Kako preživjeti svoju prvu trkačku utrku? Treneri i nutricionisti otkrivaju ‘zlatna pravila’

PR/WhatsApp
Vidi originalni članak

Sigurno ste prije nekoliko godina primijetili da su se trčanjem počeli baviti gotovo svi. Koju god društvenu mrežu ste otvorili, među prijateljima ste sasvim sigurno imali nekoliko novopečenih trkača. Možda ste upravo vi taj prijatelj.

No, za razliku od mnogih trendova, trčanje je 'preživjelo' i postalo jedna od najpopularnijih vrsta rekreacije. Osim što je zdravo za naše tijelo, trčanje nam omogućuje da si 'ukrademo svojih pet minuta' u danu i, uz tijelo, ojačamo i um. Trčati možete bilo gdje i u vrijeme koje vama paše, a k tome je i praktički besplatno. Sve što trebate su oprema i omiljena ruta.

Želite li naučiti ispravnu tehniku trčanja, disanja, vježbi snage i pravila kvalitetne prehrane, adidas nudi besplatni program trčanja adidas Runners Zagreb koji vode profesionalni treneri, a sudjeluju trkači svih predispozicija - od početnika do dugogodišnjih trkača. Upravo se 10 mladih žena u sklopu adidas Runners Run&Shine programa sprema izaći iz zone komfora i uništiti sve sumnje u sebe koje su ikad imale. Nakon devet tjedana intenzivnog treninga pod vodstvom stručnog tima, djevojke će 5. svibnja u Zadru istrčati Wings for Life utrku, svoju prvu 5k utrku u životu.

Ovo su zlatna pravila koja treba poštivati prije utrke koja su im njihovi treneri trčanja i www.nutricionizam.hr stručnjaci otkrili:

Hrana i tekućina su ključni kako bi tijekom cijele utrke ostali na visokom nivou. Glavni uzroci umora i pada intenziteta izvedbe tijekom trkačkih utrka vezani su uz unos, odnosno zalihe ugljikohidrata te unos tekućine.

  • Utrku je potrebno započeti s adekvatnim stupnjem hidracije te napunjenim glikogenskim rezervama. Slušajte svoje tijelo, svjesno pratite osjećaj žeđi i boju urina te reagirajte na vrijeme unosom tekućine. Ukoliko primijetite da vam je boja urina tamnija (tamnosmeđa), već ste ušli u određeni stupanj dehidriranosti, pa popijte pola litre vode da korigirate stanje.
  • Tjestenina, riža, palenta i slične namirnice, neka vam prevladavaju na tanjuru u svakom obroku dva do tri dana prije utrke. Povećanjem unosa ugljikohidrata i istovremenim smanjenjem intenziteta treninga, postići ćete punjenje glikogenskih rezervi.
  • Vrsta ugljikohidrata koju ćete odabrati nije važna. Vodite se ukusom i praktičnošću s obzirom na svoj životni stil. No, izbjegavajte vlakna jer su zasitna, pogotovo na dan utrke jer bi vam mogla stvoriti gastrointestinalne tegobe.
  • Na dan utrke nipošto ne eksperimentirajte. Držite se hrane bogate ugljikohidratima koju jedete i inače prije treninga i za koju znate da vam neće prouzročiti probleme tijekom utrke.

Jedna od boljih stvari kod trčanja je da ono ne zahtjeva puno opreme, no zato oprema mora biti visokokvalitetna. No, izuzev dobrih tenisica za trčanje, valja obratiti pozornost na neke sitnice koje 'na prvu' ne biste povezali s trčanjem. Krema za sunčanje, na primjer. S obzirom da se Wings for Life utrka održava u svibnju s početkom u 13 sati, moguće je da će biti prilično vruće. Evo još par važnih detalja na koje trebate obratiti pažnju:

  • Uznojit ćete se svakako. Zato izbjegavajte pamuk koji upija znoj. Odaberite majicu s visokim udjelom poliestera i polypropylena koji će brzo eliminirati znoj i pomoći vam da zadržite optimalnu temperaturu.
  • Ukoliko uprži sunce, bit ćete zahvalni na odjeći svjetlijih boja koje neće tako snažno apsorbirati sunčevu svjetlost i povećati osjećaj topline.
  • Šilterica spada u najvažniji komad opreme koji možete imati - zaštitit će vas od pretjerane izloženosti sunčevim zrakama te zadržati lice u hladu. Međutim, budite oprezni i odaberite kape koje imaju rupice i dovoljno su lagane kako bi omogućile neometano hlađenje tijela te eliminaciju topline.
  • Kad govorimo o kremi za sunčanje, izbjegavajte kreme na uljnoj bazi kao i nanošenje neposredno prije utrke. Vodootporne kreme, ili kreme za sunčanje u obliku praška, nanesite sat, sat i pol prije utrke te zaštite cijelo lice i dijelove tijela koji su izloženi. Ne zaboravite uši.
  • Ako imate tendenciju žuljevima, izbjegavajte čarape s visokim udjelom vune te fokus stavite na čarape specijalizirane za trčanje (slično kao i kod odabira majice). Održat će vaša stopala suhima te omogućiti uklanjanje prekomjerne vlage i znoja.

Spremna si na promjenu? Pridruži se treninzima trčanja i snage u novootvorenom adidas Sports Studiju – domu adidas Runnresa Zagreb i adidas Women programa. Informacije o svim treninzima potraži na webu

Posjeti Miss7.24sata.hr