepta ima negativan utjecaj na žensko zdravlje, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Neuchâtel u Švicarskoj.  “Utjecaj medija očituje se kroz pritisak na žene da budu mršave, nezadovoljstvo s vlastitim tijelom, nisko samopoštovanje te poremećaje prehrane u zapadnjačkim i/ili industrijaliziranim zemljama” zaključili su.

Da bi ustanovili kako te slike utječu na naše misli, istraživači su otputovali do ruralnog dijela Nikaragve kako bi susreli žene i muškarce koji su tijekom života jedva bili izloženi medijima i takvim fotografijama. Polovici ispitanika pokazali su fotke mršavih modela (konfekcijski broj 32-34), a drugoj polovici slike punašnijih modela (broj 42-54 i veće). Nakon toga su ih zamolili da nacrtaju idealno žensko tijelo služeći se kompjuterskim softverom (kako da to učine, naučili su ih na brzinu). 

via GIPHY

Oni koji su gledali slike mršavica nacrtali su mršavije tijelo dok su oni koji su gledali slike jačih žena, nacrtali takav tip kao svoj idealan oblik ženskog tijela. Analiza je tako pokazala važnu interakciju između vremena i grupe i dolazala kako izloženost medijima mijenja naš doživljaj idealne veličine ženskog tijela, tvrde znastvenici. Vođa tima Jean-Luc Jucker je rekao "Pokušavamo skrenuti pozornost na vezu između tog ideala mršavog tijela i poremećaja prehrane poput anoreksije." Podržavamo!

Posjeti Miss7.24sata.hr