Jedna briga manje: Kako odabrati savršenu lokaciju za vjenčanje?

Thinkstock / Spencer Davies
Datum, vremenske (ne)prilike, crkveno vjenčanje ili pak kod matičara... Sve ovo utječe na odabir savršenog mjesta
Vidi originalni članak

Ok. Čovjek vašeg života vam je postavio sudbonosno pitanje (ili vam je dosadilo čekati pa ste ubrzale proces i vi njega pitale) i gotovo preko noći ste se našle na "slatkim mukama" koje su vam trenutno poprilično gorke, a ne slatke - GDJE proslaviti vašu ljubav?

Naravno, svom partneru (barem još neko vrijeme) nećete otkriti da ste već sve pomno isplanirale i da je na njemu jedino da se bez razmišljanja složi s vašim odlukama. Osim u trenucima kada želite da STVARNO sudjeluje. Recimo u odabiru savršene nijanse dekoracije u moru navodno različitih nijansi boje breskve (jer ovo je jedno od životno bitnih pitanja u životu svake mladenke i nećete si valjda dopustiti da vam baloni budu u pogrešnoj boji).

Ipak, postoji jedan detalj u kojem ćete ipak morati pristati na kompromis. Gotov svaki muškarac će vam drage volje prepustiti odabir dizajna pozivnica i pripadajućih detalja, ali kada je u pitanju lokacija vašeg vjenčanja, stvari su poprilično drugačije. 

Zato, morat ćete se pozabaviti ovim pitanjima:

Odabir datuma

Kojeg datuma? Upravo će to biti jedno od prvih pitanja koje će vam svi postaviti nakon što ih obavijestite o zarukama. No, nije to jedini razlog zbog kojeg morate odrediti datum. U današnje vrijeme, kada se vjenčanja organiziraju i po više od godine dana, one atraktivnije lokacije često su zauzete mjesecima unaprijed i moglo bi se dogoditi da svoje vjenčanje planirate upravo prema slobodnim terminima u pojedinim restoranima.

Osim toga, ako ne planirate vjenčanje u zatvorenom prostoru, logično, odabrat ćete datum u kojem su barem nešto manje šanse da vas iznenade vremenske nepogode.

Odabir mjesta

Možda ste još od djetinjstva zaljubljene u prelijepo izletište udaljeno desetcima (ili stotinama) kilometara od mjesta u kojem živite i sanjate o romantičnom vjenčanju koje će se održati upravo tamo, ali uvijek morate imati na pameti i goste koje planirate pozvati.

Putovanje od nekoliko sati, traženje mjesta gdje će prespavati i druge "čari" koje dolaze s time u paketu samo zato da bi sudjelovali na vašem vjenčanju sigurno se ne nalaze na vrhu liste neispunjenih želja vaših uzvanika. Ok, možda vas kuma i djeveruše podupiru  u ostvarivanju ovog nauma, ali ako planirate vjenčanje od sto i više ljudi, bilo bi dobro da još jednom razmislite...

Zato, prilikom odabira mjesta bilo bi dobro da vam ovo bude misao vodilja:

  • Blizina crkve ili matičnog ureda

Ako želite si maksimalno olakšati situaciju i izbjeći nepotreban stres, bilo bi poželjno da proslavu svog vjenčanja organizirate u blizini crve ili matičnog ureda u kojem će se održati obred. Vožnja u koloni koja podrazumijeva boravak u automobilu duži od pola sata prestaje biti zabavna. Vjerujte nam na riječ.

  • Iskustva poznanika

 

Vjerojatno ste i sami već bili na vjenčanjima bliskih prijatelja pa ste imali prilike čuti njihove dojmove i saznati gdje je hrana odlična ili pak gdje su voditelji restorana pokušali izbjeći prvobitan dogovor. Drugim riječima, gdje su parovi bili zadovoljni omjerom između cijene i dobivenog. 

Odnosno, ovo vam je idealna prilika da naučite na tuđim pogreškama i umjesto da srljate te restoran za vaše vjenčanje odaberete samo prema izgledu, u svoj odabir uključite i druge bitne stavke (na koje će vas prijatelji vjerojatno upozoriti) o kojima možda dosad niste razmišljati. 

  • Broj gostiju

Možda vam se sastavljanje popisa gostiju na samom početku planiranja čini kao poprilično nepotrebno, ali vrlo brzo će vas novonastala situacija razuvjeriti. Naime, kako biste odabrali savršenu lokaciju morate znati barem okviran broj uzvanika.

Ako organizirate proslavu u najužem krugu obitelji i prijatelja te broj uzvanika u vašem slučaju ne prelazi 50, a "zapeli ste" za restoran u koji inače stane 600 ljudi, morate biti svjesni da ćete vjerojatno ostatak života slušati o tome kako "nitko nije plesao". Naravno, to uopće ne mora biti istina, ali činjenica je da što god vi napravili prostor će izgledati otužno i prazno.

S druge strane, ako odaberete restoran u koji u normalnim uvjetima stane 150 ljudi, ali vi odlučite natiskati njih 200 (naravno odabrat ćete 200 sretnika koji jedva čekaju vidjeti taj prelijepi restoran), budite spremni na bijesne poglede okupljenih. Ne, neće im biti zabavno kada treći put za redom na svojim rebrima osjete slučajan udarac lakta osobe koja sjedi za stolom iza njih, a ni ustajanje kako bi drugi prošli nije osobito zabavno...

 

Ako ste pomislite da je to, varate se. Nakon što ste sve prethodne stavke zapisale na papir korak ste bliže pronalasku svoje savršene lokacije, ali pred vama je još posla. Vjerojatno ste već dobile viziju kako bi vaš "dan iz snova" trebao izgledati pa će vam biti puno lakše donijeti konačnu odluku.

Restoran

Ponuda restorana danas je zbilja bogata, ali i šarolika, a mogućnosti su nebrojene. Ako ste spremni "zasukati rukave" možete iznajmiti samo prostor te se samostalno pobrinuti za hranu, dekoraciju i ostale poprate detalje. 

No, većina odabire restoran upravo iz razloga kako bi spomenute stvari izbjegla i znatno si olakšala život. Zato se u ponudi tzv. "stolica" najčešće nalaze kompletni meniji kojima mladenci mogu oduzimati ili dodavati stvari prema vlastitim preferencijama.

Također, u moru različitih ponuda voditelji restorana se često nadmeću konkurentnim cijenama, ali i ponudama koje uključuju i pomalo neočekivane stvari pa ćete uz malo "njuškanja" često naići na one koji u cijeni nude kolače, tortu, cvjetne dekoracije pa čak i dva ili tri noćenja za mladence u hotelima diljem Hrvatske. Ne zvuči loše, zar ne?

Šator

Možda ne zvuči kao nešto osobito luksuzno, profinjeno niti privlačno, ali šatori su se poprilično promijenili od kada ste posljednji put kao klinci bili na jednom takvom "šatorskom vjenčanju". Osim što su dobili podove, postali su poput "hodajućih galerija" od kojih zastaje dah.

Ipak, oni zahtijevaju puno više vašeg angažmana. Tako da, kako biste dobili filmski prizor i ne bi mrzili sami sebe zbog odluke da vjenčanje proslavite ispod šatora, morat ćete "zasukati rukave".

No, ono najbolje, šator možete postaviti gotovo bilo gdje. Dok pojedina imanja nude najam svog prostora na otvorenom, a na vama je da se pobrinete za postavljanje šatora, druga je opcija da u mjestu boravka potražite dozvolu da šator postavite na mjesto iz svojih snova. Možda oduvijek maštate o vjenčanju uz rijeku gdje ste se prvi put poljubili sa zaručnikom? Pa, zašto to ne biste i ispunili?

Vjenčanje na otvorenom

Nezaboravan tulum uz bazen (a kasnije možda i kupanje u njemu) ili pak romantično vjenčanje na plaži? Sve je moguće, a upravo se te opcije sve češće odlučuju i mladenci u Hrvatskoj.

Uz malo mašte i truda ovakvo vjenčanje može se pretvoriti u doživljaj koji će vaši poznanici prepričavati do kraja života, a budimo realni, tko to ne bi volio?

Ipak, ako istovremeno sanjate o zimskom vjenčanju jedne opcije ćete se morati odreći jer vrlo je malo "kandidata" koji su zbog vaše ljubavi spremni satima se smrzavati na debelom minusu (bez uvrede!). Naravno, čak ni ako odaberete datum u najtoplijim mjesecima, ne postoji garancija da vas tog dana neće iznenaditi loše vrijeme. Upravo zato mladenci koji se odluče na vjenčanje "pod zvijezdama" najčešće u blizini imaju natkriven prostor u koji se mogu "zavući" u slučaju kiše i drugih vremenskih nepogoda.

 

Kako bilo, za koju god opciju se odlučite, ne zaboravite u organizaciju vjenčanja uključiti i "dašak sebe" te mu dati personaliziranu notu.

Umjesto već viđenih dekoracija iskoristite fotografije kojima ste zabilježili omiljene trenutke vaše veze i ukrasite prostor ili pak odaberite omiljeno cvijeće koje vam je dragi poklanjao na bitne datume. Ma, što god odaberete, vjerujemo da nećete pogriješiti!

Više ideja potraži ovdje, a cijeli specijal posvećen vjenčanjima provjeri ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr