Je li štetno za zdravlje, pa čak i opasno, sjediti prekriženih nogu?

Shutterstock Je li opasno po zdravlje sjediti prekriženih nogu?
Vidi originalni članak
  • Vrlo je ljupko i damski sjesti prekriženih nogu, a i vrlo praktično
  • U kombinaciji s haljinom ili suknjom možda i jedini način da ti nitko vulgarno ne zaviri „pod suknju“
  • No ako je to uobičajeni način na koji sjediš i u tom položaju provodiš sate, moramo reći da nije, s medicinskog gledišta, najzdraviji

Koliko su doista prekrižene noge opasne po zdravlje? Ako prekrižiš noge dok sjediš, pritišćeš živac fibule koji prolazi neposredno iza koljena. Ako se živac pritisne, tvoja noga (osobito potkoljenica i stopalo) može „zaspati“, trne i postane „tupa“.

Ovo „spavanje“ u početku nije ništa drugo do signal upozorenja tvog tijela: vrijeme je da promijeniš sjedeći položaj jer je cirkulacija krvi poremećena. Nepoštivanje ovog signala upozorenja može uzrokovati znatna oštećenja: zgnječeni živac može se nepovratno oštetiti i time paralizirati prste ili čak stopalo.

via GIPHY

Prekrižene noge: krvni tlak raste

Istraživanje objavljeno 2007. godine pokazuje da kod prekriženih nogu raste krvni tlak. Razlog: osim živaca, pod pojačanim su pritiskom i vene. Protok krvi prelazi u „slobodne“ vene, a one postaju prepune te uzrokuju viši krvni tlak. Kod žena s rizikom od tromboze može povišenje krvnog tlaka biti opasno - čak i ako je samo privremeno.

Oštetit će se vene

Povišeni krvni tlak može oštetiti vene. Ako si sklona proširenim venama (npr. zbog čimbenika poput pretilosti, trudnoće, gena), prekrižene noge također povećavaju rizik od dobivanja istih.

Zdjelica se iskrivi

Ako prečesto sjediš prekriženih nogu (godinama), može doći do iskrivljene zdjelice. Ovaj položaj sjedenja neprirodan je za uglavnom „ravno“ ljudsko tijelo, jer se zdjelica blago naginje u stranu. Zdjelica se može deformirati kako bi kompenzirala nagnuti sjedeći položaj.

Stars Bojana Gregorić uskočila u ultra kratku haljinicu, a fanovi se dive: "Te tvoje noge, uopće ne stariš!"

Leđa trpe

Bolovi u leđima također mogu biti posljedica stalno prekriženih nogu. Nagnuta zdjelica sa prekriženim nogama također pokušava uravnotežiti kralježnicu. To dodatno opterećuje mišiće leđa, što dovodi do napetosti i problema s leđima.

via GIPHY

Dolazi do pogrešnog držanja

Osim kralježnice i leđnih mišića, više su opterećeni i intervertebralni diskovi. Osim toga, dokazano je da sjediš više „ukrivo“ kada prekrižiš noge. To dugoročno može dovesti do trajnog oštećenja držanja.

Koliko dugo smijemo sjediti prekriženih nogu?

Nakon 30 minuta trebala bi prestati držati prekrižene noge. Za daljnje vrijeme sjedenja najbolje je noge postaviti paralelno jednu prema drugoj i pomicati ih što je češće moguće (npr. ispružiti ih, ljuljati naprijed-nazad, napraviti nekoliko koraka). Redovito mijenjanje sjedećeg položaja također je zdravije od ostajanja u samo jednom položaju. Čak i male vježbe za stopala i potkoljenice (npr. stavljanje stopala na prste, a zatim na pete; naizmjenično napeti i opustiti listove) potaknut će cirkulaciju krvi.

Također se preporučuje sljedeće: podigni noge. Ovo ne samo da rasterećuje leđa, nego i potiče protok krvi u nogama.

via GIPHY

Je li moguće da ima tako dobre noge i u 54. godini? Kylie Minogue tepaju da je defincija savršenog

Kako se naviknuti ne držati prekrižene noge?

Jastuk za sjedenje na stolici može ti pomoći. Osobito ako se radi o zračnom jastuku: tada je teže prekrižiti noge.

Lopta za sjedenje umjesto stolice također ti jamči da ćeš zauzeti drugačiji položaj sjedenja. Stolac bez naslona također te može spriječiti da prekrižiš noge.

Posjeti Miss7.24sata.hr