Kako (i zašto) trebate napraviti domaći sirup od ružmarina?
Koristite li ružmarin u obliku esencijalnog ulja? Radije ga koristite kao začin jelima za dodatni, mediteranski štih? Ako niste znali, ružmarin je odličan izvor željeza, kalcija i vitamina B6, a nekoć se koristio se i za ublažavanje bolova u mišićima i za jačanje imuniteta.
Donosimo vam recept za sirup od ružmarina koji možete jednostavno pripremiti kod kuće.
Sastojci:
300 ml vode
200 g dmBio šećera
30 g ružmarina
Priprema:
- Zagrijte vodu i šećer. Miješajući pirjate nekoliko minuta dok se šećer potpuno ne otopi te maknite lonac sa štednjaka.
- U sirup u potpunosti umočite prethodno oprane grančice ružmarina i ostavite poklopljeno 6 – 8 sati na sobnoj temperaturi.
- Izvadite ružmarin i sirup napunite u boce. Čuvajte u hladnjaku i konzumirajte u roku od dva tjedna.
- Kao poklon ili za uživanje
- Sirup je izvrsnog ukusa u koktelima ili bezalkoholnim pićima. Primjerice u čašu ulijte 2 – 4 dcl sirupa i sok od pola limuna. Dopunite kockicama leda i prelijte hladnom mineralnom vodom. Ukrasite kriškom limuna i grančicom ružmarina i uživajte u osvježenju.
Uz osvježavajući miris ružmarina pomiješan s hladnom mineralnom vodom i limunovim sokom, ovaj sirup može postati dio osvježavajućeg ljetnog napitaka, a ako ga pomiješate s hladnim pjenušcem, možete uživati i u ukusnom aperitivu.
Za još više osviještene inspiracije posjetite dm-ovu internetsku stranicu www.dm.hr.