Je li London što je nekada bio? Ovo su mjesta koja još imaju dušu

arhiva
Naša kolumnistica iz Londona, kaže kako on rapidno prestaje biti alternativno središte, već kapitalistička tvornica
Vidi originalni članak

Život u Londonu daleko je od bezbrižnog surfanja kul alternativnim središtem mode, minglanjem među začetnicima trendova i otkrivanja svemira svega neuobičajenog - iako je britanska metropola i dalje sve to, s vremenom je postao mnogo više (ili manje, ovisi kako gledate na to). Danas je Londra prava mala kapitalistička tvornica, a njezini stanovnici više brinu kako skupiti dovoljno novca za platiti jednosobni stan u suterenu (oko 1400 funti mjesečno u 2. zoni), pokriti pokaz (oko 120 funti za zonu 1 i 2) ili preživjeti plaćanje poreza. I dok je i dalje itekako privlačan nizu optimističnih mladih ljudi čiji entuzijazam objeručke prihvaća, nudeći im poslove u ugostiteljstvu, prodaji ili, ako imaju sreće, početničke pozicije u start upovima, London iz godine u godinu sustavno gubi ono po čemu je bio najslavniji - dušu.

Camden je sada "sajam za turiste"

U proteklih deset godina ova metropola dobre zabave izgubila je čak 50 posto svojih klubova, a mladi Britanci u potrazi za provodom sve češće vikendima idu u Berlin. Maleni klubovi još uvijek uspijevaju opstati, a veliki, pogotovo ako su u investitorima zanimljivom kvartu, zatvaraju svoja vrata - milom ili silom. Upravo to prošlog mjeseca dogodilo se kultnom Fabricu, kojem je pod krinkom brige za sigurnost oduzeta dozvola poslovanja. Camden, nekoć centar eksperimentalne kulture i punk pokreta, danas je sajam za turiste; Covent Garden, preslatka tržnica u centru grada postala je mali shopping centar, a originalne trgovine u kojima su se prije mogle pronaći unikatne kreacije danas postaju dijelovi fast food lanaca.

Ipak, život u Londonu teško je usporediti s bilo kojim drugim gradom - mali klubovi svojim programom i dalje su itekako impresivni, a diljem grada niču alternativne lokacije za tulumarenje - često se adrese tuluma otkrivaju samo preko veze. Restorantska industrija cvjeta, što pokazuje i sve veći broj Michelinovih zvjezdica dodijeljenih restoranima u ovom gradu, dok je shopping, u slučaju da vam nije problem izgledati kao prosječna streetstyle zvijezda, doista nezamjenjiv - od Celine preko Chanela do Victoria’s Secreta, nema što grad ne nudi. Upravo ovo izobilje izbora olakšalo je uspjeh concept trgovinama i različitim robnim kućama, a od svih njih osoba koja radi odabir za Harvey Nichols kao da je pretplaćena na moj Pinterest. Odmjereno, s elegancijom, moderno, ali ne i napadno, Harvey Nichols možda jest jedna od manjih robnih kuća, ali je ponudom takva da doista nema stvari koje iz nje ne bih odnijela doma. Kad su u pitanju popodnevna druženja s kolegama, iako radim u samom centru grada koji je posjetiteljima možda i najdraži, moj izbor uvijek pada na Shoreditch i, ako je lijepo vrijeme, što ove godine doista jest, rooftop bar restorana Boundary.

Daleko od toga da turistički dio grada nema svojih čari - u blizini Covent Gardena nalazi se specialty coffee bar imena Espresso Room koji radi fantastičan macha latte (kava je totalno out ove sezone!), kao i prefine brownije od ovog čaja. Tek nekoliko minuta hoda od horora Oxford Streeta (žao mi je, ali niti jedan Londončanin koji drži do sebe neće tamo kupovati - ova ulica s razlogom vrvi samo turistima) nalazi se preslatki restoran Yalla Yalla, čiji su libanonski specijaliteti pravi spas od raznoraznih varijanti coffee shopova koji prodaju sendviče i peciva. Poželite li pravo iskustvo britanskog puba teško da možete pogriješiti, no izbjegavajte sve iz lanca Weatherspoons - oni su pivska varijanta Starbucksa, a od lokalaca u njih zalaze samo polualkoholičari (cijena pive daleko je niža od one u pravim pubovima) - moja preporuka je preslatki Euston Tap, mala kućica na istoimenoj stanici, koji je specijaliziran za craft pive.

Boravite li u sjevernom Londonu, obavezno prošećite do Faltering Fullbacka pored Finsbury parka - ovaj pub svojim terasama prekrivenim cvijećem podsjeća na kućicu iz bajke i s razlogom je jedna od najbolje skrivenih londonskih tajni. Posjetite li London vikendom i nije vam do shoppinga, šetnje parkovima su potpuna senzacija (tko ne voli vjeverice ne voli ni ljude), a Postman’s Park, poznat iz filma Closer, moja je omiljena oaza mira u financijskoj vrevi Cityja. Idealna nedjelja završit će šetnjom po Brick Laneu, ulici koja je puna street foda svih vrsta i oblika (dođite gladni!), i s čašom dobrog vina u legendarnom Big Chill Baru koji je idealno mjesto za pobjeći od gužve. Koliko god se mijenjao, London je i dalje s razlogom centar Europe, koliko god Britanci željeli napustiti istu.

Tekst je preuzet iz magazina Budi.IN Chic uz koji darujemo Catrice sjenila.

Posjeti Miss7.24sata.hr