Kako da dječja soba postane carstvo iz njihovih snova

arhiva
Budite svjesni da ćete dječju sobu morati mijenjati tijekom odrastanja, a njeno opremanje nije lak zadatak
Vidi originalni članak

Uređenje dječje sobe velik je izazov. Kako osmisliti sobu koja će razvijati kreativnost, male dječje svjetove mašte, biti sigurno utočište, a istodobno kako u nju smjestiti sve stvari i, naravno, igračke? Kako napraviti sobu koja će rasti s djetetom i odgovarati na sve izazove dječje mašte? Kako osmisliti sobu koju će dijete moći mijenjati, dorađivati, premještati, koja mu neće brzo dosaditi, a opet da svakih nekoliko godina ne moramo sav namještaj kupovati iz početka? Zadatak nije nimalo lak, no ono što je najvažnije je znati nekoliko stvari koje će vam olakšati cijeli taj proces.

Prvo, budite svjesni da ćete sobu tijekom odrastanja trebati nekoliko puta mijenjati. Jednostavno, potrebe i želje bebe, todlera i školarca nisu iste, a da ne govorimo o tinejdžerima, kada se interesi mijenjaju iz godine u godinu. Dakle, pomirite se da ćete nekoliko puta morati kupovati krevet, madrac, stolce, stolove, ormare... Zato nije loše odmah u startu razmisliti i o nešto skupljem transformabilnom namještaju koji raste kao i dijete.

Na tržištu postoji sad već velik broj kreveta koji se mijenjaju kako dijete raste, tako da zapravo jedan te isti krevet možete koristiti od rođenja, pa praktički do škole, odnosno od druge godine do tinejdžerskog doba. Sve su to kreveti koji se na različite načine razvlače i pretvaraju u veće kako dijete raste, a razne transformacije nude i prematalice za bebe i kolijevke koje postaju komode, pisaći stolovi...

Naravno, da su takvi komadi namještaja skuplji, ali takav namještaj može se koristiti na različite načine praktički desetljećima za razliku od namještaja koji se kupuje samo za određenu dob. Druga stvar koju morate znati je da je dječja percepcija bitno različita od percepcije odraslih, tako da ako se vama neki prostor čini velik, djeci je on golem, a mnoga djeca boje se i osjećaju neku vrstu nelagode i straha u prevelikim prostorima i sobama.    

Odlična opcija je da velike prostore podijelite u manje zone te da prostor dječje sobe smanjite i perceptivno pripitomite baldahinima koji djeci služe kao svojevrsni zaklon te ih djeca jako vole.

Također, dijete bi uvijek trebalo imati svoju sobu i svoj krevet, svoj prostor koji je samo njegov, bez obzira na to ako je on i malen. Dječju sobu zato treba zonirati, i to u pravilu: zona za spavanje, igru, crtanje i modeliranje, učenje, čitanje. Te zone mogu se međusobno i prepletati, mogu se transformirati jedna u drugu, no važno je da u svojoj sobi dijete ima mogućnost i odmora, igre i kreativnosti i učenja.

Jednako tako važno je da ga u skladu sa svojim godinama uključite u proces organizacije prostora te u preuređivanje soba. Ne moraju to uvijek biti sobe s plakatima na superjunake i posteljina na štrumpfove i princeze. Motivi poput zvjezdanog neba, trokutića, kvadratića, kružića mogu čak i više potaknuti maštu i kreativnost te djeca u njima mogu pronaći inspiraciju za svoje male, potpuno nove svjetove.

Uz to, nikada, ali nikada nemojte podcijeniti igračke. Igračke su važne jer razvijaju dječju mašte i pomažu u učenju svijeta koji nas okružuje, ali i raznih uloga u društvu. No činjenica je da današnja djeca imaju gomile igračaka i da je potrebna jasna organizacija prije nego što u sobi vašeg djeteta zavlada apsolutni kaos. Investirajte u red. Kupite razne kutije i od njih napravite garaže, kućice za lutke, medvjediće, za lego kocke, dinosaure... Neka svaka vrsta igrački ima svoju kutiju i postavite ih u dohvat djece, i trema po principu, ono s čim se češće igraju na niže police, a ono s čim se češće igraju na više. I onda neka pospremanje postane dio igre. I to svaki dan.

Posjeti Miss7.24sata.hr