Kad u domu već mora bit kutak za posao, neka bude za poželjeti

arhiva
Danas si rijetko tko može priuštiti radnu sobu u stanu ili kući, pa zato treba razmišljati vrlo praktično...
Vidi originalni članak

Radna soba. Prostorija u stanu koja je rezervirana za čitanje, pisanje, rad, a zapravo često tajna oaza za hobije, proučavanje raznih zanimljivosti, za vlastite male strasti. Nekada. Uistinu, nekada je u građanskim stanovima i urbanim vilama radna soba uistinu bila posebna prostorija obično opremljena velikim masivnim stolom, udobnim direktorskim stolcem, bibliotekom i lounge chairom u kojem su se čitale knjige. Zidovi su bili ukrašeni umjetninama, na podu je bio tepih, zidovi u tapetama, a atmosfera opuštajuća, najčešće tamna i pomalo mistična. Što reći nego davno prošlo vrijeme. Danas, kada su stanovi sve manji i skuplji, malo tko si može priuštiti imati pravu radnu sobu u svom domu.

Stolac, iPrijevoz, 359 kn

No ne treba očajavati, za “home office” dovoljno je i svega nekoliko “kvadrata” u kojima ćete moći raditi, čitati, pisati, uživati u radu i svojim hobijima. Za početak - gdje ga smjestiti? Najbolje je u nekoj niši gdje imate najviše mjesta te gdje ćete imati mir i tišinu da možete uistinu prema potrebi napraviti vrlo konkretan i ozbiljan posao. Posebna prostorija, naravno, najbolje je rješenje, a solidne lokacije su i dnevni boravak, spavaća soba, kutak u hodniku, pa čak i zatvorena lođa ako u njoj imate izolaciju i grijanje. Mali radni stol, udoban stolac i nekoliko polica za papire i knjige već su dovoljni za mali radni kutak, a od dodatnog namještaja dobro će vam doći i lampa, ladičar, komoda, tepih, kompjutor, printer, skener te nekoliko dragih personalnih sitnica koje će vam uljepšati svaki trenutak kada sjednete i počnete nešto raditi. Psiholozi kažu da je strašno važno pripitomiti kutak za rad s nekim dragim predmetima koji nas vesele i motiviraju. S druge strane, menadžeri i šefovi ne vole kada vide da su si zaposlenici u radni prostor unijeli previše personalnih stvari, a neki to smatraju čak i vrlo neprimjerenim i nepoželjnim. Velikim nepisanim “ne”.

Zuiver lampa, Dizajnholik, 1080 kn

Ali zato u vašem “home officeu” nema zabrana i ograničenja - slobodno uokvirite sliku s jedrenja, vaše dijete zamazano od čokolade, psa, mačke, kanarince, slike svih mjesta koje želite posjetiti. Slobodno si ispišite omiljene citate, objesite plakate omiljenih bendova, popis stvari koje želite napraviti do Nove godine. Radni kutak uistinu treba biti vaša oaza gdje se osjećate dobro i sretno te da svaki put kada morate sjesti u deset sati navečer i napisati poslovni mail ili još nešto dovršiti za posao da se pritom ne osjećate loše nego upravo suprotno. Da osjetite veselje što ste sjeli u svoju malu slatku oazu kreativnosti u kojoj najbolje razmišljate, pišete najbolje tekstove, crtate najbolje kuće... Čaroban je taj radni kutak.

Vješalica, Dizajnholik, 770 kn

Znaju to svi oni koji rade od kuće i ako ste uistinu disciplinirani, samosvjesni i organizirani, zapravo je to divan, a možda i jedini način da trošite najmanje moguće vremena i novca te da odlično raspolažete svojim vremenom i životom. Ne morate trošiti vrijeme u prometu, vrijeme i novac za parking, spremanje za posao, novac za gablec, benzin, ne morate se opterećivati što ćete taj dan obući, što vam je frizura loša... Jednostavno sjednete i radite, a kada se umorite, skoknete do kuhinje, natočite si kavu te trk opet do radnoga kutka i tako čitavo radno vrijeme.

Ako planirate raditi od kuće, najvažnije je da si odredite kada ćete raditi i kako ćete provoditi slobodno vrijeme. Neki preferiraju dnevni, a neki više večernji rad, neki si dan više vole “razbiti” pauzom za ručak, teretanom, kavom s prijateljima, a neki vole i kod kuće imati sličan režim kao da su na poslu. Univerzalna pravila ne postoje i vjerujemo da svatko ipak najbolje zna što njemu i kako najbolje paše. A ono što smo se mi potrudili je pronaći vam 30+ predmeta s kojima će vaš “home office” biti još ljepši, funkcionalniji, praktičniji, organiziraniji.

Posjeti Miss7.24sata.hr