Jesenska poslastica: Zasladite se ukusnim krafnama od kestena
Jesenski šumski plod, koji su zbog hranjivosti nazivali šumskim kruhom, stoljećima je hranio brojne naraštaje, koji su ga skupljali i koristili za pripremanje kruha, kolača, slatkih i slanih priloga... Želite li i vi na svoj stol donijeti duh jeseni isprobajte ove ukusne recepte s kestenom:
Kremasta juha od kestena
Sastojci: 250 g kesten-pirea, 3 ploške kruha, 30 g maslaca, 100 g celerova korijena, 100 g mrkve, poriluk, 1 češanj češnjaka, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1 l povrtnog temeljca, lovorov list, 80 g milerama, vezica peršina, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema: Ugrijte u tavi dvije žlice maslinova ulja, dodajte kriške kruha narezane na kockice te ih popržite sa svih strana do zlatno-smeđe boje pa izvadite na kuhinjski papir. U drugu posudu za kuhanje stavite maslac, dodajte žlicu maslinova ulja i, čim se rastopi, dodajte tanko narezan poriluk, naribanu mrkvu i celerov korijen, malo posolite te na laganoj vatri pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte usitnjeni češnjak, malo muškatnog oraščića, promiješajte i, čim češnjak pusti svoj miris, dodajte kesten-pire pa ga malo izmrvite. Ulijte povrtni temeljac, usitnite štapnim mikserom, dodajte lovorov list i, kad zavri, na laganoj vatri kuhajte oko pet minuta. Primiješajte mileram, prema potrebi, začinite solju i paprom. Juhu od kestena ulijte u duboke tanjure, pospite prženim kockicama tosta, svježe nasjeckanim peršinom i poslužite.
Krafne s kestenom
Sastojci: 1/2 šalice bademova mlijeka, 1/2 šalice smeđeg šećera, jaje, žlica maslaca, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat muškatnog oraščića, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice kakaa, šalica kestenova brašna, 1/2 šalice namjenskog brašna, 1/4 šalice praha aru, 100 g čokolade, 1,5 dl slatkog vrhnja
Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke. U drugu posudu ulijte bademovo mlijeko, maslac i umućeno jaje te dobro izmiješajte. Polako tekuće sastojke ulijte u suhe i promiješajte. Ako je smjesa presuha, dodajte žlicu, dvije bademova mlijeka dok ne dobijete mekano tijesto za uštipke. Podijelite tijesto na dva dijela. Stavite tijesto na masni papir, prekrijte drugim papirom i razvaljajte na debljinu jednog centimetra. Pustite neka odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Izvadite tijesto, maknite gornji papir i režite kalupom krafne, a manjim kalupom napravite rupu u sredini. U većoj posudi zagrijte dosta ulja. Kad se zagrije do 180°C (izmjerite termometrom za kuhanje), ispecite krafne i izdubljene sredine. Pecite po dvije, tri odjedanput, a kad se ispeku s jedne strane, okrenite i pecite do kraja s druge. Izvadite na kuhinjski papir da se iscijedi višak masnoće. Zagrijte vrhnje do granice vrenja, maknite s vatre i umiješajte u nj komadiće čokolade te miješajte dok se posve ne rastopi. Kad se ohlade, svaku krafnu i sredinu umočite u rastopljenu čokoladu te pospite komadićima lješnjaka i nasjeckana pečenoga kestena.
Torta od kestena i čokolade
Sastojci: 8 bjelanjaka, 28 dag šećera, vanilin šećer, 28 dag lješnjaka, 10 dag čokolade, korica limuna i naranče; krema od čokolade: 50 dag čokolade, 2,5 dl vrhnja za šlag; krema od kestena: 1/2 kg kesten-pirea, 5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, umiješajte šećer i još kratko miješajte. Primiješajte pržene, mljevene lješnjake, fino narezanu čokoladu te koricu limuna i naranče. Izlijte smjesu na namazan i mrvicama posut kalup te pecite oko 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 185°C, a zatim na 200°C još oko 20 minuta. Za kremu od čokolade natrgajte 70 dag čokolade i na pari otopite s 2,5 dl vrhnja za šlag. Otopljenu smjesu dobro promiješajte da nema grudica, a kad se ohladi, stavite u hladnjak najbolje preko noći. Dobro ohlađenu kremu prije nanošenja pjenasto izmiješajte. Za kremu od kestena istucite vrhnje u čvrst šlag i pomiješajte ga s kesten-pireom dok ne postane glatka krema. Biskvit prerežite, premažite kremom od kestena i poklopite drugim dijelom biskvita. Izvana tortu premažite debelim slojem kreme od čokolade i ukrasite kandiranim kestenima umočenima u rastopljenu čokoladu.