Kako se vratiti u „stvarni svijet“ nakon godišnjeg? Evo što savjetuju stručnjaci

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Povratak s godišnjeg odmora je među top 5 najnepoželjnijih trenutaka u godini
  • Ipak, njegova čar i je to što treba prestati kako bismo se mogli veseliti idućem
  • Kako si olakšati taj sumorni period između dva godišnja odmora? Rješenje nam je svima lako dostupno

Život nam priprema mnoštvo predivnih trenutaka u kojima uživamo i koji nas vesele, no jednako tako možemo računati na one malo manje uzbudljive, koje bismo rado izbjegli iako znamo da ne možemo. Među takvim situacijama su primjerice kontrole kod zubara ili registracija automobila, ali ipak ništa ne bismo radije izbjegli od povratka s godišnjeg odmora. Sama pomisao od povratka u svakodnevnu rutinu nakon sunčanja, uživanja u morskoj zabavi i ispijanja koktela s prijateljicama može nam slomiti srce. Ipak, ne trebamo očajavati jer stručnjaci imaju savršeno rješenje - romantiziranje života. 

Romantiziranjem do sreće

Romantiziranje života kao pojam se pojavilo najprije na društvenim mrežama, a podrazumijeva zapravo već dobro poznatu praksu prisutnosti u trenutku i svjesnosti svoje okoline i uživanju u malim stvarima koje život donosi. Takve male stvari zapravo su iznimno važne, ali toga nismo svjesni kada nam je um prezasićen svakodnevnim problemima.

Sigurno si već čula za mindfulness tehniku, a upravo je romantiziranje života jedan od načina prakticiranja mindfulnessa. Radi se o nešto manje "službenom" i stručnom pristupu mindfulnessu, točnije pomaku u perspektivi kako promatramo svijet oko nas. Ono što čini ovu tehniku tako zahvalnom je što ne poriče stvarnost na nezdrav način, nego nas uči kako ju prihvatiti, bila ona loša ili dobra.

Romantiziranje za početak ne mora biti komplicirano. Najprije obrati pozornost na aktivnosti koje već radiš i razmisli o tome kako ih možeš učiniti ugodnijima i smislenijima. Započni tako da razmisliš o svakodnevnim zadacima koje obavljaš i kako ih možeš učiniti zabavnijima. Najbolje bi bilo sjesti s bilježnicom i olovkom te popisati sve što radiš tijekom jednog prosječnog dana. Na primjer, pranje posuđa, pospremanje kreveta, pripremanje večere, čišćenje poda, odlazak u kupovinu ili vožnja na posao.

4 načina kako romantizirati život

Romantiziranjem postaješ glavni lik u svom vlastitom filmu, a na tebi je da odabereš hoće li to biti romantična komedija s Meg Ryan ili možda avanturistički film s Jennifer Lawrence. Možda zvuči pomalo zbunjujuće u teoriji pa je najbolje da istražimo ovu tehniku kroz primjere. 

Posveti se svojoj skincare rutini, ali zaista

Koliko puta si se uhvatila kako automatski nanosiš šminku prije posla ili ju već u polu snu skidaš s lica, bez da si svjesna što zapravo radiš. Moramo biti iskreni, i nama većina dana u tjednu prolazi ovako, no vrijeme je da se to promijeni. Prisjeti se samo svoje omiljene influencerice čiju beauty rutinu pratiš svaki dan ili možda omiljene junakinje iz serije koja vodi dubok monolog dok njeguje svoju kožu i pokušaj taj isti trenutak rekreirati u vlastitoj kupaonici. Razmišljaj o svakom koraku koji radiš, a ako to jednostavno nije opcija, pokušaj barem dio rutine raditi svjesno. Možda će na početku biti teško, no s vremenom će ti to biti sve lakše, a njega kože postati trenutak u danu kojem se veseliš, a ne nešto što trebaš samo odraditi. 

PANTENE PRO-V Intensive Repair šampon za suhu i oštećenu kosuMixa Anti-Imperfection gel za čišćenje licaZiaja marshmallow šećerni piling

Pospremi dom i pripremi ga za jesen

Izreka "čist dom, čist um" nije bez veze nastala, što si sigurno primijetila i sama. Čista posteljina može u trenutku poboljšati i najtmurniji dan, a sam proces čišćenja stana uz pravu glazbenu pozadinu postaje toliko filmski, da i sami jedva čekamo krenuti u akciju. No čist dom nije jedino što nam treba za romantiziranje, prilagoditi ga svojim osjećajima uz nekoliko sitnica je ključno. Primjerice, ljeto nam polako prilazi kraju, što znači da je vrijeme da počnemo pripremati svoj dom za novu sezonu. Osim što ćeš pospremiti ljetnu odjeću u kutak ormara, za romantiziranje svoj doma, dana pa time i života, pomoći će ti ako se malo više potrudiš i oko uređenja doma. Mirisna svijeća koja najavljuje novu sezonu idealno je rješenje. 

Vanish Oxi Action Prašak za odstranjivanje mrljaDenkmit Sredstvo za otklanjanje masnoće u kuhinjiDenkmit Sredstvo za čišćenje s octenom kiselinom

Kuhinja kao vrelo inspiracije

Pitanje "Što ću danas kuhati?" ne mora uvijek pratiti okretanje očima, ono može postati i najiščekivanije pitanje dana ako mu tako i pristupiš. Kuhanje, pripremanje slastica ili istraživanje novih recepata može postati i zabavan hobi, a ako za početak tražiš inspiraciju, okreni se namirnicama sezone. Šljive u kombinaciji s cimetom, zobena kaša s chia sjemenkama i namazom od badema ili karamela sve su okusi koji nam dolaze kroz narednih mjesec dana, vrijeme je da se prepustiš uživanju u njima svim čulima. Ako ti je i dalje teško pronaći veselja u sezonskim delicijama, pokušaj ih napraviti za drage ljude jer će te njihova sreće dok uživaju u njima potaknuti da to činiš sve češće. 

dmBio Chia sjemenkealpro Desert od soje s okusom tamne čokoladedmBio Sirup za zaslađivanje od soka agave

Svjesna kupovina 

Dio uživanja u kuhanju, uređenju doma ili njezi kože uključuje i kupovinu svih potrebnih stvari. Od pripreme popisa za kupovinu dok istražuješ preporuke, recepte ili ideje za uređenje doma do odlaska u samu prodavnicu, prilika za romantiziranje je pregršt. Svjesna kupovina potiče te ne samo da učinkovitije upravljaš budžetom, nego i da biraš zdravije namirnice i bolje sastoje za njegu kože. Možda zvuči banalno i kao da svi to već znamo, no koliko često zaista svjesno odlaziš u kupovinu? Neka već idući odlazak u kupovinu izgleda filmski: obučena u omiljenu udobnu odjeću, njegovane kože, s omiljenim glazbenim hitovima u ušima te platnenom vrećicom i popisom u ruci. 

Idealno mjesto za isprobati svoju novu životnu filozofiju

Svaki trenutak dobar je za romantiziranje, no ako tražiš savršeno mjesto gdje možeš isprobati ovu novu tehniku koja će ti vrlo vjerojatno promijeniti život, onda su to dm prodavaonice u kojima ćeš pronaći baš sve što ti treba - od novih skincare proizvoda, proizvoda za dom, svega potrebnog za sezonske recepte, ali i još mnogo više. Uz omiljeni koncept "Dobre cijene u svako vrijeme" koji vrijedi za cijeli asortiman, svim radnim danima, u prodavaonicama, ali i dm online shopu, bez dodatnih kupona ili kartica lojalnosti, kupovinu možemo obaviti bez stresa znajući da ne trebamo trčati za akcijama - garantirano minimalno 4 mjeseca. U koncept su uključeni i proizvodi dm vlastitih marki i proizvodi partnera tako da možeš birati sve svoje omiljene proizvode koji će ti pomoći romantizirati baš svaki trenutak svog dana, uz odličan omjer cijene i kvalitete. 

Posjeti Miss7.24sata.hr