Kako možeš pomoći depresivnoj prijateljici

Getty/Guliver
Depresija je tema o kojoj se, nažalost, puno priča. Kako ćeš se, kao prijateljica depresivne osobe, najbolje približiti toj škakljivoj temi, zna psihologinja dr. Karin Keiser-Rottensteiner
Vidi originalni članak

Sasvim je normalno ponekad biti loše volje. Međutim, depresija je bolest koja stalno napreduje, opasna je život, a simptomi su različiti. Ako duže vrijeme traju nesanica, bezvoljnost, tuga ili bezosjećajnost, to je znak da se mora potražiti pomoć liječnika. Oboljeli se često srame potražiti pomoć ili uopće govoriti o svojoj bolesti – što pokazuje da je pomoć prijateljice vrlo važna. 

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, 2015. godine je oko 322 milijuna ljudi bilo pogođeno depresijom, a broj stalno raste. Vjerojatnost da imaš blisku osobu koja pati od depresije jako je velika – često oboljeli pate u tišini te njihova okolina ne prepoznaje bolest. Osim toga, mnogi često ne znaju kako se ponašati prema oboljeloj osobi… 

„Depresija ne smije biti tajna“ 

Šutjeti o problematici pogrešan je pristup. Međutim, kako se – kao prijateljica – približiti toj temi? 
Psihologinja preporučuje da prijateljica nikad ne smije oboljeloj reći da „zna kako je biti depresivna“ (ako je jednom imala neku krizu ili je često „malo bolje ili malo lošije“ volje, nema pojma što je depresija). 


Depresija je bolest koja zahtijeva liječničku pomoć i eventualno terapiju. Međutim, razgovor je dobar i važan jer poručuje da se ozbiljno shvaća da je netko duže vrijeme nesretan, potišten, žalostan i sl. Ako se drugome pruži osjećaj da je „netko tu za njega“, da ga „vidi“ i ozbiljno shvaća, to pogođenoj osobi daje osjećaj da nije sama. Kako započeti takav razgovor? Psihologinja savjetuje da trebaš pokazati kako si spremna pomoći te istaknuti kako si zabrinuta za tu depresivnu osobu. 
Također je važno često pitati pogođenu osobu kako je te naglasiti da to radiš jer ti je važna (ali i da usput vidiš postoje li kakve ozbiljnije opasnosti). Važno je da se oboljela osoba ne nosi sama s problemom, nego da zna kako joj bliža okolina može pomoći. Zajedno možete razgovarati o tome gdje bi bilo najbolje potražiti pomoć, kome se obratiti. Pri tome trebaš naglasiti kako prijatelji i obitelj nisu dovoljni da se izvuče iz teškog psihičkog stanja, za to je potrebna liječnička pomoć. 

Posjeti Miss7.24sata.hr