Jela koja mame nepce: Od street fooda do fine dininga

Getty Images
Tko jedva čeka jesen da na uličnim štandovima počnu mirisati kesteni zbog kojih uprljamo ruke kao mala djeca?
Vidi originalni članak

Omiljeni sezonski street food definitivno su kesteni, a uz njih uskoro će ulice opojnim mirisom omamiti i cimet. Topli kesteni griju i dušu i tijelo za hladnih večernjih šetnji gradom, pa se vjerojatno zato i nalaze pri vrhu omiljenih "uličnih zalogaja". 

Listopad je pravo vrijeme za uživanje u slatkim i slanim delicijama od kestena, a kako nije još toliko hladno, nećete se morati previše zabundati, pa ćete i izgledati chic. Pečeni se kesteni na ulicama prodaju još od 16. stoljeća, a danas su mi brojni gradovi posvetili i nekoliko dana kada ljubitelji ovih polodova uživaju u najfinijim kestenima. 

Svakako vrijedi posjetiti Marunadu u Lovranu i restoran Štanger koji nudi fantastična jela od kestena.

Još jedan omiljeni jesenski plod je bundeva. Ne samo da je prefina nego i divno izgleda. Njezina boja automatski podsjeća na jesen, a glavna je "glumica" brojnih jela u restoranima čim dođe njezino vrijeme. Može se spremati kao krumpir, pa se tako od nje radi pire, peče se u pećnici čime otpušta svoje slatke sokove ili se kuha s drugim povrćem. Baš poput krumpira, odlična je i kao prilog ili salata, a slaže se i s tjesteninom, rižotima i sirevima. Bundeva je praktički kao dobar par gležnjača koje možete nositi na sve. Pa gležnjače na noge i priuštite si vikend-izlet na Papuk i posjet Planinarskom domu Jankovac koji nudi krem-juhu od tikve, file od divlje svinje i kesten-kocke za samo 73 kune.

Još jedna jesenska delicija, ali i sastojak brojnih "fine dining" jela su gljive. Sada je njihovo vrijeme, a ekskluzivni restorani nude domaće tartufe po kojima je Lijepa Naša i poznata. Gotovo da ne postoji grad u Istri koji ne posveti barem jedan dan ovim mirisnim gljivama. Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan. Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.

Teško da ćete tartufe vidjeti u street food ponudi, ali ako zavirite u neke od restorana s finom domaćom ponudom, obogatit će rižote i tjestenine. Na primjer, gornjogradski zagrebački restoran Trilogija. Ako trebate malo inspiracije, novi gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet odabrao je za vas najfinija jesenska jela koja možete pronaći na jednome mjestu u samo nekoliko poteza mišem.

Posjeti Miss7.24sata.hr