James Knappett, chef londonskog restorana Kitchen Table sa 2 dvije Michelinove zvjezdice, priprema gala večeru u Esplanadi
- Povodom obilježavanja 100 godina zagrebačkog hotela Esplanade u utorak, 10. lipnja 2025. održat će se svečana večera u fine dining restoranu Zinfandel's
- Tom prigodom gastronomska udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska dovodi u Zagreb -Jamesa Knappetta, chefa cijenjenoga londonskog restorana Kitchen Table, koji nosi dvije Michelinove zvjezdice
- Ovaj vrhunski gastro event definitivno ne bi trebalo propustiti
Najpoznatiji i mnogima najljepši zagrebački hotel, Esplanade, slavi ove godine svoju 100-tu godišnjicu. Povodom obljetnice, vrijedna i kreativna ekipa hotela Esplanade organizira razna događanja. Tom prigodom gastronomska udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska dovodi u Zagreb -Jamesa Knappetta, chefa cijenjenoga londonskog restorana Kitchen Table, koji nosi dvije Michelinove zvjezdice.
James Knappett jedan je od najinspirativnijih chefova današnjice i suvlasnik uglednoga londonskog restorana Kitchen Table**. Njegova kulinarska karijera uključuje suradnje s legendama poput Ferrana Adriàe (elBulli), Renea Redzepija (Noma) i Thomasa Kellera (Per Se) – ikonama svjetske gastronomije koji su oblikovali njegov prepoznatljiv stil.
James Knappett odrastao je u obitelji koja je vodila pubove, ali kao dječak sanjao je da postane policajac. Tek kad je tijekom školske prakse završio u hotelskoj kuhinji, počeo je ozbiljno razmišljati o karijeri kuhara. Ta praksa pokazala se ključnom – potpuno ga je osvojila i ubrzo je upisao ugostiteljsku školu. U početku je radio povremeno u lokalnom talijanskom restoranu, stječući prva kuharska iskustva. Sve se promijenilo nakon što je pogledao emisiju Boiling Point s Gordonom Ramsayjem – toliko ga je inspirirala da je odlučio potražiti Ramsayja na jednom sajmu hrane. Susret je rezultirao njegovim prvim poslom u restoranu Restaurant Gordon Ramsay. Kako sam kaže, bio je to vrlo zahtjevan i intenzivan uvod u svijet Michelinovih kuhinja. Nakon šest mjeseci odlučio je otići i preseliti se u Cornwall, gdje je proveo tri godine učeći od Ricka Steina, jednog od najcjenjenijih britanskih chefova specijaliziranih za ribu i morske plodove.
Knappett je poznat i strastven edukator – mentor brojnim mladim kuharima i snažan zagovornik održivoga pristupa gastronomiji. Njegov rad donosi spoj vrhunskoga umijeća, znanja i autentičnosti, zbog čega uživa velik ugled među kolegama i publikom. „Glavna je misao svakoga jela i kuhanja sezonalnost. Ljudi sada o tome govore kao o novome trendu, ali mi to radimo od prvoga dana. Ne razumijem zašto to nije prirodno.”, kaže.
Gala večer u restoranu Zinfandel's održat će se 10. lipnja, a započinje dobrodošlicom u 18:00 sati uz pjenušac Jagunić, nakon čega slijedi početak svečane večere. Svečana večera u osam sljedova, na kojoj će se naći kamenice, piletina, jakobove kapice, jastog, tjestenina, janjetina…) s potpisom chefa James Knappetta bit će uparena vinima hrvatskih vinara (Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker) i vinom vinarije Knebu iz Tomislavgrada. Sva vina pomno je odabrao jedan od najboljih hrvatskih someliera, Mario Bednjanac (Mario je head sommelier restorana Gymkhana** iz Londona koji od prošle godine ponosno nosi drugu Michelinovu zvjezdicu).
U restoranu Zinfandel's će gostujućeg chefa i njegov tim dočekati Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić koja će zajedno sa svojim sous chefovima sudjelovati u izvedbi ove gala večere.
Rezerviraj svoj stol i budi dio jedinstvene večeri. Prepusti se slavnoj Esplanadinoj usluzi i čarobnom ambijentu Zinfandel'sa. Cijena večere iznosi 245 EUR po osobi i uključuje selekciju vina, vodu te kavu ili čaj. Za rezervacije i dodatne informacije, obrati se restoranu Zinfandel's na tel. +385 1 45 666 44.