Kako se boriti s pet skrivenih neprijatelja kože

Getty Images
Zimske sunčeve zrake podjednako su štetne kao i ljetne, i mogu izazvati pojavu bora, pigmentacije i raka
Vidi originalni članak

Tekući puder, koji sadrži SPF, nije dovoljan, posebno kada se nanese u tankom sloju.

Dakle, što vam je činiti? Svako jutro utrljajte u kožu hidratantnu kremu sa SPF 15, ili većim. A evo još nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost:

1. Odlazak na spavanje s make up-om

Zapanjujuće veliki broj žena ne uklanja šminku prije odlaska na spavanje, što nije veliki problem ako se učini jednom ili dva puta u mjesec dana. Međutim, ako to radite iz noći u noć, definitivno ćete imati posla sa začepljenim porama i aknama. Spas za kožu: U trenucima velike iscrpljenosti, pospanosti i nedostatka vremena, morate imati pri ruci kozmetičke maramice za skidanje šminke. U idealnim uvjetima, operite lice sredstvom za čišćenje u formi gela i dobro ga isperite mlakom ili hladnom vodom. Temeljito ispiranje kože veoma je važno, jer zadržavanje pripravka u porama izaziva njihovo zatvaranje, a time je i učinak noćne kreme umanjeno (aktivni sastojci ne prodiru dovoljno duboko u kožu).

2. Pretjerivanje s čišćenjem kože lica

Na tržištu je sve više različitih vrsta eksfolijatora - zrnastih preparata za čišćenje kože, pilinga i mikrodermoabrazivnih preparata za primjenu u kućnim uvjetima. Mnoge žene prečesto koriste veliki broj različitih tipova sredstava iz ove kategorije. To, posljedično, izaziva iritaciju kože i (iznenađenje!) pojačano lučenje masnoće. Naime, kada uklonite prirodnu masnoću, koža je pokušava nadoknadi proizvodeći je u još većim količinama. Pretjerana eksfolijacija može izazvati dugotrajnu štetu: stvara se začarani krug gubitka tekućine i propadanja stanica. Krajnji ishod može biti crvena, perutava koža, koja je podložna oštećenjima od sunca i pojavi bora. Spas za kožu: Ako vaša koža normalna, eksfolirajte je jednom tjedno. Ako masna i sklona aknama, onda to radite dva puta tjedno. U slučaju da je suha, ili izuzetno osjetljiva, temeljito čišćenje jednom mjesečno više je nego dovoljno. Na kraju, ako prilikom upotrebe bilo kojeg pripravka osjetite zatezanje ili peckanje kože, odmah isperite preparat.

3. Nezdrava ili nedovoljna prehrana

Ako se izgladnjujete da biste ušli u novu haljinu ili redovito grickate prerađene namirnice, kao što su čips i kekse (umjesto voća i povrća), gubite važne vitamine i druge hranjive tvari. Spas za kožu: Žene najčešće ne uzimaju dovoljno biotina i omega-masnih kiselina, a to su dva ključna faktora za zdravlje kože. Najveća količina tih tvari nalazi se u integralnim žitaricama, mliječnim proizvodima, ribi i jezgrastom voću. Također, jedite namirnice bogate antioksidansima, kao što su špinat i bobičasto voće, jer ove tvari sprječavaju oštećenja kože. Na kraju, kada unesete dovoljno korisnih namirnica, bit će manje mjesta za slano/slatke "gluposti", bez obzira na to u kojoj mjeri čeznete za njima.

4. Nedostatak sna

Nedovoljno sna, zbog nesanice ili čestog buđenja tijekom noći, nepovoljno utječe na opće zdravlje, pa tako i na kožu. Naš organizam doživljava kroničnu neispavanost kao izvanredno stanje, zbog čega proizvodi hormone stresa. Ovi hormoni signaliziraju organizmu da preusmjeri kisik i hranjive tvari od kože prema glavnim unutarnjim organima. Kada koža ne dobije optimalnu količinu goriva, ona gubi elastičnost, sjaj i puca, pojavljuju se tamni podočnjaci i otoci na kapcima. Spas za kožu: Ovdje nema kompromisa - noćni san mora trajati najmanje sedam sati. U danima kada to objektivno ne možete ostvariti, nemojte gledati TV, niti raditi na računalu prije odlaska na spavanje. Znanstvena istraživanja pokazuju da rad pri blještavoj svjetlosti (npr. za kompjuterom) smanjuje produkciju melatonina - hormona koji regulira ciklus san - budno stanje, te uzrokuje nemogućnost da se utone u san ili učestalo buđenje tijekom noći. Za svjež jutarnji izgled, nakon jedne takve noći, koristite serum.

5. Ciklično gubljenje i vraćanje (istog broja) kilograma

Učestalo debljanje i mršavljenje slabi vlakna kože, zbog čega ona postaje podložnija preranom opuštanju i pojavi sitnih bora i strija. Čak i gubitak od samo 2,5 kg, ako je brz, može poremetiti razinu hormona i izazove pojavu raznih problema na koži. Spas za kožu: Ako se vaša koža opustila zbog naizmjeničnog gubitka i vraćanja kilograma, probajte koristiti losione za učvršćivanje kože. Oni će pomoći, ali samo u izvjesnoj mjeri. Mnogo je važnije da u budućnosti biti mudriji: postavite realan cilj da skinte ne više od jednog kilograma tjedno, što je sigurno i za kožu i za opće zdravlje.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr