Kako pravilno izdubiti bundevu za Noć vještica

Thinkstock / Spencer Davies
Bundeve su neizostavan „rekvizit“ za Noć vještica. Pripremili smo kratke upute kako najjednostavnije izdubiti bundevu
Vidi originalni članak

Noć vještica je pred vratima. Za tu se prigodu u mnogim kućanstvima izdubljuju i rezbare „strašne“ bundeve, u njih se stave svijećice te se stavljaju ispred vrata, na balkone ili terase. Tome se osobito vesele djeca – jer nema granica za njihovu kreativnost… 

Na što treba pripaziti 

Postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti kod rezbarenja bundeve. Kao prvo, važan je odabir prave sorte bundeve. Doduše, gotovo svaka sorta bundeve može se pretvoriti u zastrašujuću svjetiljku, ali hokkaido ili butternut bundeve radije iskoristi za neko fino jelo. A i bundeve koje možeš kupiti za ukras jeftinije su. 

Pravi odabir bundeve 

Ne može se svaka bundeva dobro rezati. Dobar trik za testiranje koliko je debela bundeva je vrlo jednostavan: podigni je. Što je bundeva teža, deblja je i teže ju je rezati. Pazi da ima čvrstu koru, odnosno da nema mekanih ili oštećenih dijelova. 

Kako će bundeva duže trajati 

Naravno da bi izrezbarena i izdubljena bundeva trebala trajati što je duže moguće – i za to ima nekoliko trikova. Kad je izdubiš te izrezbariš, „operi“ je octom. To će ubiti bakterije koje su zadužene za truljenje. Još jedan trik: posprejaj bundevu iznutra i izvana lakom za kosu – duže će trajati. 

Bundevu je najbolje staviti na hladno mjesto bez direktne izloženosti suncu. Ako je najavljena velika hladnoća (mraz), nemoj je stavljati van. Za što kod nas ovih dana nema opasnosti...

Upute za dubljenje bundeve:  

1. korak: odreži „poklopac“ bundeve oštrim nožem. Neka bude dovoljno širok da možeš unutra staviti ruku. Potom oprezno i polako s pomoću žlice izdubi bundevu. Najprije otkloni sve koštice, to je lakši dio posla jer je taj dio mekan, a zatim „meso“ to je malo napornije jer je tvrdo. Ostavi rub debljine oko 1 cm. 

2. korak: nacrtaj markerom „lice“ bundeve (možeš i napraviti shemo od papira pa prenijeti na bundevu). 

3. korak: oštricom noža oprezno reži uzduž linija te izreži oči, nos i usta. Savjet: mali nož za guljenje izvrstan je za izrezivanje detalja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr